Kinezi počeli da crpe fekalije iz rijeke Morače

“Informisani smo da je CRBC dao ponudu za izvođača koji će produbiti upojni bunar”, istakao je Nasto Ivanović
50 pregleda 1 komentar(a)
Morača fekalije, Foto: Luka Zeković
Morača fekalije, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.08.2017. 15:42h

Mještani Bioča odustali su od najavljene blokade puta kojim prolaze radnici kineske kompanije CRBC, angažovani na izgradnji mosta na Moračici, jer su nadležni iz te kompanije počeli da rješavaju problem ispuštanja otpadnih voda iz njihovog kampa u Moraču.

Mještanin Bioča Nasto Ivanović kazao je da za sada otpadne vode ne idu u Moraču, jer su iz kompanije CRBC počeli da crpe fekalije cisternama.

"Ne znam do kad će to trajati... Informisani smo da je CRBC dao ponudu za izvođača koji će produbiti upojni bunar", istakao je Ivanović.

On je kazao da će mještani, ukoliko bude nastavljeno ispuštanje fekalija u Moraču, tražiti od Instituta za javno zdravlje da se uzme i ispita uzorak vode iz rijeke. Otpadne vode su, prema riječima mještana, u rijeku ispuštane desetak dana, o čemu su obaviješteni nadležni iz kompanije CRBC, Komunalne i Ekološke inspekcije.

Iz Ekološke inspekcije je "Vijestima" ranije saopšteno da su naložili kompaniji CRBC da preko ovlašćenog pravnog lica, izvrši uzorkovanje i ispitivanje vode iz rijeke, kako bi se ispitalo da li je došlo do narušavanja kvaliteta voda Morače.

"Subjekat nadzora je u obavezi da dostavi i analize otpadnih voda koje se ispuštaju preko sistema za tretman otpadnih voda", saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

Iz kompanije CRBC je nedavno saopšteno da je tokom maja uočeno da je upojni bunar izgubio dio svoje upojne moći, što je dovelo do toga da se određena količina vode koja je prošla tretman ispušta preko sigurnosnog prelivnog izliva prema rijeci Morači.

Čim se ova pojava konstatovala, kako je saopšteno, pristupilo se procesu revatilizacije bunara raznim tehnološkim metodama koje su dale očekivane rezultate, ali je nakon izvjesnog vremena ponovo nastupilo smanjenje vodopropusnosti bunara.

CRBC, kako je saopšteno, obavlja hitne mjere pripreme za ponovnu revitalizaciju upojnih bunara radi povećanja njihove vodopropusnosti i razmatra najbolje tehnološke metode koje mogu dovesti do punog povraćaja upojne moći bunara.

Bonus video: