ASK: Tužilaštvo treba da se uključi, ali ćemo tek vidjeti čija će se odgovornost utvrđivati

"Postoji zapisnik na 30 strana sa navedenim imenima zaposlenih u Agenciji i iznosima zakonito isplaćenih zarada i naknada zarada, koja su 'slučajno' na pogrešan način anonimizirana, te dostupna cijeloj javnosti", piše u saopštenjU ASK

5789 pregleda 18 komentar(a)
ASK, Foto: ASK
ASK, Foto: ASK

Zapisnik od 30 strana Budžetske inspekcije na kojima su navodne opisane nepravilnosti u Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) ne postoji, saopšteno je iz ASK.

"Postoji zapisnik na 30 strana sa navedenim imenima zaposlenih u Agenciji i iznosima zakonito isplaćenih zarada i naknada zarada, koja su 'slučajno' na pogrešan način anonimizirana, te dostupna cijeloj javnosti. Pozivamo Specijalno državno tužilaštvo da pokrene krivični postupak ukoliko u tom zapisniku i njegovom dodatku i na jednom mjestu nađu pomen nezakonito ili protivpravno pribavljene imovinske koristi. Sigurni smo da tužilaštvo treba da se uključi u ovaj slučaj, ali ćemo tek vidjeti čija će se odgovornost utvrđivati", ističe se u saopštenju ASK.

Izvod iz Dodatka Zapisniku o izvršenom inspekcijskom nadzoru
Izvod iz Dodatka Zapisniku o izvršenom inspekcijskom nadzorufoto: ASK

Iz te institucije su dodali da ako već budžetske inspektorke mogu da preuzmu ulogu Ustavnog suda, mogu i pojedini mediji ulogu redovnih sudova, i to presuđujući u svoju korist, a protiv javnog interesa.

"Poštovani građani, Agencija za sprečavanje korupcije postoji zbog vas, a zaposleni u njoj predano rade i mnogo više od onog za što su plaćeni kako bi dali puni doprinos procesu priključivanja Crne Gore Evropskoj uniji. Kada se to i bude desilo, onda će nadležne institucije EU otkrivati i utvrđivati koruptivne radnje u svim segmentima našeg društva, a postupci će se voditi i pred nadležnim evropskim sudovima. Koga je strah od toga? Vrijeme je najbolje rešeto, koje će pokazati ko je i zbog kakvih i čijih interesa dijelio, a ko primao kapom i šakom", piše u saopštenju ASK.

Ministarstvo finansija dostavilo je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) izvještaj budžetske inspekcije za Agenciju za sprečavanje korupcije, po kojem je formiran krivični predmet i dodijeljen u rad u skladu sa internim pravilima.

To je "Vijestima" kazao portparol SDT-a, specijalni tužilac Vukas Radonjić.

Direktorica ASK Jelena Perović prošle godine mimo propisa je podijelila sebi i dijelu zaposlenih na desetine hiljada eura, stoji u zapisniku Budžetske inspekcije koji je dostupan na sajtu Ministarstva finansija.

Primjedbe u prigovoru direktorice Agencije za sprečavanje korupcije Jelene Perović na zapisnik o izvršenom nadzoru Budžetske inspekcije su neosnovane.

To stoji u dodatku zapisniku, koje je objavilo Ministarstvo finansija.

Bonus video: