Finansiraju očuvanje kulturne baštine

Turistička organizacija Bar namijenila 41 hiljadu eura za tri projekta

1873 pregleda 2 komentar(a)
Sa potpisivanja ugovora, Foto: Marija Pešić
Sa potpisivanja ugovora, Foto: Marija Pešić

Direktor Turističke organizacije Bar Danilo Orlandić potpisao je ugovore sa tri nevladine organizacije za projekte očuvanja kulture baštine, za šta će izdvojiti 41.452 eura.

NVO CEHRA će realizovati ideju “vladimirikosara.com” za koju će dobiti 12,5 hiljada eura, NVO “Manoveki” će TO Bar podržati sa 15.400 eura za projekat “Promocija svih barskih tradicionalnih nošnji kroz dokumentarni film, monografiju i replike odjevnih predmeta”, a 13.552 eura opredijeljena su za NVO “Montemisija” koji će realizovati projekat “Turistička valorizacija i digitalizacija manastira Prečista Krajinska”.

Sekretar Sekretarijata za kulturu Srđan Lekić je kazao da će projekat će biti fokusiran na Stari grad Bar, Staru maslinu i mjesta Vladimir, Ostros i Koštanjica, koja su direktno povezana sa ljubavnom pričom o Vladimiru i Kosari.

“Kroz projekat ‘Promocija svih barskih tradicionalnih nošnji kroz dokumentarni film-monografiju i replike odjevnih predmeta’ šira javnost će biti upoznata sa različitim nošnjama koje potiču iz drugačijih kulturoloških krugova sa teritorije Bara”, saopštio je.

Projektom turističke valorizacije i revitalitalizacije manastira Prečista Krajinska, kako je kazao, prikupiće se i obraditi sva relevantna dokumentacija i materijal o ovoj sakralnoj građevini, izraditi stručni tekstovi, formirati elaborat sadašnjeg stanja, smjernice za maksimalnu turističku finkcionalnost i opremljenost. Izradiće se 3D digitalni blizanac lokaliteta, na osnovu 3D skeniranja kako bi se prikupili podaci o stanju i obliku manastira.

U odabiru projekata koji će biti finansirani od strane TO Bar učestvovali su od Tanja Bogdanović ispred Uprave za zaštitu kulturnih dobara, Srđan Lekić ispred Opštine Bar i Sandra Jovetić iz TO Bar.

Bonus video: