Bugarska finansira nabavku vozila za nikšićki Dom zdravlja

Grant sporazum o realizaciji i sprovođenju postupka nabavke sanitetskog vozila za Dom zdravlja u Nikšiću potpisali ministar zdravlja Vojislav Šimun i ambasador Bugarske u Crnoj Gori Stefan Dimitrov

2799 pregleda 5 komentar(a)
Sa potpoisivanja Granta, Foto: Ministarstvo zdravlja
Sa potpoisivanja Granta, Foto: Ministarstvo zdravlja

Ministarstvo zdravlja dobilo je od Bugarske razvojne pomoći grant od 35,55 hiljada eura i taj novac biće iskorišćen za nabavku ambulantnog vozila za Dom zdravlja u Nikšiću, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Navodi se da su Grant sporazum o realizaciji i sprovođenju postupka nabavke sanitetskog vozila za Dom zdravlja u Nikšiću potpisali ministar zdravlja Vojislav Šimun i ambasador Bugarske u Crnoj Gori Stefan Dimitrov.

"Sporazumom je predviđeno da sredstava budu iskorišćena za nabavku ambulantnog vozila sa posebnim karakteristikama koje će koristiti nikšićki Dom zdravlja”, rekli su iz Ministarstva zdravlja.

Šimun je zahvalio Dimitrovu na angažmanu i pomoći koja podrazumijeva potpunu realizaciju tog projekta i naglasio da je saradnja između Bugarske i Crne Gore, posebno u oblasti zdravstva, jasan primjer istinskih i prijateljskih veza dvije zemlje.

"Sredstva će biti iskorišćena za nabavku vozila koje je potrebno nikšićkom Domu zdravlja, s obzirom na karakterisitike terena koji pokriva ta ustanova, posebno u zimskim mjesecima”, kazao je Šimun.

On je Dimitrovu predstavio plan prioritetnih aktivnosti i politika u oblasti zdravlja koje će, kako je rekao, značajno unaprijediti zdravstveni sistem i posebno njegove standarde približiti evropskim praksama u medicine.

"Pozitivne prakse vaše zemlje, kao članice Evropske unije (EU), bile bi dragocjene našoj zemlji na putu ka pristupanju”, naveo je Šimun.

Prema njegovim riječima, zdravstveni sistemi zahtijevaju stalnu reformu i težnju ka napretku.

"Vjerujem da sa Bugarskom možemo razmijeniti najnaprednije prakse koje su bile uslov za pozicioniranje vašeg sistema zdravstva na mapi evropskih zemalja”, kazao je Šimun.

Dimitrov je zahvalio Šimunu na srdačnom prijemu i podsjetio na projekte koji su bili usmjereni na jačanje zdravstvenog sistema, posebno ističući opredijeljenost Bugarske za dalju podršku.

On je poručio da su vrlo posvećeni i odlučni da pruže svaku vrstu pomoći Crnoj Gora koja je, kako je kazao, napravila značajne korake na putu ka EU.

"S obzirom na to da smo u procesu priključenja i sami imali određenih nedoumica, vrlo smo voljni da sa Vama podijelimo iskustva koja mogu biti podrška u procesu pristupanja”, rekao je Dimitrov.

Bonus video: