Tri firme duguju milione Tivtu

Opština potražuje skoro 12 miliona eura na ime neplaćenog poreza na nepokretnosti od kompanija Montepranzo, Ostrvo Sveti Marko i HTP Mimoza. U planu i dogovori oko prebijanja dugova zemljištem

13769 pregleda 9 komentar(a)
Zemljište firme Montepranzo, Foto: Dopisnik
Zemljište firme Montepranzo, Foto: Dopisnik

Od tri firme koje, makar na papiru, posluju u Tivtu i u tom gradu imaju velike nepokretnosti, Opština potražuje skoro 12 miliona eura na ime neplaćenog poreza na nepokretnosti.

To je potvrđeno “Vijestima” u Sekretarijatu za finansije Opštine Tivat.

Najveći dužnik je državna poljoprivredna firma Montepranzo Bokaprodukt, čija je poljoprivredna proizvodnja odavno ugašena, a njen veliki kompleks nekadašnjih vinograda, voćnjaka, staklenika i povrtnjaka na prostoru preko puta aerodroma Tivta u međuvremenu devastiran i u planskoj dokumentaciji prenamijenjen iz poljoprivrednog zemljišta u turističko, za izgradnju golf igrališta sa pratećim sadržajima.

“Zaključno sa 2023. godinom, firma AD Montepranzo Bokaprodukt duguje iznos od 8.986.530 eura na ime porezan na napokretnosti. Dio duga je obezbijeđen zasnivanjem hipoteke, a za porez za period od 2017. do 2022. obaveza je utvrđena tokom 2022. godine i nedavno je pokrenut postupak prinudne naplate”, rečeno je “Vijestima” u Sekretarijatu za finansije koji vodi Lidija Bakalbašić.

Istakli su da je Opština povodom ovog ogromnog duga poljoprivredne firme čiji su vlasnik državni fondovi, Ministarstvu finansija poslala “predlog regulisanja duga, to jest da se izvrši kompenzacija na način da se u cilju regulisanja poreskog duga Opštini Tivat prenesu određene parcele koje se nalaze u obuhvatu DUP-a Golf ekonomija”.

Zemljište firme Montepranzo
Zemljište firme Montepranzofoto: Siniša Luković

Opština Tivat je prije tri godne uspjela da od Montepranza naplati samo dio poreskog duga te firme u iznosu od 638,88 hiljada eura. Država je naime, 2020. godine Monteptranzu za potrebe rekonstrukcije Jadranske magistrale na potezu od aerodroma Tivat do Jaza, eksproprisala 67.083 kvadrata nekadašnjih poljoprivrednih površina na kojima se sada grade dvije dodatne saobraćajne trake budućeg bulevara. Tu zemlju je država propaloj poljoprivrednoj firmi platila po cijeni od 31 euro za kvadrat, što znači da bi Opština sada za novac koji potražuje od Montepranza na ime poreskog duga, mogla dobiti najmanje oko 290.000 kvadrata zemljišta u kompleksu preko puta aerodroma.

Administracija gradonačelnika Željka Komnenovića je rješavanje tog problema, odnosno dobijanje adekvatne kompenzacije poreskog duga u obliku zemljišta na nakadašnjem poljoprivrednom dobru, stavila među prioritete, jer je planirano da grad na tom prostoru pravi novi veliki sportsko-rekreativni kompleks sa pratećim sadržajima i ostalim trenutno Opštini nedostajućim javnim objektima.

Iz Sekretarijata za finansije “Vijestima” su kazali da je drugi veliki dužnik za porez na napokretnosti firma Ostrvo Sveti Marko u čijem je vlasništvu gotovo sva površina istoimenog najvećeg ostrva u Boki Kotorskoj.

“Zaključno sa 2023. godinom, firma Ostrvo Sveti Marko DOO Tivat duguje iznos od 2.229.619 eura”, naveli su iz Opštine.

Značajna potraživanja na ime poreza na nepokretnosti lokalna uprava Tivta ima i od HTP-a MImoza, koje je sa 83 odsto većinski vlasnik atraktivnog zemljišnog kompleksa na rtu Župa, na ulazu u centar grada iz pravca jugoistoka. Ostalih 17 odsto tog kompleksa pripada Opštini Tivat.

“Zaključno sa 2023. godinom, HTP Mimoza AD Tivat duguje iznos od 710.077 eura”, naveli su iz Sekretarijata za finansije, dodajući da se za zemljište koje nije privedeno namjeni tj. za neizgrađeno građevinsko zemljište kakav je slučaj sa kompleksom Župa i ostrvom Sveti Marko, primjenjuje uvećana poreska stopa od dva odsto “koja je Odlukom propisana za tu vrstu zemljišta, a sve u skladu sa Zakonom o porezu na nepokretnost”.

Centralna banka dužna skoro 50 hiljada eura

Zanimljivo je da je na listi poreskih dužnika Opštine Tivat za porez na napokretnosti i Centralna banka Crne Gore.

Od vrhovne monetarne vlasti u državi Opština, zaključno sa obavezom za prošlu godinu, potražuje iznos od ukupno 48.452,19 eura na ime poreza na nepokretnosti.

CBCG je u Tivtu vlasnik atraktivne parcele u samom centru grada, na prostoru oivičenom ulicama Đačkom, Prevlačkom i Istarskom, preko puta tivatskog Doma zdravlja. Na toj parceli površine 2.985 kvadrata CBCG je za vrijeme mandata bivšeg guvernera Radoja Žugića namjeravala da gradi “edukativno-konferencijski centar” ukupne površine skoro 4.300 kvadrata, ali to do sada nije ni započela.

Bonus video: