Kablovi neće narušiti izgled Kolašina

Nakon pritužbi građana, žice će biti podignute na veću visinu, a kutije i čvorovi manje vidljivi

5447 pregleda 11 komentar(a)
Kablove podižu na veću visinu, Foto: Dragana Šćepanović
Kablove podižu na veću visinu, Foto: Dragana Šćepanović

Čelnici Opštine Kolašin, Komunalnog preduzeća i kompanije M:tel dogovorili su se da, nakon pritužbi građana da narušavaju izgled grada, podignu kablove na veću visinu, a kutije i čvorovi da budu manje vidljivi.

Postavljanje optičkih kablova, spojnih kutija i optički čvorovi kompanije M:tel na stubovima uličnih svjetiljki, u dijelu Kolašina, pokazalo se kao prilično neestetsko rješenje. Ta infrastruktura je postavljena na polovini visine stubova, u dijelu grada koji nema drugih vazdužnih vodova, pa su optički kablovi, kutije i čvorovi glomazni i upadljivi i, prema ocjeni prolaznika i mještana, ruže dio naselja oko kolašinske obilaznice.

Prema informacijama “Vijesti”, sa predstavnicima kompanije dogovoreno je da vodovi budu podignuti skoro do vrha stubova svjetiljki, kutije okrenute na suprotnu stranu od ulice, a dvostruki kablovi spojeni poveznicama.

Dogovor je postignut nakon što su se čelnici Opštine, Komunalnog preduzeća i M:tel-a sastali u ponedjeljak. To je dijelom potvrdio i direktor Komunalnog Dušan Simović, u odgovorima na pitanja “Vijesti”, postavljenim minule sedmice.

“Obilaskom terena sa predstavnicima kompanije M:tel, na čelu sa generalnim direktorom Zoranom Milanovićem, kao i predsjednikom Opštine Kolašin Petkom Bakićem, došlo se do zajedničkog rješenja, da kablovi, koji će biti vidljivi, budu na visinama koje neće ugrožavati postojeću infrastrukturu niti ružiti izgled grada”, kazao je Simović.

Kutije će imati drugačiji položaj
Kutije će imati drugačiji položajfoto: Dragana Šćepanović

On objašnjava da je riječ o privremenim rješenjima, jer u pojedinim djelovima grada nema atmosferske kanalizacije. Navodno, ugradnjom atmosferke kanalizacije svi kablovi koji su trenutno postavljeni “vazdušnom linijom”, biće ispod zemlje.

Simović podsjeća da je ugovorom između M:tela i preduzeća na čijem je čelu regulisano postavljanje i korišćenje samonosivih kablovskih vodova distributivnog televizijskog i telekomunikacionog sistema na stubovima javne rasvjete. Direktor Komunalnog kaže da je “u naseljima u kojima je postavljena rasvjeta najjednostavniji način za postavljanje optičke infrastrukture na postojećim stubovima”.

Prema njegovim riječima, postavljanje “tako jake optičke infrastrukture u značajnoj mjeri će uticati na digitalizaciju kolašinske opštine”.

Iz kompanije M:tel tvrde da su u Kolašinu radili “vodeći računa o svim tehnološkim i estetskim aspektima i uz poštovanje propisanih standarda, zakona i EU direktiva, kojima se uređuje oblast elektronskih komunikacija”.

“Kompanija M:tel je 2023. godine, odmah nakon dobijanja dozvola, počela intenzivnu izgradnju optičke mreže u Kolašinu, a nedavno je potpisan ugovor između naše kompanije i Komunalnog preduzeća u tom gradu. Njime se predviđa širenje optičke infrastrukture, na obostrano zadovoljstvo, a sve u cilju pružanja telekomunikacionih usluga korisnicima… M:tel, kao i uvijek, traži najbolje tehničko rješenje, koje može biti kombinovano, tako da dio mreže može da se gradi iznad zemlje, a dio podzemno. Cilj je da na brz i efikasan način korisnicima obezbijedimo najbolji mogući servis”, kazali su “Vijestima” u toj kompaniji.

Objašnjavaju da su predstavnici kompanije i lokalne samouprave obišli trasu sa postavljenom optikom na stubovima javne rasvjete, te da su “svi radovi izvedeni u skladu sa Ugovorom izmedju Opštine i M:tel, kao i u skladu sa Ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji”. Tim, ugovorom, podsjećaju, “definiše se postavljanje podzemne telekomunikacione infrastrukture, paralelno sa planiranim radovima na postavljanju atmosferske kanalizacije u Kolašinu”.

“Jedan od najbitnijih zaključaka sastanka je da je potrebno optičkom infrastrukturom uvezati sva skijališta i sve turističke komplekse u toj opštini. Napominjemo da je M:tel već položio optički kabal do hotelskog kompleksa na 1450 mnv i planira da u narednom periodu trasu tog optičkog kabla produži do turističkih objekata na 1600 mnv”, najavljuju iz te kompanije.

Tvrde i da “veoma često i ne postoji razlika u cijeni izgradnje vazdušne i podzemne mreže”, ali i da slična rješenja kao u Kolašinu imaju u Podgorici, Danilovgradu, Nikšiću, Baru, Herceg Novom, Kotoru, Ulcinju, Bijelom Polju, Zeti i Tuzima. Objašnjavaju i da “optička infrastruktura ne može da škodi ni na koji način, jer su u pitanju plastična vlakna, koja ne mogu uzrokovati bilo kakvu negativnu posljedicu po okolinu”.

“Izgradnjom optičke mreže MTEL ulaže milionske investicije upravo u cilju postavljanja snažnog osnova za bolji život svih građana i obezbjeđenja neophodnih uslova za efikasniji razvoj cijele privrede. Naročito se vodi računa o pokrivanju optikom onih djelova Crne Gore koji do sada nijesu imali izgrađenu optiku mrežu, kakav je primjer Opština Golubovci, zatim Opština Tuzi, kao i mnogi djelovi drugih opština, među kojima je svakako i Kolašin”, napisali sui z M:tel-a u odgovorima Vijestima.

Kompanija je, kako podsjećaju, najsavremeniju telekomunikacionu optičku infrastrukturu uspostavila 2015. godine i od tada, kako tvrde, “konstatno radimo na unapređenju usluga kablovske televizije, interneta i fiksne telefonije na cijeloj teritoriji Crne Gore”.

Bonus video: