Ozon: U Crnoj Gori tokom sezone grijanja nastavljen negativan trend aerozagađenja

Iz te organizacije su rekli da rezultati analize, koje godinama redovno rade preko servisa za građanski monitoring kvaliteta vazduha "Ekoskop", ukazuju da je, iako su meteorološki faktori bili povoljni, zima protekla bez snijega i velikih hladnoća, problem aerozagađenja i dalje izražen u onim sredinama koje su i prethodnih godina bile prepoznate po alarmantnom stanju

3589 pregleda 28 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Crnoj Gori je tokom sezone grijanja nastavljen negativan trend aerozagađenja, saopštili su iz Ekološkog pokreta Ozon, navodeći da to pokazuje neizainteresovanost donosilaca odluka da taj problem stave u vrh prioriteta.

„To je takođe nastavak negativnog trenda vlasti koje tokom svojih predizbornih kampanja manipulišu javnost obećanjima da će se ozbiljno i odgovorno posvetiti unapređenju kvaliteta vazduha“, naveli su iz Ozona.

Iz te organizacije su rekli da rezultati analize, koje godinama redovno rade preko servisa za građanski monitoring kvaliteta vazduha "Ekoskop", ukazuju da je, iako su meteorološki faktori bili povoljni, zima protekla bez snijega i velikih hladnoća, problem aerozagađenja i dalje izražen u onim sredinama koje su i prethodnih godina bile prepoznate po alarmantnom stanju.

Kako su kazali, u prva dva mjeseca ove godine po rezultatima Državne mreže za praćenje kvaliteta vazduha, kojom upravlja Agencija za zaštitu životne sredine, u Bijelom Polju je bilo najviše dana sa prekoračenjima srednjih dnevnih vrijednosti PM10 suspendovanih čestica, čak 40.

„Slijedi opština Pljevlja u kojoj je 37 dana bilo sa prekoračenjima srednjih dnevnih vrjednosti PM10“, dodali su iz Ozona.

Oni su istakli da je uz to u Pljevljima, na lokaciji Gagovića imanje, dva puta registrovano prekoračenje satne koncentracije sumpor(IV)oksida SO2, dok je jedan dan bila prekoračena granična vrijednost srednje dnevne koncentracija sumpor(IV)oksida SO2.

„Ako znamo da je broj od 35 dana sa povećanim srednjim dnevnim vrijednostima PM10, granična vrijednost na godišnjem nivou, te da su u januaru i februaru u Bijelom Polju i Pljevljima automatske stanice zabilježile veći broj dana od dozvoljenih, jasno je o kakvom je životnom problemu riječ“, rekli su iz Ozona.

Kada su u pitanju Podgorica i Nikšić, koji su u grupi gradova sa izraženim problemom aerozagađenja, iz Ozona su ukazali da je mjerna stanica na Zabjelu registrovala 28 dana sa prekoračenjima srednjih dnevnih vrijednosti PM10, u bloku V 21 dan.

Prema njohovim riječima, mjerna stanica u dvorištu nikšićke gimnazije registrovala je 14 dana sa prekoračenjima srednjih dnevnih vrijednosti PM10.

„Kao što se može zaključiti situacija je ozbiljna i u ovim opštinama, naročito u Glavnom gradu koji je blizu granične vrijednosti na godišnjem nivou“, navodi se u saopštenju.

Iz Ozona su rekli da sve navedeno ukazuje na neophodnost donošenja Nacionalne strategije upravljanja kvalitetom vazduha, sa javnim akcionim planom i konkretnim mjerama koje bi shodno specifičnostima lokalnih zajednica mogle dati rezultate i doprinijeti rješavanju najvećeg ekološkog problema.

Kako su naveli, porazno je da svake godine, osim konstatovanja problema, vlasti ni ne pokušavaju da urade nešto konkretno, što bi trebalo da bude jasno svim građanima Crne Gore.

U Ozonu smatraju da je takav odnos neprihvatljiv i da se može dovesti u kontekst obesmišljavanja pa čak i ponižavanja Ustava Crne Gore.

„Ustava u kom je ekološka država očigledno samo povod za manipulaciju umjesto razvojni pravac koji bi mogao unaprijediti i ekološku i ekonomsku perspektivu“, kaže se u saopštenju.

Iz Ozona su kazali da će uputiti Vladi i Skupštini inicijative za hitno donošenje Nacionalne strategije i lokalnih planova upravljanja kvalitetom vazduha, širenje državne mreže za monitoring kvaliteta vazduha, gdje će dati i predloge kako rješavati problem aerozagađenja i građanima obezbjediti pravo na čist vazduh.

Iz te organizacije su pozvali i stručnu javnost da se uključi u javni dijalog oko aerozagađenja.

„Kako bi se i od struke dobili predlozi kako riješiti problem trajno, jer bi struka trebala da pokaže da joj je stalo do javnog, a ne samo privatnih interesa“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: