Na žabljačkom "Sijelu" 250 folkloraša

Publici se pored žabljačkog KUD-a "Radoje Dakić - Brko", predstavili ansambli: iz Plužina KUD Piva, iz Podgorice KUD "Mirko Srzentić" i KUD "Duga Montenegro", Nikšića - FA "Zahumlje", Mojkovca - KUD "Vesna", Pljevalja - KUD "Volođa", Kotora - FA "Nikola Đurković" i Bijelog Polja - KUD "Tekstilac"

10514 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Oko 250 učesnika iz devet folklornih ansambala nastupilo je danas na smotri na Žabljaku.

Smotra pod nazivom "Sijelo" održana je u sportskoj dvorani, a prethodio joj je defile ulicama Žabljaka.

Publici su se, pored žabljačkog KUD-a "Radoje Dakić - Brko", predstavili ansambli: iz Plužina KUD Piva, iz Podgorice KUD "Mirko Srzentić" i KUD "Duga Montenegro", Nikšića - FA "Zahumlje", Mojkovca - KUD "Vesna", Pljevalja - KUD "Volođa", Kotora - FA "Nikola Đurković" i Bijelog Polja - KUD "Tekstilac".

Umjetnički rukovodilac i koreograf KUD-a "Radoje Dakić - Brko" Đuro Stevović "Vijestima" je kazao da je grad podno Durmitora do prije trideset godina imao tradicionalne smotre folklora, u kojima su uživali sugrađani ali brojni turisti iz cijelog svijeta.

Istakao je da će obnova te tradicije obogatiti kulturnu ponudu Žabljaka.

"Ovo druženje najviše znači članovima KUD-a 'Radoje Dakić - Brko', društvu osnovanom još 1950. godine. Društvo broji 70 članova i marljivo se spremamo za ljetnji međunarodni festival koji je planiran na Žabljaku", kazao je Stevović i istakao da im podršku pružaju Centar za kulturu i Opština Žabljak.

Predsjednik Opštine Radoš Žugić istakao je da kulturni sadržaji i uspostavljanje kvalitetnijeg kulturnog života nalaze "visoko na listi prioriteta lokalne uprave".

"Zato smo u predhodnom periodu organizovali niz manifestacija i aktivnosti i na taj način poboljšali kulturnu ponudu opštine".

On je ocijenio da je smotra folklora i veliki odziv učesnika dokaz da lokalna uprava dobro planira kulturne aktivnosti u gradu.

"Dugujemo veliku zahvalnost našim preduzećima, prije svega JU Centar za kulturu, zatim KUD-u Radoje Dakić Brko i našim najmlađim sugrađanima koji su svuda i na svakom mjestu bili dostojni reprezenti grada i onoga što je kultura, tradicija i postojanje durmitorskog kraja".

Jovana Pavlović, direktorica JU Centar za kulturu, kazala je da je ta institucija u agendi svojih programskih aktivnosti visoko postavila ovu manifestaciju.

"Smotra folklora održava se pod simboličnim nazivom 'Sijelo' koje predstavlja tradicionalno druženje na kojem su se rađala poznanstva, prijateljstva a nerijetko i ljubavi, budući da su Žabljak i durmitorski kraj prepoznati i uvaženi kao čuvari tradicionalnih vrijednosti koje su oblikovale i fundirale naš identitet".

Istakla je da će Centar za kulturu i Opština Žabljak nastojati da manifestacija postane tradicionalna.

Bonus video: