U kanalizaciono-vodovodnu mrežu u Nikšiću biće uloženo 15 miliona eura

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević pohvalio je rad menadžmenta Vodovoda, ističući da su prije tri godine, kada su došli na vlast, to preduzeće zatekli u veoma lošem stanju i velikim dugovima

4341 pregleda 5 komentar(a)
Kovačević na konferenciji „Izazovi u sektoru vodosnabdijevanja, prihvatanja, odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda“, Foto: Svetlana Mandić
Kovačević na konferenciji „Izazovi u sektoru vodosnabdijevanja, prihvatanja, odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda“, Foto: Svetlana Mandić

Tokom prethodne tri godine u vodovodnu i kanalizacinu mrežu u Nikšiću uloženo je oko milion eura za izgradnju i pripremu tehničke dokumentacije, dok je za nastavak izgradnje i izradu tehničke dokumentacije u ovoj oblasti planirano oko 15 miliona eura.

To je predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević saopštio na konferenciji „Izazovi u sektoru vodosnabdijevanja, prihvatanja, odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda“, koju su organizovali nikšićki „Vodovod i kanalizacija“ u saradnji sa Opštinom Nikšić, a povodom Svjetskog dana voda.

"To govori o posvećenosti Opštine Nikšić urednom vodosnabdijevanju, poboljšanju vodovodne i kanalizacione mreže, ali i kada je i pitanju prečišćavanje otpadnih voda. I u budućnosti ćemo podržavati sve aktivnosti Vodovoda kako bi naši građani dobili najkvalitetniju uslugu“, kazao je Kovačević.

Pohvalio je rad menadžmenta Vodovoda, ističući da su prije tri godine, kada su došli na vlast, to preduzeće zatekli u veoma lošem stanju i velikim dugovima.

„U prethodne tri godine nije im bilo lako da to preduzeće iz jednog nezavidnog položaja oporave. U tome su uspjeli uz našu pomoć koju će i dalje imati. Ova konferencija je važna iz razloga što se o problemima razgovara, što se problemi ne stavljaju pod tepih i što imamo priliku da ih na vrijeme uočimo. Vodovod više nije preduzeće koje je zatvoreno za građane, NVO sektor, za struku, već upravo kroz ovakve primjere i ovakve konferencije možemo da dođemo i do adekvatnih rješenja za one probleme koje imamo“, istakao je Kovačević.

Predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković kazao je da im je cilj da podignu sistem otpadnih voda, vodovodne mreže i vodosnabdijevanja na najviši nivo. Zahvalio se ministru turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimiru Martinoviću i Vladi koja je na inicijativu Opštine Nikšić odobrila kreditna sredstva od tri miliona eura za izgradnju druge faze sekundarne kanalizacione mreže u naseljima Rubeža, Oštrovac, Dragova Luka i Ćemenca.

vodovod
foto: Svetlana Mandić

„To je negdje pokazatelj koliko smo u suštini posvećeni kao lokalna uprava rješavanju tog problema i brojnih drugi. Svi zajedno treba u narednom periodu da razmišljamo na koji način možemo dodatno unaprijediti i iskoristiti potencijale koje imamo, ali i u skladu sa tim izaći u susret svim onim zahtjevima naših sugrađana kojih nije malo, koji nisu jednostavni i koje nije jednostavno realizovati. Bitno je da postoji dobra namjera i siguran sam da će i ova konferencija dati određene odgovore na ta pitanja“, kazao je Vuković.

Milijana Abramović, PR menadžerka preduzeća Vodovod i kanalizacija, kazala je da je voda za piće u Nikšiću odličnog kvaliteta, kao i da su najveći problemi sa kojima se vodovodna društva u Crnoj Gori susreću ekonomsko-finansijski, ekološki i normativni izazovi.

Sanja Živković iz Zajednice Opština Crne Gore, istakla je da nastoje da unaprijede normativni okvir. Podsjetila je da je prvobitna namjera centralne vlasti bila da centralizuje oblast pružanja vodnih usluga i da oduzme vlasništvo opštinama nad vodovodnim preduzećima.

„Nakon dugotrajne borbe u Zajednici opština i pregovora sa centralnim vlastima od te ideje se odustalo, ali je vizura tadašnje centralne vlasti bila da je zadnja linija ispod koje ne idu ukrupnjivanje vodovodnih preduzeća čiji će vlasbici biti dvije ili više jedinica lokalne samouprave“, kazala je Živković.

Kako je istakla, usaglasili su se da je potrebno uraditi ekonomsku analizu opravdanosti ukrupnjavanja vodovodnih preduzeća, uz aktivno učešće opština i vodovodnih preduzeća, i da će nakon toga biti poznati predlozi koji će to regioni biti koji će organizovati vodovodna društva.

Konferencija u Nikšiću okupila je brojne učesnike iz različitih lokalnih i nacionalnih institucija i predstavnike NVO u cilju razmjene iskustava i znanja o problematici koja je prisutna u komunalnoj djelatnosti.

Bonus video: