Ugostitelji Budve: Problem buke rješavati na cijeloj teritoriji, a ne samo u Starom gradu

"Zahtjevamo da se radikalizuje kaznena politika za prekoračenje graničnih vrijednosti buke predviđenih Zakonom, a kod povratnika i oduzme dozvola za rad, pa da se savjesnim ugostiteljima omogući pravo na rad i na jednake uslove"

5908 pregleda 68 reakcija 68 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Udruženje ugostitelja Budve poručilo je da treba prekinuti sa selektivnom primjenom Zakona o turizmu i ugostoteljstvu u dijelu zaštite od buke, te da se primjenjuje na cijelim teritoriji Budve, a ne samo na područje Starog grada i Gospoštine.

"Razumjevajući važnost zaštite od buke, koja često građanima ugrožava zdravlje te remeti život, rad i odmor mještana i turista - Nevladino udruženje ugostitelja Budve je i ranijih godina preduzimalo konkretne mjere i akcije u cilju suzbijanja ovog višedecenijskog problema, pa tako i ovom prilikom pozdravljamo napore lokalnih vlasti i mjesnih zajednica da se počne sa primjenom važeće regulative. Međutim, ovdje se upalo u zamku posmatranja pravne norme izolovano od društvene stvarnosti. Stvarnost je da problem buke nije samo problem Starog grada i Gospoštine… i stanovnici Bijelog dola imaju problem, i Rozina, i Dubovice, i Petrovca, i Rafailovića", navodi se u saopštenju ovog Udruženja.

Dodaju da "primjene člana 39 stav 1 tačka 9 Odluke o komunalnom redu je diskriminatorska u odnosu na sve druge stanovnike opštine Budva jer su nedvosmisleno stavljeni u nepovoljniji položaj u odnosu na stanovnike Starog grada".

"Konkretno - njima se ne garantuje pravo na dostojanstven život. S tim u vezi bi trebalo proširiti dejstvo predmetne odredbe na cijelu teritoriju opštine Budva jer ćemo doći u situaciju da dva privredna subjekta, koji pružaju apsolutno iste usluge, nemaju iste uslove za rad i da na razmaku od samo nekoliko metara jedni smeju da postavljaju uređaje za reprodukciju muzike sa zvučnim kutijama van poslovnog prostora, dok je drugima to zabranjeno”, ističe se u saopštenju.

Kako se ipak ne može izolovano posmatrati, kako dodaju, idealistički cilj norme bez osvrta na realistički, u ovom slučaju ne možemo a da ne uvažimo specifičnosti ugostiteljske djelatnosti u kojoj je muzika njen neodvojivi dio, svojevrsni umjetnički izraz, koji je u nekim slučajevima internacionalno prepoznat i značajan je segment turisticke ponude grada Budve.

"Prijedlog Udruženja ugostitelja Budve je da se konačno počne sa primjenama odredbi Zakona o turizmu i ugostiteljstu u dijelu zaštite od buke od elektroakustičkih i/ili akustičkih uređaja, koji je konstruktivniji od lokalnih akata.Smatramo da je vrijeme da se stane na put selektivnosti u primjeni pa čak i gruboj i otvorenoj zloupotrebi zakona od strane nadležnih kojih su zaduženi za nadzor i kontrolu. Zahtjevamo da se radikalizuje kaznena politika za prekoračenje graničnih vrijednosti buke predviđenih Zakonom, a kod povratnika i oduzme dozvola za rad, pa da se savjesnim ugostiteljima omogući pravo na rad i na jednake uslove. Još jednom podvlačimo da imamo zajednički interes i mi ugostitelji, i građani Budve, i cijela turistička privreda da kvalitet turizma u Budvi bude na što višem nivou, te smatramo da je u tom pravcu neophodan što širi koncenzus i hitan kopernikanski zaokret u turističkoj strategiji", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: