Sjednica Savjeta Gradske TV: Novović podnijela ostavku, Otašević ukinuo mjesto urednika informativnog programa

Član Savjeta Aleksandar Đurišić je kazao da ne zna svrhu savjetnika direktora

6788 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Nikola Saveljić
Foto: Nikola Saveljić

Tatjana Novović podnijela je ostavku na mjesto članice Savjeta Radio televizije Podgorica (Gradska TV), saopštila je predsjednica Savjeta Vesna Radulović.

Na sjednici je konstatovano da je stigla izmjena Akta o sistematizaciji koja je na prethodnoj sjednici Savjeta bila sporna.

Tokom prethodne sjednice, članovi su problematizovali više radnih mjesta i činjenicu da nije u redu da rukovodioci ili čelni ljudi određenih organizacionih cjelina imaju manje formalnog obrazovanja u odnosu na zaposlene.

"Za vršenje poslova u RTV Podgorica, utvrđuje se 52 radno mjesto sa 113 izvršilaca", stoji u dokumentu, koje je izvršni direktor Gradske TV Vladimir Otašević tada predložio.

Otašević je, na današnjoj sjednici, kazao je da su uvažene primjedbe na Akt o sistematizaciji.

On je kazao da je ukinuto mjesto urednika i zamjenika informativnog programa.

"Sistematizovana je nova pozicija koordinator deska. Radi se o operativnom mjestu. U RTV Podgorica je na neodređeno angažovano 89 zaposlenih... Broj radnih mjesta novom sistematizacijom uvećan je na 53. Rukovodilac sektora produkcije informisao nas je o problematici u radu... Očekuje se povećanje broja studijskih emisija. Poslove vezane za scenografiju obavljao je dosadašnji kadar kojima je to bilo dodatno zaduženje bez novčane nadoknade... ", objasnio je Otašević.

Kazao je da se "ovom sistematizacijom ne uvećava značajno broj izvršilaca".

Član Savjeta Aleksandar Đurišić je kazao da ne zna svrhu savjetnika direktora.

"Zamjenika glavnog urednika uvijek možete interno odrediti unutar firme, bez sistematizacije. Koliko sam shvatio, koordinator deska je zapravo urednik, samo se drugačije zove...", rekao je Đurišić.

Đurišić je pitao koliko će koštati cjelokupna sistematizacija.

"Mislim da ovo treba kvalitetnije odraditi. Postoji diskriminatorni osnov. Imamo dvije grupe novinara. Novinar I 15 izvršilaca imaju visoku ili višu školu, a onda 12 izvršilaca imaju četvrti ili peti nivo obrazovanja.. Snimatelj i kamerman treći i četvrti nivo.. Nisam siguran da je to dovoljno", ocijenio je on.

Radulović je kazala da je stala sistematizacija na snazi "usvojili je mi ili ne" i dodala da ona, pak, ima nekih nelogičnosti.

"... Ta sistematizacija zahtijeva malo dublje ulaženje u uslove i sve ostalo. Mi, na ovoj sjednici, usvajamo samo neke hitne izmjene... Shvatila sam da izmijenjena sistematizacija predviđa samo dva nova čovjeka od postojećih...", rekla je predsjednica Savjeta Gradske TV.

Članica Savjeta Tatjana Džudović je kazala da je Akt o sistematizaciji "trebalo da prati i organizaciona shema, kako bi se nama približilo ono što ovdje stoji". Objasnila je da bi RTV Podgorica trebala da konkretizuje i položaj pripravnika koji bi radili u toj televiziji.

Radulović je kazala da se sistematizacija radila za "ljude koji su sada zaposleni tamo".

Predsjednik Savjeta Milan Nikčević raspravljao se sa predsjednicom Savjeta Vesnom Radulović. Ona je kazala da je njenom voljom Nikčević tu, a on odgovorio da mu Zakon o radu dozvoljava da bude tu.

Niko nije glasao za usvajanje Pravilnika o sistematizaciji, što, kako je rekla Radulović, znači da on treba temeljnije da se doradi.

Bonus video: