Usvojena još jedna tužba "PS Gradnje": Upravni sud poništio rješenje Ministarstva urbanizma

U presudi, pored ostalog, piše da je Sud utvrdio da je rješenje nezakonito "jer dispozitivom prvostepenog rješenja nije odlučeno o vremenu i načinu prinudnog izvršenja rješenja"

13080 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Suzana Ćetković
Foto: Suzana Ćetković

Upravni sud usvojio je još jednu tužbu "PS Gradnje", i kao nezakonito poništio rješenje Ministarstva urbanizma, prostornog planiranja i državne imovine, kojim je odbijena žalba tog investitora na rješenje za prinudno izvršenje rješenja o rušenju lamela C, B i D, koje su izgrađene u podgoričkom naselju Zabjelo.

U presudi, pored ostalog, piše da je Sud utvrdio da je rješenje nezakonito "jer dispozitivom prvostepenog rješenja nije odlučeno o vremenu i načinu prinudnog izvršenja rješenja".

Obaveza odlučivanja o načinu izvršenja, dodaje se, naročito dobija na značaju ako se ima u vidu da je tokom postupka tužilac dostavio mišljenja revidenta, koji je ukazao da bi rušenje jednog objekta uticalo na stabilnost drugog "zbog velikih pomjeranja i nepredvidivog odlomljivanja i otpadanja na susjedne objekte, da postoji mogućnost da dođe do kolapsa, te da je nemoguće odraditi rušenje jednog objekta, a da drugi ne doživi oštećenje".

"Takođe, nalazom i mišljenjem sudskog vještaka građevinske struke G. R. ocijenjeno je: 'rušenjem objekta ili dijela objekta... konstrukcija PD-ova bi bila trajno narušena, da se ukidaju vertikalne, horizontalne i kose konstruktivne veze, koje povezuju i prenose opterećenja prema projektu koje moraju biti riješene i organizovane prije uklanjanja istih, ukidaju se i instalacije koje su dio jedinstvenog sistema, dok se i estetski mijenja već odobreni izgled kompleksa'", piše u presudi.

Dodatne nezakonitosti zbog kojih je poništeno osporeno rješenje je, dodaje se, činjenica da je Upravni sud po tužbi istog tužioca poništio rješenje Glavnog administratora Glavnog grada Podgorica... kojim je odbijen zahtjev "PS Gradnje" u dijelu koji se odnosi na legalizaciju dijela bespravnog objekta, stambene zgrade broj 2 (lamela C).

Tu presudu Upravni sud objavio je prije nekoliko dana.

"Takođe, po ocjeni Suda, obrazloženja rješenja upravnih organa morala su da sadrže razloge o činjenicama i njihovom značaju za konkretan postupak i inspekcijskog nadzora da je tužilac kao subjekat nadzora, ukazivao da je dana 19.10.2021. Sekretarijatu za planiranje prostora i održivi razvoj podnio zahtjev za legalizaciju bespravnog objekta... zbog čega Sud nije mogao otkloniti prigovore tužioca da su upravni organi imali u vidu iste prilikom odlučivanja", navode u najnovijoj presudi.

Neophodnost davanja razloga o tim činjenicama, dodaje se, proizilazi i iz sadržine lista nepokretnosti iz kojeg se utvrđuje da su na nepokretnostima u spornoj zgradi kao vlasnici upisana fizička lica.

"Od kojih su neka podnijela predlog za određivanje privremene mjere koja je usvojena rješenjem Osnovnog suda u Podgorici od 26.01.2024, koji sud je ustvrdio da rušenje predstavlja zadiranje u konvencijska i ustavna prava vlasnika stanova”, saopštili su iz Upravnog suda.

Tom mjerom Osnovnog suda u Podgorici Državi Crnoj Gori i "Zaštiti prostora Crne Gore" DOO Danilovgrad privremeno je zabranjeno rušenje i bilo kakva promjena na lameli C.

Upravni sud je tri tužbe "PS Gradnje" u predmetima iz 2019. godine odbio kao neosnovane. U najnovijoj, navode da se sada ne radi o istoj pravnoj situaciji.

"Jer se u u ovom slučaju odlučivalo o zakonitosti postupka prinudnog izvršenja rješenja o rušenju u odnosu na citirane odredbe procesnog i materijalnog prava kojima je regulisana ta procedura, dok se u tim predmetima preispitivalo zakonitost postupanja ovlašćenog inspektora o rušenju lamela B, D i C, kao i zakonitost postupanja kojim je odbijena prijava građenja stambenog objekta kolektivnog stanovanja – lamela C i istovremeno zabranjeno građenje tog objekta", piše u presudi i dodaje se da će tuženi organ, resor Janka Odovića, u ponovnom postupku, donijeti novo, zakonito rješenje, vodeći računa o primjedbama Suda.

Bonus video: