Čestitke povodom katoličkog Uskrsa

Čestitke je uputilo više zvaničnika i političara

32509 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.03.2024. 15:22h

Pripadnici katoličke vjeroispovijesti danas obilježavaju Uskrs.

Čestitke je danas i prethodnih dana uputilo više zvaničnika i političara.

SDP: Uskrs nagovještaj dobrih vijesti

Socijaldemokratska partija (SDP) uputila je čestitku sveštenstvu i vjernicima koji slave Uskrs po gregorijanskom kalendaru.

"Želimo vam srećan Uskrs u nadi da ćete ga provesti u dobrom zdravlju, blagostanju i porodičnoj slozi. Uskrs kao najradosniji hrišćanski praznik nagovještaj je dobrih vijesti koje nas podsjećaju na nadu i vjeru u bolju budućnost. Međusobno poštovanje na kom počiva tradicija multikonfesionalnog suživota u Crnoj Gori jedna je od temeljnih vrijednosti koje ćemo sačuvati za generacije koje dolaze", naveli su iz SDP-a.

Vujović: Vjerovanje u dobrotu, pravednost, solidarnost, saosjećanje, svjetlost ohrabruje svakog čovjeka, vraća smisao i radost života

Čestitku je uputila ministarka kulture i medija Tamara Vujović.

''Povodom najvećeg katoličkog praznika, uz poruke nade, pomirenja, ljubavi, strpljenja, svim vjernicima želim obilje uskršnje radosti. Vjerovanje u dobrotu, pravednost, solidarnost, saosjećanje, svjetlost ohrabruje svakog čovjeka, vraća smisao i radost života. Želim vam srećan i blagoslovljen Uskrs, da ga dočekate i provedete u dobrom zdravlju, uz svoje porodice, prijatelje, dobronamjerne goste. Na svima nama je da gradimo društvo tolerancije, uzajamnog poštovanja, povjerenja, ravnopravnosti koliko god okolnosti ponekad bile izazovne. Neka istinski mir uđe u naše živote, domove i u sve zemlje svijeta", istakla je Vujović.

Ona je poručila "neka nas vrijednosti Uskrsa zbliže i podsjete koliko smo važni i potrebni jedni drugima".

Pejović: Uskrs simbolizuje duboke moralne i filozofske vrijednosti poput nade, ljubavi i obnove

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Boris Pejović uputio je čestitku nadbiskupu barskom i apostolskom upravitelju kotorskom, monsinjoru Roku Đonlešaju, povodom predstojećeg Uskrsa, saopšteno je iz Skupštine.

"Radujem se prilici da, u svoje ime i u ime Skupštine Crne Gore, najsrdačnije čestitam praznik Uskrsnuća Hristovog Vama, sveštenstvu i svim vjernicama i vjernicima koji Uskrs slave po gregorijanskom kalendaru. Uskrs, najveći praznik i suština hrišćanskog učenja, simbolizuje duboke moralne i filozofske vrijednosti poput nade, ljubavi i obnove. Nade, zbog koje sa radošču prihvatamo mogućnost za novi početak i iznova pokazujemo otpornost ljudskog duha u suočavanju sa nedaćama. Ljubavi, koja nas povezuje kao univerzalni princip, promovišući razumijevanje, toleranciju i prihvatanje među pojedincima koji, iako različitih vjerovanja i porijekla, pripadaju našoj crnogorskoj zajednici", navodi se u čestitki.

"Obnove, koja predstavlja priliku za lični rast i promjenu, te nas podstiče da razmišljamo o našim ciljevima i doprinosima boljitku društva u kojem živimo. Prihvatajući ove vrijednosti, poštujemo pravu suštinu Uskrsa. Još jednom Vama i Vašim najbližima želim blagosloven i radostan Uskrs, ispunjen mirom, srećom i veseljem", zaključio je Pejović

Novaković: Slaveći Uskrs, slavimo vjeru da će dobro, moralnost i pravičnost pobijediti zlo

Nadbiskupu barskom i apostolskom upravitelju Kotorske biskupije monsinjoru Roku Đonlešaju, sveštenstvu Katoličke crkve, građanima katoličke vjeroispovjesti i svima koji, u domovini ili dijaspori, slave praznik po gregorijanskom kalendaru, u ime Biram Crnu Goru i u svoje ime upućujem srdačne čestitke i najljepše želje za Uskrs, saopštio je predsjednik Biram Crnu Goru (BCG) Radomir Novaković.

"Slaveći Uskrs, slavimo vjeru da će dobro, moralnost i pravičnost pobijediti zlo, slavimo pobjedu života i dobrote. To su univerzalne, neprolazne vrijednosti podjednako važne za svako ljudsko biće. Zato neka ovaj dan nade i radosti sve nas ohrabri na nove početke, odgovorniji pristup društvenim problemima, neka bude motiv da se miri i prašta, čuva ljudskost i dostojanstvo i radi za dobrobit svojih bližnjih i cijelog društva. Želim da praznik Hristovog uskrsnuća ispuni sve domove porodičnom bliskošću i radošću, zdravljem i blagostanjem, a vječno trajanje suštinskih vrijednosti svima nama budu izvor nade i putokaz", navodi se u čestitki.

Šehović: Uskrs nas podsjeća na važnost nade, ljubavi i opraštanja u našim životima

Predsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović saopštio je da nas Uskrs podsjeća na važnost nade, ljubavi i opraštanja u našim životima.

"Svim hršćanskim vjernicima, koji Uskrs proslavljaju po gregorijanskom kalendaru, upućujem iskrene i srdačne čestitke. Uskrs nas podsjeća na važnost nade, ljubavi i opraštanja u našim životima. Neka ovaj dan, koji simbolizuje novi početak, bude prilika da se još jednom potvrdi i osnaži duh međusobnog poštovanja, suživota i harmonije koji krase našu Crnu Goru. Ali i inspiracija da nastavimo da gradimo društvo u kojem nas različitosti ne razdvajaju, već obogaćuju i povezuju u zajedničkoj težnji ka miru, prosperitetu i blagostanju za sve naše građane. U duhu simbolike današnjeg praznika, obnovimo svoju posvećenost jedni drugima, prepoznajući da je naša snaga u našoj raznolikosti i da je naša budućnost zajednička.Želim vam da ovaj praznik provedete u miru, zdravlju i radosti, okruženi ljubavlju svojih najmilijih. Srećan Uskrs", poručio je Šehović u čestitki.

Joković: Iskrenim zajedništvom poštujmo i čuvajmo jedni druge, jer samo tako možemo ostvariti razumijevanje i slogu

Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) i ministar poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede Vladimir Joković, čestitao je vaskršnje praznike vjernicima katoličke vjeroispovijesti, saopšteno je iz SNP.

"U ime SNP CG, kao i u svoje lično ime, svim vjerskim velikodostojnicima, sveštenstvu i vjernicima katoličke vjeroispovijesti, upućujem srdačne čestitke povodom velikog hrišćanskog praznika Vaskrsa – Dana Hristovog vaskrsenja. Želim da radost ovog praznika sve ljude dobre volje ispuni ljubavlju i vjerom da uvijek pobjeđuju najveće hrišćanske vrijednosti i posvećenost miru, pravdi, uzajamnom poštovanju i razumijevanju. Iskrenim zajedništvom poštujmo i čuvajmo jedni druge, jer samo tako možemo ostvariti razumijevanje i slogu neophodne za srećnu budućnost svih građana Crne Gore. Želim da ove blage dane provedete sa vama dragim ljudima, u miru, ljubavi i blagostanju", poručio je Joković.

Martinović: Čuvajmo i štitimo jedni druge jer samo na taj način nadu u napredak cijelog društva možemo držati budnom

U ime Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera barskom nadbiskupu Roku Đonlešaju, sveštenstvu i svim građanima katoličke vjeroispovijesti želim srećan i blagosloven Uskrs, saopštio je ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović.

"U želji da ovaj praznik okupi porodice, donese obilje ljubavi, mira i blagostanja u domove svih koji ga proslavljate, da radost Hristovog uskrsnuća osjećate u svakom danu svojih života, pozivam vas da snažimo zajedništvo kao temelj koji nas sve čini boljima i jačima. Čuvajmo i štitimo jedni druge, vjerujmo i praštajmo jedni drugima, jer samo na taj način nadu u lični, kao i napredak cijelog društva, možemo držati budnom. Srećan Uskrs", navodi se u čestitki.

Abazović: Prilika da još jednom, uz poruku mira, tolerancije i međusobnog poštovanja, ukažemo na važnost vjere u bolje sjutra

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović čestitao je katolički Uskrs, Barskom nadbiskupu Roku Đonlešaju, kotorskom biskupu Ivanu Štironji, cijelom sveštenstvu i građankama i građanima katoličke vjeroispovijesti.

"Ovaj praznik prilika je da još jednom, uz poruku mira, tolerancije i međusobnog poštovanja, ukažemo na važnost vjere u bolje sjutra, usmjereni na zajedništvo i posvećeni prosperitetu Crne Gore", poručio je Abazović.

Abazović je poželio svim građankama i građanima da ove blagdane provedu u slozi i radosti, kao i da praznična nada i raspoloženje budu prisutni u njihovim domovima.

Bečić: Uskršnji duh posmatramo kao trajnu inspiraciju za život u dostojanstvu, solidarnosti i spremnosti da pomognemo našim bližnjima

Nadbiskupu Barskom monsinjoru Roku Ðonlešaju i svim vjernicima rimokatoličke vjeroispovijesti, upućujem srdačne čestitke povodom najvećeg hrišćanskog praznika, saopštio je Aleksa Bečić, potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove.

"Srž hrišćanske vjere počiva na uskrsnuću Hristovom, a simbolika Uskrsa ostaje nepromijenjena - da dobro pobijedi zlo, a život pobijedi smrt. Danas se podsjećamo na najvažnije vjerske, ali i svetovne principe dobrote i nade i nalazimo snagu koja leži u svakom od nas, kako bismo ujedinjeno djelovali u pronalaženju rješenja za izazove sa kojima smo svi danas suočeni, stoga je od važnosti da snaga međusobne podrške i povjerenja nikad ne jenjava", istakao je Bečić u čestitki.

On je dodao da su za hrišćane, Isusov život i smrt najčistiji izrazi ljubavi i pokazatelji Božje milosti, čvrste vjere, žrtve i spasenja.

"Neka vas tajna Uskrsne noći i radost Uskršnje zore ohrabre i uliju novu nadu, i neka osjećanja bliskosti i poštovanja ispune vaše domove. Uskršnji duh posmatramo kao trajnu inspiraciju za život u dostojanstvu, solidarnosti i spremnosti da pomognemo našim bližnjima. Danas smo mi odgovorni za našu zemlju. Mi stvaramo snažnu Crnu Goru, zbog nas samih i zbog budućih generacija. Uz najtoplije želje da praznične i blage dane provedete sa vašim porodicama, u obilju radosti, zdravlja i mira, još jednom vam upućujem čestitke povodom ovog praznika. Neka vas Hristov primjer ljubavi i žrtve inspiriše ka pravdi i saosjećanju i vrati nadu i vjeru u novi početak i vječnu radost. Srećan Uskrs", poručio je Bečić.

Živković: Svim građankama i građanima Crne Gore katoličke vjeroispovijesti želim srećan Uskrs

Barskom nadbiskupu, sveštenstvu i svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti u Crnoj Gori u ime Demokratske partije socijalista (DPS) i svoje lično ime upućujem iskrene čestitke povodom Uskrsa, saopštio je predsjednik DPS-a Danijel Živković.

"Najsrdačnije želim vam da ove blage dane provedete u toplini svojih domova, zdravlju, sreći i blagostanju. Živimo u vremenu kada su nam razumijevanje, plemenitost i tolerancija još potrebniji za stvaranje društva u kojem će se poštovati različitost i dostojanstvo svakog čovjeka. Baš zbog toga u ovom izazovnom vremenu u kome živimo, današnji praznik, koji predstavlja pobjedu života i novi početak, opominje nas i poziva na prijeko potrebno očuvanje zajedništva, mira i međuvjerskog sklada", navodi se u čestitki.

"U duhu ovog hrišćanskog blagdana, svim građankama i građanima Crne Gore, koji Uskrs proslavljaju po gregorijanskom kalendaru, želim da im predstojeći dani proteknu u slozi i zadovoljstvu i da budu ispunjeni ljubavlju", zaključio je Živković.

Kovačević: Da Uskrs provedete u zdravlju i sreći sa svojim najmilijima

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević čestitao je Uskrs sveštenstvu i svim vjernicima Rimokatoličke crkve i poželio im da praznik provedu u zdravlju i sreći sa svojim najmilijima.

Milović i Radović: Neka ovaj Uskrs bude prilika da se u Vašim srcima razlije svjetlost vjere, da ljubav prema bližnjima bude snažnija nego ikad...

Čestiku povodom Uskrsa uputili su ministar pravde Andrej Milović i generalni direktor Direktorata za saradnju sa vjerskim zajednicama, Dragan Radović.

"Monsinjoru Roku Đonlešaju, sveštenstvu i svim vjernicima katoličke vjeroispovjesti,

S velikom radošću i dubokim poštovanjem, ministar pravde, Andrej Milović, i generalni direktor Direktorata za saradnju sa vjerskim zajednicama, Dragan Radović, upućuju iskrene čestitke povodom Uskrsa, najvećeg hrišćanskog praznika koji je simbol nade, obnove i trijumfa života. Neka ovaj Uskrs bude prilika da se u Vašim srcima razlije svjetlost vjere, da ljubav prema bližnjima bude snažnija nego ikad, i da mir Božiji ispuni svaki kutak Vašeg doma. Želimo Vam da ovaj blagdan proslavite u krugu onih koje volite, i neka blagoslov Uskrsa donese obilje zdravlja, sreće i zadovoljstva vama i vašim najmilijima, te neka svaki dan koji slijedi bude ispunjen srećom, radošću i mirom. Sa željom da Uskrs bude početak novog razdoblja duhovnog blagostanja, srdačno Vam čestitamo. Srećan Uskrs", poručili su Milović i Radović u čestitki

Vuković: Hristovo uskrsnuće je vječiti povod da se zajednički radujemo

Predsjednik Skupštine opštine (SO) Nikšić Nemanja Vuković čestitao je Uskrs nadbiskupu barskom i Apostolskom upravitelju Kotorske biskupije, monsinjoru Roku Đonlešaju, župniku nikšićkom don Mateu Bakaniju, sveštenstvu i svim vjernicima koji ovaj praznik slave po zapadnoj pashaliji, saopšteno je iz SO Nikšić.

"Ovaj praznik nas podsjeća da su saosjećanje, ljubav i žrtvovanje za drugog preduslovi stvaranja boljeg i pravednijeg društva. Hristovo uskrsnuće je vječiti povod da se zajednički radujemo, svjesni da nikada, bez obzira na izazove sa kojima se suočavamo kao društvo ili pojedinci, ne smjemo pasti u očajanje i izgubiti nadu u bolje sjutra. Takođe — i vječito nadahnuće da sve svoje misli i djela zajednički usmjerimo ka dobru svih nas, našeg grada i države. Uz iskreni poziv da, na temeljima univerzalnih hrišćanskih vrijednosti, nastavimo brižljivo da njegujemo bratsku ljubav i slogu, još jedanput vam želim srećan i blagosloven Uskrs", poručio je Vuković.

Bokeški forum: Neka Uksrs probudi osjetljivost na patnju i potrebe drugih, želju za međusobnim razumijevanjem i praštanjem

Iz Bokeškog forima je saopšteno da je Uskrs praznik koji simbolizuje pobjedu života nad smrću, dobra nad zlom, pravde nad nepravdom i koji nam daje vjeru u ljudsku dobrotu.

"Zato neka ovaj Uskrs uz poruke nade, optimizma i ljubavi u svima nama probudi osjetljivost na patnju i potrebe drugih, želju za međusobnim razumijevanjem i praštanjem, za pravdom i mirom. Za dobro naše Crne Gore, naše Boke i za dobro nas samih. Sretan Uskrs", piše u saopštenju Bokeškig foruma.

Koprivica: Najveći praznik vjere u vječni život iznova potvrđujući univerzalne vrijednosti

Momo Koprivica, potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju uputio je čestitku povodom katoličkog Uskrsa

Koprivica je čestitku uputio nadbiskupu barskom i Apostolskom upravitelju Kotorske biskupije monsinjoru Roku Đonlešaju, sveštenstvu i vjernicima rimokatolicke vjeroispovijesti.

"Želim vam da radost i vrijednosti koje donosi praznik Hristovog Vaskrsenja (Kristovog uskrsnuća) obasjaju sve vjernike Rimokatoličke crkve. Upravo najveći praznik vjere u vječni život iznova potvrđujući univerzalne vrijednosti, koje su u temelju skladne i prosperitetne zajednice, te jačajući svijest o zajedništvu, solidarnosti i poštovanju dostojanstva ličnosti, podstiče uzvišene moralne aspiracije i uzdiže individualne i kolektivne potencijale, što je naročita potreba našeg društva i države, ali i svevremeni ideal" poručio je potpredsjednik Koprivica, saopšteno je iz Vlade..

Đurašković: Ovo je vrijeme koje nas podsjeća na važnost ljubavi, zajedništva i solidarnosti

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković uputio je čestitku pripadnicima katoličke vjeroispovijesti povodom Uskrsa.

„U ime Prijestonice Cetinje i u svoje lično ime, svim građankama i građanima katoličke vjeroispovijesti srdačno čestitam Uskrs, najveći hrišćanski praznik.

Uz čestitke, upućujem i želje da vam Uskrs donese radost i nadu, jer je ovo vrijeme koje nas podsjeća na važnost ljubavi, zajedništva i solidarnosti. Neka ovaj praznik bude prilika da se okupite sa porodicom i prijateljima i inspiriše nas na dobra djela kako bismo zajedno nastavili da gradimo bolju zajednicu i svijet oko nas“, stoji u čestitki Đuraškovića.

Čestitke povodom Uskrsa po gregorijanskom kalendaru, Đurašković je uputio i časnim sestrama Franjevkama reda Bezgrešnog začeća.

Nimanbegu: Uskrs je simbol preporoda i nade u bolje dane

Predsjednik Force Genci Nimanbegu poželio je srećan Uskrs svim katoličkim vjernicima.

"Praznik Uskrsa je simbol preporoda, nade u bolje dane gdje se više ističu vrijednosti suživota i vjerskog sklada. Svim vjernicima želim da Uskrs dočekaju u dobrom zdravlju, blagostanju i atmosferi mira i spokoja sa svojim najmilijima", stoji u njegovoj čestitki.

Đeljošaj: Da optimizam, kojim zrači ovaj praznik, uvijek bude prisutan u našim životima

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Nik Đeljošaj uputio je čestitke barskom nadbiskupu i vjernicima koji obilježavaju Uskrs po gregorijanskom kalendaru, kako je naveo, najveći hrišćanski praznik nade i novog života.

“Univerzalne poruke koje sobom nosi Uskrs, opominju i nadahnjuju da istrajemo u stremljenju višim vrijednostima, čime obogaćujemo cijelo društvo. Želim da optimizam, kojim zrači ovaj praznik, uvijek bude prisutan u našim životima”, stoji u čestitiki.

Raičević: Da ovi posebni dani donesu obilje blagoslova, radosti i duhovne obnove svih nas

Predsjednik Opštine Bar Dušana Raičević uputio je Nadbiskupu barskom i upravitelju Kotorske biskupije monsinjoru Roku Đonlješaju, sveštenstvu i svim vjernicima rimokatoličke vjeroispovjesti povodom nastupajućeg Uskrsa.​

"Uvaženi gospodine Gjonlleshaj, u ime Opštine Bar i u svoje ime, Vama, sveštenstvu i svim vjernicima rimokatoličke vjeroispovjesti upućujem iskrene čestitke povodom najvećeg hrišćanskog praznika – Uskrsa. U vremenu kada slavimo Hristovo uskrsnuće, želim da ovi posebni dani donesu obilje blagoslova, radosti i duhovne obnove u živote svih nas bez obzira na naše religijske različitosti, te želim izraziti posebnu zahvalnost za Vašu predanost zajednici i nemjerljiv doprinos u promovisanju mira, razumijevanja i tolerancije među svim našim građanima", navodi se u čestitki.

"Neka ovo vrijeme bude ispunjeno radošću zajedništva s porodicom, prijateljima i neka svaki trenutak bude prilika za zahvalnost i razmišljanje o važnosti vjere, nade i ljubavi. Uz želje za sretan i blagoslovljen Uskrs, želim Vam dobro zdravlje i puno uspjeha u daljem životu i radu", poručio je Raičević.

Liberalna partija: Neka Uskršnji blagdani budu prilika da zajednički iskreno i posvećeno promislimo o značaju ljudskog života

Građanima i građankama Crne Gore rimokatoličke vjeroispovijesti, sveštenstvu Barske nadbiskupije i Kotorske biskupije, kao i svima koji slave prema gregorijanskom kalendaru, Liberalna partija je uputila srdačne čestitke povodom nastupajućeg Uskrsa.

"Uskršnji blagdani nose poruke mira, sloge i optimizma, pa neka oni budu prilika da zajednički iskreno i posvećeno promislimo o značaju ljudskog života, dostojanstva i slobode te značaju iskrenog uvjerenja u bolje i drugačije društvo. Želimo vam da praznike provedete u sreći, radosti i blagostanju sa porodicom i najdražima, dijeleći radost sa svim ljudima", navodi se u čestitki.

Injac: Građanska Podgorica predstavlja snagu različitosti, jedinstva i sigurnosti, na putu ka velikim zajedničkim uspjesima

U ime Glavnog grada i u svoje lično ime, svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti čestitam Uskrs, saopštila je gradonačelnica Glavnog grada Podgorice Olivera Injac.

"Neka ovaj praznik, kao simbol nade, ljubavi i mira, bude podsjetnik da u duhu plemenitosti, tolerancije i međusobnog poštovanja, njegujemo najuzvišenije vrijednosti, te da zajedno pružamo doprinos izgradnji razvijenijeg i srećnijeg društva. Građanska Podgorica i građanska Crna Gora, predstavljaju snagu različitosti, jedinstva i sigurnosti, na putu ka velikim zajedničkim uspjesima. U to ime i uz želju da ove dane provedete u sreći i zadovoljstvu s vašim najbližima, još jednom vam čestitam najradosniji hrišćanski praznik", navodi se u čestitki.

Popović: Uskrs je vrijeme da se duboko zagledamo i da obnovimo svoju vjeru u svjetlost koju nosi Hristovo uskrsnuće

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Zdenka Popović čestitala je nadbiskupu Barskom monsinjoru Roku Ðonlešaju, kao i svim vjernicima rimokatoličke vjeroispovijesti Uskrs, saopšteno je iz Skupštine.

"U ime Skupštine Crne Gore i svoje lično ime, nadbiskupu Barskom monsinjoru Roku Ðonlešaju, kao i svim vjernicima rimokatoličke vjeroispovijesti najsrdačnije čestitam Uskrs. Uskrs je vrijeme da se duboko zagledamo u naše srce i dušu te da obnovimo svoju vjeru i nadu u svjetlost koju nosi Hristovo uskrsnuće. Uskrs je prilika da se prisjetimo vrijednosti ljubavi, solidarnosti i zajedništva koje karakterišu crnogorsko građansko društvo", navodi se u čestitki.

"U ovom vremenu izazova i promjena, neka nam Uskrs bude podsjetnik da nikada ne smijemo izgubiti vjeru u bolje sjutra. Neka nam vjera u Boga i međusobna podrška budu temelji na kojima gradimo našu budućnost, obogaćenu razumijevanjem i poštovanjem prema svakom čovjeku. Neka Uskrs donese obilje mira, radosti i blagoslova u vaše domove. Želim vam da ga provedete u društvu voljenih osoba, okruženi ljubavlju i toplinom", zaključuje se.

Borovinić Bojović: Veliki vjerski praznici uvijek su prilika da se dodatno zbližimo sa našim komšijama i prijateljima druge vjere

Svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti i njihovom sveštenstvu u Podgorici i Crnoj Gori upućujem srdačne čestitke povodom najvećeg hrišćanskog praznika Uskrsa, saopštila je predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović.

"Želim vam svima da praznične dane provedete u miru i radosti sa vašim najbližima, kako i priliči prazniku koji simbolizuje nadu i duhovnu obnovu, kako pojedinaca, tako i društva. Veliki vjerski praznici uvijek su prilika da se dodatno zbližimo sa našim komšijama i prijateljima druge vjere, pa očekujem da će ovaj vikend u Podgorici proteći u lijepom raspoloženju za sve, i za one koji slave, i za one koji im čestitaju", navodi se u čestitki.

Đeka: Neka dani Uskrsa podsjete na istinske hrišćanske vrijednosti, obnove nadu i proslavljaju život

Ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka, uputio je čestitku nadbiskupu barskom, monsinjoru Roku Đonlešaju, biskupu kotorskom, monsinjoru Ivanu Štironji, svom uvaženom sveštenstvu i redovništvu i katoličkim vjernicima/ama, svima koji Uskrs proslavljaju po gregorijanskom kalendaru, saopšteno je iz Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.

"Svima vjernicima/ama koji ga proslavljaju najiskrenije želim da ove blage dane provedu u duhu razumijevanja, sreće i praštanja. Neka dani Uskrsa podsjete na istinske hrišćanske vrijednosti, obnove nadu i proslavljaju život. Ovo su dani koji posebno podsjećaju na uzajamno poštovanje koje naše društvo baštini decenijama. Ispunite svoj život novom nadom i novim ciljevima za ovaj sveti praznik. Neka vaše domove tokom Uskrsa ispune harmonija, spokoj, zajedništvo i mir, poručio je ministar", navodi se u saopštenju.

Grubić: Neka ovaj veliki praznik bude svima nadahnuće za činjenje dobrih djela i jačanje zajedništva i pravednosti

U ime Opštinskog odbora (OO) Demos Budva i u svoje lično ime svim građanima i građankama rimokatoličke vjeroispovijesti i svima koji slave Uskrs po gregorijanskom kalendaru i svještenstvu rimokatoličke crkve, srdačno čestitamo predstojeći veliki hrišćanski praznik, saopštio je predsjednik OO Demos Budva Miroslav Grubić.

"Vjernicima katoličke vjere i svim ljudima dobre volje želimo da praznik Hristovog uskrsnuća provedu u miru i sreći, zajedno sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama. Neka ovaj veliki praznik, koji simbolizuje nadu i vjeru u budućnost, bude svima nadahnuće za činjenje dobrih djela i jačanje zajedništva i pravednosti, pobjede života nad smrću, pravde nad nepravdom, vjere i ljubavi i u takvom raspoloženju ga dočekajmo i ove godine“, navodi se u čestitki.

Nenezić: Radost koju donose ovi praznični dani biće zajednička i predstavljaće snaženje odnosa

Predstavlja mi veliku čast i zadovoljstvo da u svoje lično ime i u ime Skupštine opštine Bar nadbiskupu barskom monsinjoru Roku Đonlešaju, sveštenstvu Katoličke crkve, građanima katoličke vjeroispovjesti i svima koji praznik slave po gregorijanskom kalendaru uputim iskrene čestitike povodom nastupajućeg Uskrsa, saopštio je predsjednik Skupštine Opštine (SO) Bar Branislav Nenezić.

"Radost koju donose ovi praznični dani, u skladu sa našom tradicijom u Baru, biće zajednička i predstavljaće snaženje odnosa međusobnog razumijevanja, širenja solidarnosti i međusobnog poštovanja. Ovaj praznik koji svetkuje radost i bogatstvo života je još jedna prilika da iznova pružimo snažniji vlastiti doprinos kroz poštovanje vječnih i životnih principa međusobnog uvažavanja, poštovanja i tolerancije, i tako sačuvamo i unaprijedimo našu tradiciju u Baru", navodi se u čestitki.

"Bar će u ovim prazničnim danima, kao i uvijek kroz vjekove, biti mjesto gdje će se živjeti istinske poruke ljubavi i nade, iz čega svi treba da crpimo mudrost i snagu za buduća vremena u kojima jedini cilj smije biti dobrobit svih, zajedništvo i mir. Hrišćanski praznik kojeg slavimo zajedno sa našim komšijama, prijateljima i porodicama prilika je da još jednom pošaljemo poruku da je to jedini pravi put koračanja u sigurnu i prosperitetnu budućnost za sve građanke i građane Bara", zaključuje se.

Bogdanović: Gospod Isus Hrist žrtvovao se za spasenje svih nas, ne praveći razliku među ljudima

U ime Kluba poslanika Demokrata nadbiskupu Barskom monsinjoru Roku Ðonlešaju, kao i svim vjernicima rimokatoličke vjeroispovijesti želim blagosloven najsrećniji hrišćanski praznik, Uskrs, saopštio je šef Kluba poslanika Demokrata u Skupštini Crne Gore Boris Bogdanović.

"Obilježavajući Uskrs i slaveći Gospoda zajedno slavimo i proslavljamo najdublje ljudske i univerzalne vrijednosti koje nas podučavaju o međusobnoj potrebi i podršci, potvrđujući da je prava sloboda Crne Gore ogledalo njenog građanskog duha i zajedništva. Gospod Isus Hrist žrtvovao se za spasenje svih nas, ne praveći razliku među ljudima. Taj veličanstveni čin nas uči da je svaka žrtva samo mali dio puta ka ostvarenju naših ciljeva - ciljeva koji nas vode ka svjetlijoj budućnosti i vječnom životu", navodi se u čestitki.

"Neka nam ovaj Uskrs bude podsjetnik da u svakom trenutku možemo pronaći snagu za novi početak, nadu koja nas vodi kroz izazove, i vjeru u bolje sjutra. Neka ovaj dan bude ispunjen novim prilikama za opraštanje, za pružanje ruke jedni drugima i za zajedničko prevazilaženje svih prepreka koje stoje pred nama. Sa nadom da će predstojeći dani donijeti toplinu u vaša srca i domove, mir kojim težimo, zdravlje koje čuvamo, sreću kojoj se nadamo i ljubav koja nas povezuje, želim svima vama, dragi prijatelji, blagosloven i srećan Uskrs", zaključuje se.

Knežević: Uskrs ima poseban značaj u vaskrsnuću Gospoda Isusa Hrista Bogočovjeka

Povodom predstojećeg katoličkog Uskrsa, predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević upućuje najiskrenije čestitke nadbiskupu barskom, monsinjoru Roku Đonlešaju, sveštenstvu i monaštvu, i svim vjernicima katoličke crkve u Crnoj Gori i rasijanju, saopšteno je iz DNP-a.

"Knežević naglašava da je Uskrs najstariji hrišćanski praznik, važniji i od samog Božića, jer se kroz vaskrsnuće Isusa Hrista simbolično ukazuje i na vječno uskrsnuće vjere hrišćanske, njeno ponovno rađanje i procvat u svim vremenima, pri čemu vaskrsavaju i život i čovjek, moralne i duhovne vrijednosti i stremljenja. Knežević ukazuje da Uskrs ima poseban značaj u vaskrsnuću Gospoda Isusa Hrista Bogočovjeka, i Boga i Čovjeka, koji je u sebi sjedinio dvije prirode, božansku od Boga Oca svoga, i čovječansku, koju mu je podarila Njegova Majka, Presveta Djeva Marija, rodivši ga u ljudskom obličju, sjedinjujući božansku i čovječansku volju i prirodu", navodi se u čestitki.

"Predsjednik DNP-a želi svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti da i ovaj Uskrs dočekaju u duhovnoj blagodati, kao svoj praznik vjere, da im i ovaj Blagdan nad Blagdanima donese novo vaskrsnuće duhovnosti u multikonfesionalnoj Crnoj Gori, najljepšem primjeru međuvjerskog sklada, hrišćanske ljubavi i poštovanja svih vjera i nacija", zaključuje se.

Dukaj: Uskrs nas uči da ljubav i nada imaju energiju koju ne može zaustaviti nijedna sila koja potiče od drugih motiva

Ministar javne uprave, Maraš Dukaj, čestitao je Uskrs nadbiskupu barskom i apostolskom upravitelju Kotorske biskupije monsinjoru Roku Đonlešaju, sveštenstvu, svim pripadnicima katoličke vjeroispovijesti kao i onima koji po gregorijanskom kalendaru slave najveći hrišćanski praznik, saopšteno je iz Ministarstva javne uprave (MJU).

"U ime Ministarstva javne uprave kao i u svoje lično ime, koristim priliku da svima vama čestitam Uskrs, uz najsrdačnije i najljepše želje. Ovaj veliki praznik nas uči, da ljubav i nada imaju energiju koju ne može zaustaviti nijedna sila koja potiče od drugih motiva. Neka nam Uskrs, trijumf pobjede života nad smrću, osnaži svijest i podstakne našu akciju da činimo dobra djela, da štitimo jedni druge i da unapređujemo zajednicu, radi našeg dobra i dobra onih koji poslije nas dolaze", istakao je Dukaj.

On je dodao da su nada i dobrota simbol Uskrsa i svjetlost dobrote među ljudima.

"Neka takve budu i naše veze. U tom duhu želim Vam srećan ovaj veliki praznik, da ga provedete u zdravlju, a da zadovoljstvo svih nas bude zajedničko ostvarenje punog prosperiteta", poručio je Dukaj.

Ibrahimović: Uskrs da bude inspiracija katoličkim vjernicima da snažnije afirmišu vrijednosti dobra, solidarnosti...

Predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović uputio je čestitku velikodostojnicima Katoličke crkve i vjernicima katoličke vjeroispovijesti u Crnoj Gori povodom nastupajućeg Uskrsa.

"U ime Bošnjačke stranke i u svoje lično ime upućujem srdačne čestitke sveštenstvu i svim katoličkim vjernicima. Želim vam da ove blagdane provedete u zdravlju, sreći i blagostanju", istakao je Ibrahimović u čestitki.

On je dodao da je "vrijeme blagdana, vrijeme kada jača duhovna snaga i opredijeljenost da gradimo zajedničku budućnost, na temelju najboljih vrijednosti naše tradicije – međusobnog poštovanja i uvažavanja".

"Želim da ovaj veliki blagdan bude inspiracija svim katoličkim vjernicima da zajedno s pripadnicima drugih vjera u našoj zemlji još snažnije afirmišu trajne vrijednosti dobra, solidarnosti i dostojanstva svakog čovjeka, kako bismo svi zajedno doprinijeli jačanju građanskog društva i multietničke i prosperitetne Crne Gore. Još jednom vam čestitam Uskrs, sa željom da ga provedete sa svojim porodicama, u dobrom zdravlju", poručio je Ibrahimović.

Bonus video: