Sudski savjet: Nema potrebe da nam bilo koji funkcioner, pa i poslanik poručuje kako da donosimo odluke

"Vjerujemo da će neprimjerene kvalifikacije, zasnovane na neutemeljenim i neprovjerenim informacijama izostati u narednom periodu, jer se njima pričinjava nesaglediva šteta po princip vladavine prava kojem svi težimo"

7585 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sudski savjet je poručio da svoje ustavne i zakonske nadležnosti ne vrše ni po čijem nalogu, niti zahtjevu, već isključivo na osnovu propisanih kriterijuma i po sopstvenom uvjerenju, pogotovu kada je riječ o postupku izbora sudija ili postupku napredovanja.

Tako da, kako su kazali, nema potrebe da bilo koji funkcioner, pa i poslanik poručuje Sudskom savjetu kako i na koji način da donosi odluke.

"Sudski savjet je i u ranijem periodu više puta reagovao i upućivao apel, pa to činimo i povodom sinoć iznijetih tvrdnji i nekih 'informacija' u emisiji 'Načisto' od strane nosioca javne funkcije van sudske grane vlasti i prejudiciranja odluke Sudskog savjeta", navodi se u saopštenju.

Kazali su da svaki politički pritisak na Sudski savjet i ukupno pravosuđe zapravo predstavlja prijetnju po integritet i dignitet te grane vlasti.

"Vjerujemo da će neprimjerene kvalifikacije, zasnovane na neutemeljenim i neprovjerenim informacijama izostati u narednom periodu, jer se njima pričinjava nesaglediva šteta po princip vladavine prava kojem svi težimo", zaključuje se u saopštenju.

Predsjednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera koalicije "Za budućnost Crne Gore" Milan Knežević kazao je u emisiji "Načisto" u četvrtak da, prema njegovim informacijama, predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić sljedeće sedmice treba da bude izabran za sudiju Apelacionog suda.

"Želim da poručim članovima Sudskog savjeta, neka kažu da je to politički uticaj - isti ste ili grđi od Borisa Savića ako ga budete glasali iduće nedjelje da bude sudija Apelacionog suda", rekao je između ostalog Knežević.

Bonus video: