Ulcinj: Bučinca predložena za počasnu građanku

Poznata aktivistkinja za ženska prava, rođena Ulcinjanka, kandidat za dobijanje počasnog zvanja

3601 pregleda 2 komentar(a)
Nadžije Alibegu Bučinca, Foto: oralhistorykosovo.org
Nadžije Alibegu Bučinca, Foto: oralhistorykosovo.org

Rođena Ulcinjanka Nadžije Alibegu Bučinca, poznata aktivistkinja za ženska prava, koja pripada prvim generacijama učiteljica u Crnoj Gori i na Kosovu, predložena je za počasnu građanku Ulcinja.

To je “Vijestima” potvrdio predsjednik ulcinjske Skupštine Ardijan Mavrić.

Predlog o izboru Alibegu Bučince za počasnog građanina pred odbornicima SO Ulcinj trebalo bi da se nađe na sjednici lokalnog parlamenta početkom aprila.

Prethodno, na sjednici lokalnog parlamenta zakazanoj za četvrtak 28. marta, odbornici bi shodno statutu trebalo da se izjasne o predlogu rješenja za formiranje komisije za dodjelu zvanja “Počasni građanin Ulcinja”.

Alibegu Bučincu su za počasnog građanina predložila udruženja Albanaca “Ulcini”, “Kraja” i “Ana Malit” iz Amerike

U obrazloženju predloga ističe se da Alibegu Bučincu za to zvanje preporučuje njena motivacija i doživotni, iskreni doprinos obrazovanju stanovništva Ulcinja, Kraje, Ane Malit i Kosova.

“Kao i ovjekovječenje ženskih prava, feminizma i njenog učešća u emancipaciji albanskih žena u Crnoj Gori i na Kosovu”, piše u predlogu.

Podsjeća se da je Alibegu Bučinca rođena 15. aprila 1935. godine u Ulcinju. Osnovnu školu “Murat Toptani” završila je u Tirani, gimnaziju u Ulcinju, višu školu u Prištini I Filozofski fakultet, odsjek albanski jezik i književnost na Univerzitetu u Prištini.

Djelatnost nastavnice obavljala je u Ulcinju, odnosno u Kraji i Pistuli, od 1954-1959, a od 1960. godine na Kosovu.

“Njen poseban doprinos bio je na angažovanju edukacijie albanskih djevojaka, kako u Crnoj Gori, tako i na Kosovu. Sa strpljenjem i poštenim srcem, ona je učila djecu o svim sferama života, posebno one koji nijesu imali mogućnost za obrazovanje. Nadžije Alibegu Bučinca je primjer žene intelektualke, aktivistkinje za prava i slobodu djevojaka, ali i ljudi u cjelini”, piše na kraju dopisa dostavljenom Mavriću i predsjedniku Opštine Omeru Bajraktariju.

Bonus video: