Perović mimo zakona dijelila novac šakom i kapom i sebi i drugima

Budžetska inspekcija Ministarstva finansija u izvještaju na 30 strana opisala nepravilnosti u Agenciji za sprečavanje korupcije. Predmet upućen SDT-u

54292 pregleda 243 reakcija 80 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Direktorica Agencije za sprečavanje korupcije Jelena Perović prošle godine mimo propisa je podijelila sebi i dijelu zaposlenih na desetine hiljada eura, stoji u zapisniku Budžetske inspekcije koji je dostupan na sajtu Ministarstva finansija.

Perović je pisala sebi prekovremeni rad i varijabile, za šta je primila gotovo 13.500 eura suprotno Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru i dodatnih više od 8.700 eura za rad u Radnoj grupi za utvrđivanje liste javnih funkcionera.

Precizirano je da je uvidom u obračunske liste Agencija za dva službenika isplatila po 536 eura po osnovu rada na dan državnog ili vjerskog praznika - 22. i 23. maj i 13. i 14. jul.

Zanimljivo je to što su dvije osobe u Agenciji imale po 310 prekovremenih sati, što je skoro 39 radnih dana.

Prema podacima iz zapisnika Budžetske inspekcije, Perović je za period od januara do juna prošle godine članovima bivšeg Savjeta uplatila na račun zarada najmanje 10.000 eura više u odnosu na ono što je propisano zakonom.

Prema informacijama "Vijesti", izvještaj Budžetske inspekcije je proslijeđen Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT).

Inspekcijski nadzor započet je 12. februara, a završen mjesec dana kasnije.

ASK isplatila je tokom godine 134.221 euro varijabila zaposlenim i to gotovo 11.000 eura u januaru 2023, više od 15.000 hiljada u februaru, u martu 12.326...

Rješenja o varijabilnom dijelu zarade, stoji u zapisniku, donijela je Perović, a na listi nagrađivanih je i ona sama.

"Utvrđeno je da nisu primijenjene odredbe člana 31 stav 6 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. Rješenje o zaradi donosi radno tijelo koje ih je izabralo, postavilo...", stoji pored ostalog u zapisniku.

Iz ASK sinoć su poručili da će zaštiti svoje finansijske i ukupne nezavisnosti i samostalnosti. Kazali su i da su podnijeli prigovor na zapisnik koji potpisuju dvije budžetske inspektorke.

Bonus video: