Iskustva Ljubljane dragocjena za budući razvoj Podgorice

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac upriličila prijem za gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića

788 pregleda 0 komentar(a)
Foto: podgorica.me
Foto: podgorica.me

Prijateljski odnosi između Crne Gore i Slovenije, kao i Podgorice i Ljubljane, važan su temelj za svaku buduću saradnju, istaknuto je prijemu koji je gradonačelnica Podgorice Olivera Injac upriličila za gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića.

Injac je upoznala Jankovića sa "ambicioznom agendom" gradske uprave u kojoj su prioriteti unapređenje putne infrastrukture, popularizacija javnog prevoza, smanjenje saobraćajnih gužvi, jačanje privrede i uređenje zapuštenih lokacija u gradu.

Podsjetila je, kako je saopštio Glavni grad, na projekte poput rekonstrukcije Jusovače, nekadašnje robne kuće „Podgoričanka“, izgradnje podzemnih garaža na više lokacija u gradu i "mnogih drugih koji su u pripremi".

Gradonačelnica je uputila čestitke Jankoviću, koji je za 17 godina koliko je na čelu glavnog grada Slovenije, Ljubljanu "učinio jednim od najljepših gradova Evrope". Još 2016. godine Evropska unija je dodijelila Ljubljani titulu najzelenijeg grada Evrope zbog uspješnog podsticanja stanovništva da koriste alternativne vidove prevoza. Takav model prati i Podgorica, ali treba još mnogo raditi i mijenjati svijest kod građana o važnosti zaštiti životne sredine i tome da automobili ne treba da budu prvi izbor kada je prevoz u pitanju, poručeno je na sastanku.

ljubljanapg
foto: podgorica.me

Janković je istakao da podržava aktivnosti Glavnog grada i da će u tom smislu Podgorica imati punu podršku Ljubljane, navodi se u saopštenju.

On je naglasio da svaki projekat traži određeno vrijeme, kako bi mogao biti kvalitetno realizovan, te da je gradskim upravama u početku uvijek potrebno mnogo više vremena, kako bi se se locirali svi postojeći problemi, a onda uslijedio intenzivan razvoj. Janković je kazao da ga posebno raduje zajednički festival RUTA koji povezuje pozorišta regiona i njeguje "kulturu koja briše sve granice". On je gradonačelnici Injac uputio poziv da u narednom periodu posjeti Ljubljanu.

Na sastanku je zaključeno da Podgorica i Ljubljana imaju mnogo toga zajedničkog i mnogo prostora za saradnju i dijeljenje iskustava koja, naročito u budućem razvoju Podgorice, mogu biti veoma dragocjena.

Sastanku su prisustvovali i ambasadorka Slovenije u Crnoj Gori Bernarda Gradišnik, počasni konzul Crne Gore u Sloveniji Vojislav Kovač i predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović

Bonus video: