MZ Sveti Stefan: Zaštitićemo put od građevinskog lobija

Mjesna zajednica Sveti Stefan odgovorila investitorima zbog rampe u Blizikućama, tvrde da oni nauštrb lokalne zajednice žele da izmame novac nepoštujući Zakon o lokalnim putevima

3118 pregleda 5 komentar(a)
Oštećen put u Blizikućama, Foto: Privatna arhiva
Oštećen put u Blizikućama, Foto: Privatna arhiva

Mjesna zajednica Sveti Stefan upozorila je da neće dozvoliti urušavanje puta u naselju Blizikuće.

Oni su reagovali na tvrdnje investitora da im se onemogućava prolaz putem, da je mimo propisa postavljena rampa, te mimo zakona naplaćuje putarinu.

“Ovih dana smo svjedoci urušavanju lokalnog puta i divlje gradnje na području MZ Sveti Stefan, konkretno u luksuznom naselju Blizikuće. Nažalost, divlji graditelji i građevinski lobi imaju namjeru da nauštrb žitelja i nauštrb lokalne zajednice izmame lak novac nepoštujući Zakon o lokalnim putevima, namjeravajući da protivzakonito izvode radove teškim kamionima koji su težine preko 50 tona, dok Zakon o lokalnim putevima propisuje maksimalnu tezinu od pet tona”, naveli su u reagovanju.

Nakon nekoliko decenija Opština Budva, kako dodaju, je asfaltirala put u Blizikućama, a stanovnici sela samodoprinosom su izgradili šest kilometara cjevovoda, dva rezervoara za vodu od 100 kubika, 150 stubova ulične rasvjete, 300 metara staza, šest kilometara ivičnjaka, kao i jedan kilometar seoskog puta. Ukupna vrijednost investicija seljana je preko 300 000 eura.

 Oštećen put u Blizikućama
Oštećen put u Blizikućamafoto: Privatna arhiva

“Takođe, mještani sela za izgradnju puta dali su 30.000 metara kvadratnih, što iznosi preko tri miliona eura, koja se do dana današnjeg nije isplatila. Dragi graditelji i “savjesni investitori”, sitni mešetari i dio OKG koji su priznali krivicu, najveći divlji graditelji u Blizikućama, vrijeme je da shvatite da se mora poštovati zakon i da više nema korupcije u Komunalnoj inspekciji u Budvi. Istrajaćemo u našoj namjeri da spriječimo svako nezakonito djelovanje divljih graditelja koji žele lak profit preko leđa običnog građanina, a rampa koja ne dozvoljava prolaz velikim kamionima će ostati i u Blizikućama, Mažicima, Svinjištima, Podmainama i u drugim budvanskim selima. Budite ubijeđeni da ćemo zaštititi naš put koji nam omogućava prilaz našim domovima”, navodi se u reagovanju.

Investitori su ranije kazali “Vijestima” da se na više od 20 gradilišta u paštrovskim naseljima Blizikuće i Tudoroviće kamionima čija je nosivost veća od sedam i po tona se ne može, a prolaz je moguć ako se plati “putarina”.

Oni su naveli da su opštinskoj Komunalnoj policiji i inspekciji prijavili nezakonito postavljanje rampe na samom početku puta koji se odvaja od Jadranska magistrale ka tim naseljima, jednim od najatraktivnijih na budvanskoj rivijeri u kojima se nalaze na desetine luksuznih vila, manjih hotela i kuća za odmor.

Kako tvrde, mimo odobrenja Opštine postavljena je rampa, a sumnja se da je uopšte i konsultovan stručnjak saobraćajne struke. Ono što je, kako su kazali, krajnje neprihvatljivo je da kamioni ne mogu proći, već da pojedinci “traže novac kako bi propustili kamione”.

Bonus video: