Božović tvrdi da se vodi hajka protiv direktora "Montefarma": 14 miliona eura duga umanjio na nulu

"Jasno nam je iz kojih centara to dolazi. Brojna su reagovanja upućena od strane te ustanove ka javnosti Crne Gore, nezavisni medij koji se dominantno bavi tom temom ni polovinu tih reagovanja nije objavio i to je njihovo legitimno pravo", kazao je poslanik SNP-a Bogdan Božović

7455 pregleda 7 komentar(a)
Božović, Foto: Printscreen YouTube
Božović, Foto: Printscreen YouTube

Poslanik Socijalističke narodne partije Bogdan Božović kazao je da se protiv direktora "Montefarma" Gorana Marinovića duže vrijeme vodi negativna kampanja te da je on za dvije godine, dug od 14 miliona eura smanjio na nulu.

To je poručio na sjednici Skupštine, nakon što su iz poslaničkih klupa Demokratske partije socijalista govorili o sistemskom uništavanju državnih kompanija, konkretno "Montefarmu". Poslanik Mihajlo Anđušić je naveo da je u toj kompaniji bilo zloupotebe položaja i kršenja brojnih zakona.

Božović je naveo da se kampanja protiv Marinovića vodi iz određenih centara i da je jasno odakle to dolazi.

Anđušić je kazao da su ti centri moći ustvari ministar zdravlja Vojislav Šimun, koji je ujedno član Vlade koju oni podržavaju, i u kojoj imaju ministra.

"Ti centri moći su lično premijer odnosno ministar zdravlja", naveo je Anđušić.

Božović je kazao da je neto profit firme godišnje rastao za milion eura, te da su dugovi prema dobavljačima 15. juna 2021. bili 14,3 miliona eura, kao i da je to Marinović zatekao kada je preuzeo čelnu poziciju u "Montefarmu". Božović tvrdi da je Marinović uspio da dug te institucije svede na nulu.

"Jasno nam je iz kojih centara to dolazi. Brojna su reagovanja upućena od strane te ustanove ka javnosti Crne Gore, nezavisni medij koji se dominantno bavi tom temom ni polovinu tih reagovanja nije objavio i to je njihovo legitimno pravo. Imaju pravo kao nezavisni medij na samostalnu uređivačku politiku", naveo je Božović.

Božović je pojasnio da je navodno prekršen niz zakona koji se odnose na zapošljavanje odnosno da zapošljavanje nije u skladu sa sistematizacijom iz 2018., da je formirana Komisija koja je dala mišljenje da taj pravilnik nije legitiman jer ga nije potpisao Odbor direktora.

"Govori se o prekomjernom zapošljavanju, ja ću pročitati par podataka koji se odnose na bolovanja koja su bila dok je on rukovodio. Tokom 2022. otvoreno je 325 bolovanja, dok je 2023. bilo 303 odsustva po tom osnovu. Čovjek je mora da obezbijedi da institucija regularno da funkcioniše. Iz tog razloga je koristio usluge agencije da zaposli određeni broj lica", naveo je Božović.

Bonus video: