Budva mora da sačeka na mamograf: "Farmalab" se žalio na odluku pritvorenog Božovića

Osporena odluka Mila Božovića za nabavku vrijedne medicinske opreme

15981 pregleda 26 reakcija 6 komentar(a)
Dom zdravlja Budva, Foto: Vuk Lajović
Dom zdravlja Budva, Foto: Vuk Lajović

Dom zdravlja Budva moraće da bude strpljiv i sačeka na poklon Opštine Budva, digitalnog 3D mamografa, jer je drugorangirani ponuđač, podgorička kompanija “Farmalab” uložila žalbu na odluku pritvorenog predsjednika Opštine Mila Božovića da nabavku te vrijedne medicinske opreme dodijeli firmi “Osmi RED- D” iz Podgorice.

Božović je 13. marta, na predlog opštinske Komisije za sprovođenje postupaka javne nabavke, donio odluku, u koju su “Vijesti” imale uvid, da ponudu “Osmi RED- D” ocijeni najpovoljnijom, dok je ponuda “Farmalab” ispravna i drugorangirana.

Opština je za nabavku digitalnog 3D mamografa, iz gradske kase opredijelila 135 hiljada eura bez uračunatog PDV-a. Dom zdravlja trenutno nema mamograf, a nabavkom bio bi prva medicinska ustanova na primorju koja bi imala taj savremeni medicinski aparat. To bi u svakom slučaju omogućilo da pacijenti imaju što bolju uslugu, imajući u vidu da u Domu zdravlja postoji ginekološko odjeljenje u kome rade dva ginekologa.

Kako se navodi u odluci koju potpisuje Božović, “Osmi RED- D” je ponudio da za 125.500 eura bez PDV-a nabavi mamograf, dok je finansijska ponuda “Farmalab” iznosila 134.720 eura.

Do zaključenja ugovora nije došlo, jer je “Farmalab” uložio žalbu, koja je kako je “Vijestima” potvrđeno, dostavljena na odlučivanje Komisiji za zaštitu prava u postupcima javne nabvake na urgentno odlučivanje, kako bi Dom zdravlja što prije dobio mamograf.

“Obavještavamo da je ponuđač, čija je ponuda ocijenjena kao ispravna i drugorangirana u otvorenom postupku javne nabavke za nabavku digitalnog 3D mamografa 22. marta izjavio žalbu na odluku o izboru najpovoljnije ponude. Opština Budva kao naručilac u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama prekida dalje aktivnosti u postupku javne nabavke, do donošenja rješenja po žalbi”, piše u obavještenju izjavljenoj žalbi opštinske Komisije za otvaranje i vrednovanje ponuda, a koje potpisuje predsjednica Tanja Simićević.

Na odluku drugog dijela tendera, koji se odnosio na nabavku ultrazvučnog aparata za potrebe odjeljenja ginekologije i akušerstva budvanskog Doma zdravlja nije bilo žalbi. Božović je 13. marta donio i odluku na predlog opštinske Komisije za sprovođenje postupka javne nabavke da ponudu podgoričke kompanije “Osmi RED-D” proglasi najpovoljnijom.

Tenderom su bile predviđene dvije partije. Prva je bila nabavka digitalnog 3D mamografa, dok se druga partija odnosila na nabavku ultrazvučnog aparata, čija je procijenjena vrijednost bez PDV-a 35.000 eura, koliko je predviđeno iz budžeta da se plati.

U finansijskom dijelu ponude “Osmi RED-D” je ponudio cijenu bez uračunatog PDV-a u iznosu od 34.500 eura.

Opština Budva je prvi put tender za nabavku mamografa raspisala u oktobru prošle godine, kada je poništen, a u odluci je navedeno da se na to odlučila jer je ocijenjeno da je neophodno bitno izmijeniti tendersku dokumentaciju. Potom je tender ponovo raspisan 25. decembra prošle godine, koji je sada dobio epilog.

Dom zdravlja u protekle dvije godine, od kada njim upravlja direktor Blažo Radoman, je rekonstruisan, tako da je prizemlje u potpunosti adaptirano, a uslovi rada medicinskog osoblja znatno poboljšani.

Očekuje se da bi uskoro trebalo da započne i rekonstrukcija prvog sprata, za šta je Ministarstvo zdravlja opredijelilo 1,2 miliona eura. Opština Budva je u proteklih pet godina takođe ulagala u rekonstrukciju Doma zdravlja, odjeljenja pedijatrije.

Rekonstrukcijom prvog sprata, koja bi trebalo da bude okončana do kraja ove godine, predviđeno je da u tom dijelu Doma zdravlja budu sve specijalističke ordinacije.

Sredinom februara otvorena je nova mikrobiološka laboratorija u Domu zdravlja, za šta je resorno ministarstvo izdvojilo 300 hiljada eura.

Bonus video: