Baranke se porađaju i u drugim gradovima

Da se porode u bolnici na Cetinju ili u Kliničkom centru porodilje se odlučuju zbog negativnog iskustva u bolnici u Baru, a druge su taj izbor donijele preventivno ili vođene pozitivnim iskustvima poznanica i porodice

15186 pregleda 282 reakcija 16 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Baranke biraju da se porode u bolnici na Cetinju i Kliničkom centru Crne Gore i pored tog što u svom gradu imaju Opštu bolnicu “Blažo Orlandić” u svom gradu.

Neke od njih su “Vijestima” kazale da su do te odluke došle zbog prethodno negativnog iskustva u bolnici u Baru, druge su taj izbor donijele preventivno ili vođene pozitivnim iskustvima poznanica i porodice.

Od šest žena sa kojima su “Vijesti” razgovarale, četiri su se porodile u KCCG-u a dvije u bolnici na Cetinju. Jedna od njih je svoj prvi porođaj imala u barskoj bolnici i to iskustvo naziva negativnim. Zbog toga, druga dva djeteta rodila je u Podgorici.

“Oba puta sam se porodila u kliničkom, u razmaku od dvije godine. Najviše iz straha i problema koji su u našoj bolnici bili oko korone. Takođe, saznala sam da ljudi sa kojima je moja majka ili tetka imala dobro iskustvo u barskoj bolnici više ne rade tamo”, kazala je M. D.

S. V. iz Bara svoju prvu trudnoću prati privatno u jednoj podgoričkoj klinici, a planira da se porodi u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG). Kako je kazala, boraviće u glavnom gradu nekoliko dana prije predviđenog termina za porođaj.

“Ovo će mi biti prvi porođaj i htjela sam da se osiguram da će sve biti kako treba, nisam htjela da rizikujem. Nisam čula puno negativnih iskustva u vezi sa barskom bolnicom, ali ipak jesam neke sporadično, dok sam za Klinički slušala uglavnom pozitivna iskustva”, ispričala je ona.

Taj izbor košta, navela je, ali je u razgovoru sa svojim suprugom zaključila da njena sigurnost i zdravlje njihovog djeteta nema cijenu. Na nju su uticali i novinski tekstovi o akušerskom nasilju u Crnoj Gori koje je redovno pratila, pa je pretpostavila da će u centralnoj zdravstvenoj ustanovi dobiti najbolju njegu i tretman.

Iz KCCG-a nijesu htjeli da novinarki “Vijesti” dostave podatke o broju žena sa prebivalištem u Baru koje su se u proteklom periodu porodile u toj ustanovi jer, kako su kazali, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo dr Srđan Medan, ne želi sa njom da sarađuje zbog prethodnog izvještavanja o reproduktivnim temama.

Medan je u izjavi za jedan crnogorski medij ranije kazao da se godišnje u KCCG obavi 50 do 60 porođaja žena koje dolaze iz Bara. Taj broj je, prema njihovim podacima, u posljednjih pet godina konstantan.

Bolnica na Cetinju je u medijima u iskustvima drugih žena predstavljena kao oaza za porodilje, kazala je sagovornica koja se porodila u toj bolnici. Ona je, takođe, nekoliko dana prije zakazanog termina boravila u privatnom smještaju na Cetinju.

Iz cetinjske bolnice “Danilo I” kazali su da je u toj zdravstvenoj ustanovi u toku 2023. godine porođeno 14 trudnica iz barske opštine.

“Možemo konstatovati da imamo porast u broju trudnica iz Bara sa željom da se porode u našoj ustanovi, ali nam razlozi za to nijesu poznati”, poručili su.

Tokom 2023. godine u Opštoj bolnici Bar porodile su se 433 žene, od kojih je 275 sa prebivalištem iz opštine Bar. U 2022. godini porodilo se ukupno 470 žena, od kojih su 275 iz Bara. Njih 388 porodilo se u barskoj bolnici tokom 2021. godine, među kojima su 234 žene iz barske opštine.

Opšta bolnica Bar
Opšta bolnica Barfoto: PR Centar

Te podatke je “Vijestima” dostavio direktor te zdravstvene ustanove dr Igor Karišik.

Na pitanje koliko je trudnica pratilo porođaj u Opštoj bolnici Bar u istom periodu i da li se taj broj razlikuje od broja porodilja, on je odgovorio da se taj broj ne može uporediti sa brojem porođaja iz razloga što je zdravstveni sistem osmišljen tako da se trudnice vode kod izabranih doktora u domovima zdravlja.

“Jednom broju trudnica se trudnoće vode u privatnim zdravstvenim ustanovama i tek se pred porođaj jave specijalistima ginekologije i akušerstva u bolnici”, zaključio je Karišik.

Podaci Uprave za statistiku Crne Gore (MONSTAT) pokazuju da je u Baru 2021. godine rođeno 419 djece dok su iz Opšte bolnice Bar kazali da su se 234 Baranke porodile u toj ustanovi tokom te godine.

Isti izvor govori da je tokom 2022. godine rođeno 413 djece dok se, po podacima barske bolnice, u toj godini kod njih porodilo 275 Baranki. MONSTAT-ov mjesečni statistički pregled svjedoči da je od januara do decembra 2023. godine u Baru rođeno 488 djece, a u bolnici “Blažo Orlandić” se u toku te godine porodilo 275 Baranki.

Prema preliminarnim rezultatima popisa stanovništva Crne Gore iz ove godine u Baru živi 46.171 građana, a po popisu stanovništva iz 2011. godine taj broj je manji, 42.048. Na taj način, u Baru je prirodni priraštaj blago pozitivan sa vitalnim indeksom 1,3.

Bonus video: