Bijelo Polje: Odbornici usvojili zaključak o inicijativi za izgradnju Hadži-Danušine džamije

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja u Bijelom Polju Admir Camić najavio je da će ta partija nastaviti borbu za obnovu Hadžidanušine džamije, uprkos tome što je odbornici u lokalnom parlamentu nisu dali podršku za njenu izgradnju u centru grada

4682 pregleda 27 reakcija 2 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Privatna arhiva
Sa sjednice, Foto: Privatna arhiva

Odbornici Skupštine Bijelo Polje sinoć su usvojili zaključak o podnesenoj inicijativi za izgradnju Hadži-Danušine džamije, koja nalaže da se organizuje naučni simpozijum, koji će biti organizovan danas.

Predsjednik skupštinskog Odbora za planiranje i uređenje prostora i stambeno - komunalne djelatnosti Elvir Zvrko je kazao da će Opština Bijelo Polje pokazati punu posvećenost u skladu sa zakonom i drugim propisima.

“Skupština Opštine u saradnji sa Islamskom zajednicom u Bijelom Polju 30. marta organizovati međunarodni naučni simpozijum gdje će naučnici iz Crne Gore i regiona, kao i zainteresovani predstavnici građana imati mogućnost da učestvuju u raspravi o valorizaciji kulturnog dobra, kao najznačajniji doprinos kulturi mjesta i vremena sa osvrtom na valorizaciju ostataka Hadži-Danušine džamije", navodi se.

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja u Bijelom Polju Admir Camić najavio je da će ta partija nastaviti borbu za obnovu Hadžidanušine džamije, uprkos tome što je odbornici u lokalnom parlamentu nisu dali podršku za njenu izgradnju u centru grada.

Kako navode iz te partije, nisu iznenađeni ovom odlukom za koju je glasala i Bošnjačka partija, uz podršku bjelopoljske Islamske zajednice, gdje i jedni i drugi planiraju sa Bošnjacima iz Demokratske partije socijalista (DPS) da pretvore temelje Hadžidanušine džamije, kako je naveo odbornik DPS-a Elviz Zvrko u neki park, gdje bi sakrili tragove Hadžidanušine džamije sa travom i zelenilom.

“Pozivamo bjelopoljski džemat, da se suprostave bjelopoljskoj Islamskoj zajednici da prodaju tragove Hadžidanušine džamije, da ne prave nekakve naučne skupove na kojim će pravdati razloge uništavanja temelja Hadžidanušine džamije, da bi za uzvrat pojedinci iz bjelopoljske Islamske zajednice ostvarili svoje lične interese. Moramo spriječiti bjelopoljsku Bošnjačku partiju i Islamsku zajednicu u njihovim namjerama da bi zadovoljili apetite Petra Smolovića i poslednjeg uporište DPS-a u Crnoj Gori, koji su ponudili pojedincima iz Bošnjačke partije i Islamske zajednice poslovne prostore u zgradi koju blizu temelja Hadžidanušine džamije gradi potpredsjednik DPS-a, Abaz Dizdarević, za zamjenu da se tu ne obnavlja ne samo Hadžidanušina džamija, več ništa što pripada Islamskoj zajednici, odnosno muslimanima”, navode u svom saopštenju iz bjelopoljskog Opštinskog Odbora Stranke Pravde i Pomirenja, koje potpisuje predsjednik Admir Camić.

Usvojen izvještaj o radu SO, zaključen Sporazum o saradnji sa Domom zdravlja...

Na sjednici su usvojeni i i Izvještaj o radu Skupštine opštine Bijelo Polje u 2023. godini, predlozi odluka o izmjenama i dopunama Poslovnika Skupštine opštine Bijelo Polje, nabavci prečišćivača vazduha u objektima javne namjene na području naše opštine, predlozi odluka o proglašavanju kategorije granica, statusa i režima zaštite u spomeniku prirode Đalovića klisure i davanju saglasnosti na zaključivanje sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji Opština Bijelo Polje i Mojkovac.

Pored toga odbornici su dali finansijsku podršku projektu gerontodomaćica u ovoj godini. Saglasili su se i za zaključenje Sporazuma o saradnji sa Domom zdravlja Bijelo Polje, kao i izmjene Statuta JU "Centar za podršku djeci i porodici” Bijelo Polje i Odluke o naknadama za rad odbornika i drugih lica koja bira ili imenuje Skupština Opštine.

Usvojeni su izvještaji o radu i finansijski izvještaju za prošlu godinu, koje su podnijeli Centar za kulturu, Centra za kulturu, JU “Ratkovićeve večeri poezije”. Muzej Bijelo Polje, kao i oizvještaji o radu JU "Centar za podršku djeci i porodici" za 2022. godinu i JU Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju "Tisa" za prošlu godinu. Pored toga usvojen je finansijski izvještaj TO Bijelo Polje.

Prethodnog dana rada sjednice na predlog Odbora za izbor i imenovanje Skupština je imenovala Ajselu Pačariz, diplomiranu pravnicu, za vršioca dužnosti sekretara Skupštine, a Marka Maslovarića za direktora JU Centar za sport i rekreaciju.

U Savjet osoba sa invaliditetom imenovani su Samir Guberinić i Ranko Mešter iz reda nevladinih organizacija, a konstatovan je prestanak mandata Ivani Šćekić, Slađani Merdović, Vanji Šabanović i Nikoli Simoviću, članovima Etičke komisije za lokalne službenike i namještenike zbog isteka vremena na koji su imenovani, kao i Irmi Omerović, članici Etičke komisije za izabrane predstavnike i funkcionere zbog isteka vremena na koji je imenovana.

Bonus video: