Vlada formirala Savjet za demografiju, Šćekić na čelu

Iz Kabineta Šćekića su kazali da su ciljevi Savjeta da organizuje aktivnosti čiji su nosioci državni organi, organi državne uprave, lokalne samouprave, lokalne uprave i druge nadležne institucije, da prati prioritete, dinamiku i rokove realizacije i ocjenjuje postignute rezultate

3366 pregleda 7 komentar(a)
Sa sjednice Vlade, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sjednice Vlade, Foto: Vlada Crne Gore

Vlada je formirala Savjet za demografiju koji će, kako je saopšteno, predlagati izvršnoj vlasti konkretne mjere i aktivnosti od značaja za demografski razvoj države.

Vlada je Odluku o formiranju Savjeta donijela na današnjoj sjednici, na inicijativu Kabineta potpredsjednika Vlade za demografiju i mlade Dragoslava Šćekića.

U saopštenju se navodi da je na čelu Savjeta Šćekić, dok će članove tog tijela činiti predstavnici svih relevantnih institucija.

Iz Kabineta Šćekića su kazali da su ciljevi Savjeta da organizuje aktivnosti čiji su nosioci državni organi, organi državne uprave, lokalne samouprave, lokalne uprave i druge nadležne institucije, da prati prioritete, dinamiku i rokove realizacije i ocjenjuje postignute rezultate.

“Savjet će podnositi Vladi i ministarstvima inicijative, predloge, mišljenja i analize koje se odnose na ukupno kretanje stanovništva i promjene u pojedinim njegovim strukturama i promjene u ekonomskim, socijalnim, kulturnim, obrazovnim, zdravstvenim i ostalim pokazateljima koji djeluju na pojedine komponente demografskog razvoja”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će Savjet Vladi predlagati konkretne mjere i aktivnosti od značaja za demografski razvoj.

“Kao što su mjere i aktivnosti koje se odnose na unapređenje životnog standarda građana u ruralnim sredinama, poboljšanje uslova i mogućnosti za zapošljavanje, dostupnost i kvalitet obrazovanja”, kaže se u saopštenju.

Iz Šćekićevog kabineta su kazali da će biti formirana i Radna grupa za izradu Prve Nacionalne strategije za demografiju.

U Radnoj grupi će, kako se navodi, biti službenici koji će pripremati taj dokument sa akcentom na problem iseljavanja stanovništva van granica države, ali i migracije koje se dešavaju unutar nje.

“Prije svega, na kretanja iz ruralnih ka urbanim, ali i kretanja ka centralnom dijelu Crne Gore”, kaže se u saopštenju.

Bonus video: