Izmijenjen pravilnik o liječenju steriliteta: Nema više limita za gejeve

U odnosu na seksualnu diskriminaciju prema LGBT, resoru zdravlja preporučeno je da otklone posljedice diskriminacije sadržane u pritužbom osporenim pravilnicima.

10405 pregleda 27 reakcija 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Žene koje imaju zaključeno istopolno partnerstvo moći će da se ostvare kao majke kroz neki od postupaka liječenja steriliteta koje finansira država.

To pravo ženama u istopolnim zajednicama omogućeno je nakon što je Ministarstvo zdravlja, na preporuku zaštitnika ljudskih prava i sloboda (ombudsman), izmijenilo pravilnik kojim su opisani uslovi za postupke medicinski potpomognute oplodnje na teret Fonda za zdravstveno osiguranje za žene koje ne žive u bračnoj, odnosno vanbračnoj zajednici.

Istovremeno, resor koji vodi Vojislav Šimun, izmijenio je i pravilnik o uslovima za davaoce polnih ćelija, pa neće važiti uslov da davaoci ne mogu biti lica koja su imala homoseksualne odnose u posljednjih pet godina.

Izmijenjeni pravilnici, kako su “Vijestima” rekli iz Ministarstva zdravlja, u četvrtak su dostavljeni Službenom listu na objavljivanje.

U pitanju su Pravilnik o bližim uslovima, postupku i sadržini medicinske dokumentacije za ostvarivanje prava za liječenje neplodnosti primjenom postupka medicinski potpomognute oplodnje žene koja ne živi u bračnoj, odnosno vanbračnoj zajednici i Pravilnik o načinu i uslovima za procjenu podobnosti i odabir davaoca polnih ćelija, polnih tkiva i embriona i vrsti laboratorijskih testiranja.

Resor zdravlja sporne pravilnike donio je krajem 2022. godine (Službeni list CG 138/22), odnosno početkom 2023, (Službeni list CG 5/23), a već u martu iste godine, nakon upita “Vijesti”, potom i pritužbe članova Koalicije za prava LGBT osoba “Ravnopravno”, ombudsman je formirao predmet kako bi utvrdio da li ima elemenata diskriminacije u tim podzakonskim aktima.

U vrijeme podnošenja pritužbe, ministar zdravlja bio je Dragoslav Šćekić, sada potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih.

U vezi sa pritužbom, zaštitnik je u februaru ove godine donio i mišljenje i utvrdio da je donošenjem pravilnika o uslovima za davaoce polnih ćelija i pravilnika kojim se opisuje kako žene bez partnera mogu da se na teret države ostvare kao majke, Ministarstvo zdravlja diskriminisalo pripadnike LGBT zajednice.

Zaštitnik je, pored ostalog, Ministarstvu zdravlja preporučio da izmijeni propise na način da se i ženama koje su sklopile istopolno partnerstvo omogući pravo da se na teret države ostvare kao majke.

U Pravilniku o načinu i uslovima za procjenu podobnosti i odabir davaoca polnih ćelija, polnih tkiva i embriona i vrsti laboratorijskih testiranja, u kojem su sadržani uslovi za podobnost davaoca navedeno je i da davaoci ne mogu biti lica koja su imala homoseksualne odnose u posljednjih pet godina. Takva odredba, kako je ocijenio zaštitnik, “nepovoljno pogađa LGBT populaciju”.

U odnosu na tu normu, Zaštitnik je u toku postupka tražio da se resor zdravlja o njoj izjasni i iznese eventualno razumno i objektivno opravdanje, što iz Ministarstva do donošenja mišljenja nisu učinili.

“Za ukazati je da je Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost sa svog spiska bolesti 1992, dok je u Sjedinjem Američkim Državama homoseksualnost uklonjena iz klasifikacije mentalnih bolesti. Imajući u vidu navedeno, a prevashodno antidiskriminatorne propise, zaštitnik je na stanovištu da je u oba pravilnika došlo do diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije”, navedeno je u mišljenju koje je potpisala zamjenica zaštitnika Nerma Dobardžić.

Zaštitnik je, dodatno, primijetio i da je u pravilniku o davaocima polnih ćelija i tkiva sporna terminologija u vezi sa korisnicima psihoaktivnih supstanci i u tom smislu Ministarstvu zdravlja je ukazano da adekvatnu terminologiju koristi tokom izmjena i dopuna tog pravilnika.

U odnosu na seksualnu diskriminaciju prema LGBT, resoru zdravlja preporučeno je da otklone posljedice diskriminacije sadržane u pritužbom osporenim pravilnicima.

Ujedno, tom resoru preporučeno je da predloži izmjenu odredbe člana 17 Zakona o MPO da se postupci MPO omoguće i ženama koje su sklopile istopolno partnerstvo.

“Ministarstvo zdravlja je pažljivo razmotrilo mišljenje zaštitnika u vezi sa pritužbom članova Koalicije ‘Ravnopravno’ u odnosu na odredbe člana 17 Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji iz 2021. godine. Shodno tome, preduzete su aktivnosti da se otkloni sumnja na postojanje diskriminacije i pristupilo se izmjenama spornih odredbi predmetnih pravilnika u vidu brisanja istih. Izmijenjeni pravilnici su poslati Službenom listu Crne Gore na objavu”, rekli su “Vijestima” juče iz resora Vojislava Šimuna.

Kako su dodali, u odnosu na preporuku za izmjenu člana 17 Zakona, “Ministarstvo će razmotriti izmjenu istog shodno preporukama ombusmana u paketu sa ostalim zakonima iz svoje nadležnosti koje treba usaglasiti sa Zakonom o životnom partnerstvu lica istoga pola po skraćenoj proceduri”.

Bonus video: