HNV: Prekrečen mural navijača Hajduka u Tivtu, kazniti aktere šovinističkog ispada

"Mural ni na koji način nije provokativan", ističe Deković, "te ne vidimo razloga za ovakav vandalski čin"

4896 pregleda 88 reakcija 52 komentar(a)
Foto: Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore
Foto: Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore saopštilo je da je jutros prekrečen mural navijača Hajduka u Tivtu, oslikan prije nekoliko dana.

Predsjednik vijeća Zvonimir Deković to je nazvao "šovinističkim ispadom" i pozvao da se otkriju i kazne počinioci.

"Najoštrije osuđujemo vandalizam koji se rano jutros dogodio u Donjoj Lastvi. Naime, nekolicina osoba iz tri automobila nikšićke registracije jednog kombija kotorskih registarskih oznaka s fantomkama na glavi jutros su prekrečile mural postavljen od strane navijača Hajduka prije neki dan. Mural ni na koji način nije provokativan, što se može vidjeti iz priložene fotografije, te ne vidimo razloga za ovakav vandalski čin, koji najoštrije osuđujemo i pozivamo nadležne organe, prije svega Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore, da u što kraćem roku otkriju i energično kazne vinovnici i počinitelji ovog nemilog i ničim izazvanog čina", saopštio je Deković.

Mural Tivat
foto: Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore

Ukazuje da u Tivtu "niz drugih murala stoji neoštećeno", a ovaj čin, kako je kazao, svakako ne doprinosi "duhu međuetničke tolerancije" u toj opštini.

"Dodajmo da se nadamo da nas fantomka ne treba asocirati na neka vremena za koja smo mislili da su iza nas. Ovim našim obraćanjem osim od Ministarstva unutarnjih poslova Crne Gore, tražimo i od Ombudsmana da sukladno svojim ovlaštenjima utječe ne bi li se ovakvi šovinistički ispadi manje ponavljali u javnom prostoru Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: