Mustafić: Odlazak Sidrana je ogroman gubitak, niko bolje i dublje nije proniknuo u sudbinu i svijest bošnjačkog naroda

"Avdov odlazak predstavlja ogroman gubitak za porodicu, prijatelje, državu Bosnu i Hercegovinu (BiH), kao i za cio bošnjački narod i našu kulturu, a njegov životni put i djelo ostavljaju neizbrisiv trag u kolektivnom sjećanju"

5186 pregleda 3 komentar(a)
Mustafić, Foto: Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori
Mustafić, Foto: Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori

Smrću akademika Abdulaha Sidrana izgubili smo velikana, umjetnika, književnika i mislioca, a iznad svega divnog čovjeka i prijatelja, saopštio je predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Suljo Mustafić.

Iz Bošnjačkog vijeća je saopšteno da je Mustafić uputio telegram saučešća povodom smrti akademika, književnika i scenariste Abdulaha Sidrana.

Sidran je preminuo sinoć u Sarajevu.

"Avdov odlazak predstavlja ogroman gubitak za porodicu, prijatelje, državu Bosnu i Hercegovinu (BiH), kao i za cio bošnjački narod i našu kulturu, a njegov životni put i djelo ostavljaju neizbrisiv trag u kolektivnom sjećanju. Naš Avdo iza sebe ostavlja ogromno stvaralaštvo, književne tekstove, filmska ostvarenja i zapise koji svjedoče o njemu i vremenu u kojem je stvarao. Sigurno da niko bolje i dublje nije proniknuo u sudbinu i svijest bošnjačkog naroda, predstavljajući u scenarijima, na filmskom platnu i u stihovima one najtananije istine o nama samima i našoj kolektivnoj sudbini", istakao je Mustafić.

On je dodao da Sidranovo djelo ostaje trajna umjetnička baština, bosansko-hercegovačka, bošnjačka i univerzalna.

"Njegovo scenarističko i filmsko stvaraštvo postalo je dio svjetskog filmskog nasljeđa, a književni opus trajna baština bošnjačkog naroda i našeg jezika koju će čitati, izučavati i na njoj se vaspitavati mlade generacije. Neka se Bog Uzvišeni smiluje Avdovoj plemenitoj duši i nagradi ga džennetom. U ime Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori i u moje lično ime, primite izraze najdubljeg saosjećanja", poručio je Mustafić u telegramu.

Bonus video: