Rimom i stripom do edukacije o saobraćaju

Ono što projekat čini specifičnim, prema riječima Jaredić, jeste promovisanje pristupa učenja saobraćajnih pravila i propisa kroz zabavne sadržaje prilagođene uzrastu, pa je ovaj strip prvi u Crnoj Gori na tu temu

4772 pregleda 0 komentar(a)
Jaredić, Foto: Svetlana Mandić
Jaredić, Foto: Svetlana Mandić

Nevladina organizacija (NVO) „Alfa centar“ uradila je prvi edukativni strip o saobraćaju za najmlađe „Alek i Ana“, kao bi, kroz avanturu pomenutih junaka upoznali učenike sa osnovnim saobraćajnim pravilima i propisima.

"Na ovaj način učenici će naučiti bezbjedno kretanje pješaka, prelazak ulice na pješačkom prelazu i semaforu, noćno kretanje, sigurne zone za igru i vožnju biciklom, kao i obavezu korišćenja pojasa i autosjedišta. Kroz strip je takođe promovisana ideja korišćenja bicikla kao najzdravijeg i ekološki najprihvatljivijeg vida prevoza, ali i zaštita ranjivih kategorija društva u saobraćaju, kao što su osobe sa invaliditetom", kazala je Nada Jaredić, autorka stripa.

Ono što projekat čini specifičnim, prema njenim riječima, jeste promovisanje pristupa učenja saobraćajnih pravila i propisa kroz zabavne sadržaje prilagođene uzrastu, pa je ovaj strip prvi u Crnoj Gori na tu temu.

"Izradom prvog stripa o saobraćajnim pravilima i propisima utičemo na širenje znanja o saobraćajnim pravilima i propisima kod djece početnih razreda školskog uzrasta kao i na nivo njihove budnosti i pažnje u saobraćaju, čime se stvaraju trajna znanja o saobraćajnim pravilima i propisima, uz korišćenje metoda koji se kod djece pokazao kao najdjelotvorniji - učenje kroz igru, odnosno uz korišćenje zabavnih sadržaja i izmišljenih junaka", istakla je Jaredić.

Alek i Ana
Alek i Anafoto: Svetlana Mandić

Ideja o stripu potekla je od nje, scenario je uradio dr Luka Rakojević, teoretičar stripa, dok je crtež i grafički dizajn uradio Marko Janjušević, multimedijalni umjetnik.

"Budući da 'Alfa centar' u svom strateškom pravcu razvoja programa bezbjednosti saobraćaja ima u planu publikovanje velikog broja zabavno-edukativnih sadržaja za djecu, prvi saobraćajni strip u Crnoj Gori za djecu je prvi korak u tome, pa je za naredni period u planu objavljivanje stripova o saobraćaju za starije generacije, sa nešto drugačijim scenarijima, prilagođenim starijima“, kazala je Jaredić.

Na taj način, kako je rekla, biće promovisan strip kao svojevrsni umjetnički izraz, koji se u poslednje vrijeme sve više koristi u edukativne svrhe.

Strip je izrađen, uz podršku Ministarstva saobraćaja i pomorstva Crne Gore u okviru projekta „Strip za edukaciju najmlađih učesnika u saobraćaju: Alek i Ana".

Bonus video: