Stanari zgrade u ulici Živka Nikolića "na čekanju", kao i ulica

Zorica Erbez je stan u pomenutoj zgradi kupila 1. marta 2022. godine, i od tada joj, kako tvrdi, investitor obećava da će za dva mjeseca useliti. Prošle su dvije godine, a o od useljenja ništa

12189 pregleda 10 komentar(a)
Stanari zgrade koja se nalazi u ulici Živka Nikolića, Foto: Svetlana Mandić
Stanari zgrade koja se nalazi u ulici Živka Nikolića, Foto: Svetlana Mandić

I dok se sporu na relaciji mještani ulice Živka Nikolića u Nikšiću, Opština i investitor zgrade koju u pomenutoj ulici gradi, ne nazire kraj, i ulica stoji neuređana, a zgrada nezavršena, kupci stanova u pomenutoj zgradi i dalje su „ni na nebu ni na zemlji“ – novac za stanove su uplatili, a kada će u njih useliti ne znaju.

Firma „Grading“ 2017. godine započela je gradnju zgrade i od 48 stanova, koliko ih u zgradi ima, vlasnik Milivoje Božović je prodao, kako kažu budući stanari, 46. Mnogi od kupaca su se kreditno zadužili, a pojedini žive u privatnom smještaju.

Zorica Erbez je stan u pomenutoj zgradi kupila 1. marta 2022. godine, i od tada joj, kako tvrdi, investitor obećava da će za dva mjeseca useliti. Prošle su dvije godine, a o od useljenja ništa.

Ulica Živka Nikolića
foto: Svetlana Mandić

„Investitor nije ispunio obećanje i kako nam je kazao problem je ulica koju, kako tvrdi, ne može da završi bez dozvola od Opštine, okupljanjem smo željeli da skrenemo pažnju na naš problem i ubrzamo sve ovo, jer svi zaista dosta čekamo. Što se tiče ulice, mislim da bi to trebao investitor da rješava, jer to nije naš problem. Naš problem je samo da znamo tačan datum useljenja“, kazala je Erbez.

Kupci stanova su imali sastanak sa Božovićem koji im je obećao da će stanovi biti useljivi „za dva mjeseca“, odnosno do kraja maja, ali da je ulica i dalje problem.

Erbez
Erbezfoto: Svetlana Mandić

„Rekao nam je da je prodato 46 stanova. Znači sredstava ima da se zgrada završi. Kvadrat ovdje nije bio jeftin, a sad je još mnogo skuplji“, istakla je Erbez dodajući da od dana kupovine stana uredno Opštini za isti plaća porez.

Stefan Gojković je prošle godine kupio stan u i jedini e, kako je kazao, „zaštitio“ ugovorom pa mu investitor zbog kašnenja useljenja, a rok je bio 1.januar ove godine, „plaća mjesečne penale“.

Gojković
Gojkovićfoto: Svetlana Mandić

“Nadam se da će se naći neki zajednički jezik, da će Opština izaći u susret mještanima i da će problem sa ulicom biti riješen. Živim tu blizu, nekoliko kuća odavde, i ni sada nije prijatno živjeti ovdje zbog ulice ovakva kakva jeste. Tu je blato, auta se lome, nešto mora da se rješava“, kazao je Gojković.

Zdravko Tomović, čiji sin je kupio stan u pomenutoj zgradi, kazao je da budući stanari imaju dva problema – jedan sa investitorom, a drugi na relaciji investitor-Opština Nikšić.

„Ako je investitor uplatio komunalije, mora imati pristup na ulicu u priključak na komunalije. Neko je ovom čovjeku dao papire, on je podigao zgradu, izgradio, gdje je promašio, oni će ga sudski goniti. Problem smo mi, jer je 200 ljudi ugroženo“, kazao je Tomović.

Tomović
Tomovićfoto: Svetlana Mandić

U januaru ove godine nikšićka policija podnijela je krivičnu prijavu protiv Božovića i njegove firme „Grading“ zbog sumnje da je protivpravno izvršio građevinske radove na dijelu parcele koja je u vlasništvu države.

Milivoje Božović je kazao da mu je rečeno da su radovi na rekonstrukciji ulice pri kraju, njihovim završetkom dobili bi priključke za atmosfersku i fekalnu kanalizaciju.

Božović
Božovićfoto: Svetlana Mandić

„Stanari i ja zajedno s njima možemo da prođemo kod organa lokalne uprave i da se uvjere da nije obaveza firme 'Grading' da radi ulicu, niti priključke“, kazo je Božović i dodao i da se nigdje u Crnoj Gori ne mogu kupiti brojila za električnu energiju.

Bonus video: