Nikšić: Organizovane sesije za punu integraciju mladih iz RE zajednice

Sesije su održane u sklopu projekta "Za punu inkluziju RE populacije u našem društvu"

3837 pregleda 0 komentar(a)
Foto: NVO Medija tim
Foto: NVO Medija tim

NVO „Medija tim“ iz Nikšića organizovao je info sesije u sa mladima iz romskih naselja u Nikšiću o slučajevima diskriminacije sa kojima se sreću mladi iz RE populacije, prepoznavanju svih oblika diskriminacije kojima su svakodnevno izloženi i mehanizmima institucijalne podrške u cilju zaštite njihovih građanskih prava.

„Sesije su imale za cilj povećanje svijesti kod mladih o značaju školskog obrazovanja kroz mentorsku podršku mladim Romima i Egipćanima u učenju stranih jezika. Sloganom 'Stop diskriminaciji mladih RE zajednice' upućena je poruka nadležnima da su Romi i Egipćani punopravni članovi ove zajednice sa željom da se ubrza njihova inkluzija u savremeno društvo“, kazala je Snežana Danilović, projekt koordinatorka NVO „Medija tim“.

Sesije su održane u sklopu projekta "Za punu inkluziju RE populacije u našem društvu". Cilj projekta, prema riječima Danilović, je doprinos poboljšanju socio-ekonomskog i pravnog položaja Roma i Egipćana u Nikšiću, unapređenjem inkluzivnog i otvorenog društva zasnovanog na promociji jednakosti, borbi i eliminisanju svih oblika diskriminacije, anticiganizma i siromaštva, spriječavanje stigmatizacije i diskriminacije RE populacije kroz promovisanje nacionalnog i etničkog identiteta pripadnika/ca romske i egipćanske populacije u Nikšiću.

U nastavku projekta planirane su edukativne radionice sa učenicima osnovnih škola o socijalnoj i kulturnoj inkluziji.

„Cilj nam je da tim radionicama smanjimo etničku distanci između mladih RE populacije i mladih ne-romske populacije u Nikšiću. Organizovaćemo i tribine za roditelje učenika većinske populacije sa ciljem smanjenja negativnih socijalnih stavova (etnička distanca) prema romskoj i egipćanskoj djeci i odraslima“, istakla je Danilović.

Planirano je i istraživanje o socijalnoj i kulturnoj inkluziji RE populacije, kao i okrugli sto na temu „Etnička distanca i interkulturalizam“. Takođe će biti promovisan Informator o socijalnim pravima i kulturnoj posebnosti mladih RE zajednice.

Projekat „Za punu inkluziju RE populacije u našem društvu" realizuje se uz podršku Ministarstva za ljudska i manjinskih prava.

Bonus video: