Popović i Hartman: Rodna ravnopravnost ključna oblast za saradnju UNDP-a i Skupštine

Hartman je poručio da je UNDP posvećen podršci ženama koje žele da se aktivno angažuju u politici i organizacijama civilnog društva.

2769 pregleda 0 komentar(a)
Zdenka Popović, Foto: Skupština Crne Gore
Zdenka Popović, Foto: Skupština Crne Gore

Rodna ravnopravnost ključna je oblast za dalju saradnju UNDP-a i Skupštine Crne Gore, saopšteno je na sastanku potpredsjednice parlamenta Zdenke Popović i zamjenika direktorke regionalne kancelarije UNDP-a za Evropu i Zajednicu nezavisnih država Nika Hartmana.

Hartman je, kako je saopšteno iz Skupštine, istakao da je uspostavljanje institucija koje su odgovorne po pitanju rodne ravnopravnosti i promovisanje aktivnog učešća žena u javnom životu od ključnog značaja za svako društvo.

“UNDP je spreman pružiti podršku u primjeni standarda rodne ravnopravnosti kroz sve aspekte institucionalnog rada", naglasio je Hartman.

On je poručio da je UNDP posvećen podršci ženama koje žele da se aktivno angažuju u politici i organizacijama civilnog društva.

Popović je kazala da je zadovoljna posjetom delegacije UNDP-a na čelu sa Hartmanom i izuzetnom saradnjom koju Crna Gora ostvaruje sa tom organizacijom.

Ona je istakla da je UNDP pouzdan i aktivan partner u realizaciji brojnih projekata.

Popović je, kako se navodi, detaljno predstavila funkcionisanje i značaj formiranja Ženskog kluba, čiji članice dolaze iz parlamentarne opozicije i većine.

“Ona je naglasila da klub djeluje na principu kopredsjedavanja, trenutno broji četiri kopredsjednice, te da se sve odluke donose konsenzusom”, kaže se u saopštenju.

Popović je istakla da je značajno donošenje i implementacija zakona koji se odnose na rodnu ravnopravnost, medijskih zakona, zakona u oblasti sprječavanja onlajn nasilja nad ženama, kako bi se osiguralo da politike i prakse vlasti promovišu ravnopravnost polova na sveobuhvatan način.

Bonus video: