Vuković: TVCG nastavlja da skriva neugodnu istinu o nezakonitom generalnom direktoru RTCG

"U centralnoj informativnoj emisiji Dnevnik 2, emitovanoj 22. marta, izostala je informacija da je komesarka Mijatović bila u Crnoj Gori i da je, pored ostalog, ocijenila da 'nesprovođenje odluka domaćih sudova o imenovanju direktora Radio televizije Crne Gore (RTCG) postavlja pitanja u pogledu poštovanja vladavine prava, što je pitanje koje, takođe, treba hitno rješavati'"

13217 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Media centar saopštio je da TVCG "nastavlja da skriva neugodnu istinu o nezakonitom generalnom direktoru RTCG" Borisu Raoniću.

"Media centar je juče uputio prigovor ombudsmanu RTCG povodom izostavljanja informacija o zvaničnom boravku komesarke za ljudska prava Savjeta Evrope Dunje Mijatović u Crnoj Gori i njene kritičke ocjene o ponašanju menadžmenta nacionalnog javnog emitera RTCG", piše u saopštenju media centra koje potpisuje predsjednik Skupštine Media centra Dragoljub Vuković.

U Media centru smatraju da skrivanje informacija koje javnost ima pravo da zna u centralnoj informativnoj emisiji Dnevnik 2 TVCG, predstavlja još jedno grubo kršenje osnovnih etičkih principa novinarske profesije i standarda koje je propisao Pravilnik o programskim principima i profesionalnim standardima RTCG.

"U centralnoj informativnoj emisiji Dnevnik 2, emitovanoj 22. marta, izostala je informacija da je komesarka Mijatović bila u Crnoj Gori i da je, pored ostalog, ocijenila da 'nesprovođenje odluka domaćih sudova o imenovanju direktora Radio televizije Crne Gore (RTCG) postavlja pitanja u pogledu poštovanja vladavine prava, što je pitanje koje, takođe, treba hitno rješavati'. U Pravilniku o programskim principima i profesionalnim standardima RTCG se kaže da 'kreatori radio i televizijskih programa krše profesionalne standarde ako kriju, zanemaruju, ili u neadekvatan kontekst stavljaju (plasiraju) informacije sa kojima se lično ne slažu.'), kao i da su 'novinari i urednici (su) odgovorni ne samo za ono što objave već i za ono što prećute a od interesa je za javnost', navodi se.

U Media centru ističu da nije prvi put da TVCG izbjegava da svoje gledaoce obavijesti o argumentovanim kritikama na račun menadžmenta nacionalnog javnog medijskog servisa.

"Učinjeno je to krajem oktobra proše godine, kada TVCG nije objavila informaciju o rezoluciji koju je donio Parlament Evropske unije, a koja se odnosila na Crnu Goru. Ta rezolucija sadrži ocjenu i kritiku u vezi sa ponovnim izborom generalnog direktora RTCG Borisa Raonića nakon donošenja pravosnažne presude Višeg suda, a povodom njegovog nezakonitog imenovanja 2021. godine. TVCG je tada sakrio od javnosti informaciju o dijelu rezolucije Parlamenta EU u kojoj se 'izražava zabrinutos zbog izbora generalnog direkora RTCG kojim se krši pravosnažna sudska odluka'. Nadamo se da zaštitnica prava gledalaca i slušalaca RTCG, ombudsmanka Danijela Popović neće sada prihvatiti neko nesuvislo objašnjenje 'uredništva TVCG', kao što je uradila povodom prethodnog prigovora Media centra, koji je odbila", zaključuje se u saopštenju koje potpisuje Vuković.

Bonus video: