Dom zdravlja Glavnog grada: U toku obavezni sistematski pregledi djece za upis u prvi razred osnovne škole

"Mole se svi roditelji i staratelji koji do sada nisu zakazali sistematske preglede svoje djece da iste zakažu kod izabranih pedijatra", navodi Dom zdravlja

2647 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dom zdravlja Glavnog grada, koji je 1. marta počeo sa obaveznim sistematskim pregledima djece za upis u prvi razred osnovnih škola, apelovao je na sve roditelje i staratelje koji do sada to nisu učinili, da zakažu sistematske preglede svoje djece kod izabranih pedijatra.

Podsjećaju da su pregledi obavezni za svu djecu rođenu 2018. godine.

Pregledi se obavljaju kod izabranog pedijatra u predhodno zakazanom terminu. Mogu se zakazati putem telefona ili direktno kod sestara u Domu zdravlja.

"Sistematski pregled podrazumijeva osnovna antropometrijska mjerenja, tj mjerenje tjelesne mase i tjelesne visine i unošenje dobijenih podataka u karte rasta, da bi se procjenilo da li dijete težinom i visinom odstupa od očekivanog za uzrast i pol. Obavlja se kompletan pregled djeteta po svim organskim sistemima, procjenjuje se stanje vida, sluha i govora, emocionalna i kognitivna zrelost djeteta, kao i grafomotorika. Ukoliko se nakon pregleda procjeni da postoji potreba za dodatnom konsultacijom, dijete se upućuje na druge specijalističke i subspecijalističke preglede", zaključuje se.

Bonus video: