Kamenovo: Pješačka staza pretvorena u put, Morsko dobro dalo rok od tri dana da se prostor vrati u prvobitno stanje

Predsjednik MZ "Sveti Stefan" Vladislav Mitrović kazao je "Vijestima" da se mještani protive devastiranju prostora, jer je kamena staza sa stepenicima, koja je vodila kroz šumu, uništena, a odsječena su borova stabla i masline

26603 pregleda 49 reakcija 29 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Mještani Kamenova i Svetog Stefana održali su danas u podne protest zbog devastacije pješačke kamene staze, koja je vodila kroz nekadašnje kosovsko odmaralište do same plaže.

Kamena staza je prekopana i pretvorena u put kako bi se automobilima moglo direktno na plažu.

Predsjednik MZ "Sveti Stefan" Vladislav Mitrović kazao je "Vijestima" da se mještani protive devastiranju prostora, jer je kamena staza sa stepenicima, koja je vodila kroz šumu, uništena, a odsječena su borova stabla i masline.

On je kazao da su pozvali Javno preduzeće "Morsko dobro" i Opštinu Budva da reaguju.

Predstavnik MZ "Sveti Stefan" Srđan Kuljača pozvao je ministra prostornog planiranja, urbanizma i držane imovine Janka Odović da dođe na kamenovo i bude njihov gost.

"Želimo lično da mu predočimo sve probleme da kojima se naša mjesna zajednica suošava, ne samo kada je u pitanju Kamenovo, nego na kompletnom prostoru i na Svetom Stefanu i Pržnu", kazao je "Vijestima" Kuljača.

Kamenovo pješačka staza, Kamenovo
foto: Privatna arhiva

Predsjednik Upravnog odbora JP "Morsko dobro" Blažo Rađenović kazao je "Vijestima" da su radovi odmah zaustavljeni, te da su kontrolori ovog preduzeća sačinili službenu zabilješku koja je proslijeđena Komunalnoj policiji i inspekciji Opštine Budva, kao i Urbanističko građevinskoj inspekciji.

On je naglasio da su kontrolori konstatovali da se izvode radovi bez dozvole i odobrenja, te da je zakupcu dat rok od tri dana da vrati prostor u prvobitno stanje.

Kamenovo pješačka staza, Kamenovo
foto: Privatna arhiva

"Kada prikupimo svu potrebnu dokumentaciju, s obzirom da je devastacija u prostoru, uništeni su borovi i masline, izvršen je prekid jedine pješačke komunikacije do plaže, te ukoliko bude elemenat krivičnog djela Morsko dobro će podnijeti krivičnu prijavu", naglasio je Rađenović.

Rađenović je kazao da će, ukoliko u roku od tri dana prostor ne bude vraćen u prvobitno stanje, JP Morsko dobro će inicirati prema Ministarstvu prostornog planiranja, urbanizma i držane imovine da se izmijeni Atlas kupališta.

Kamenovo pješačka staza, Kamenovo
foto: Privatna arhiva

"Da kupalište Kamenovo bude oslobođeno mobilijara i plaža bude javna za sve građane. Ovo će ujedno biti i poruka svim nesavjesnim investitorima. Javno preduzeće će sankcionisati svaki pokušaj devastaciju u zoni morskog dobra, a posebno prekid komunikacije sa kupalištima ko i nepoštovanje propisa, zakona i ustava. JP Morsko dobro će uvijek biti tu da štiti javno dobro i pristup njemu", poručio je Rađenović.

Kamenovo pješačka staza, Kamenovo
foto: Privatna arhiva

Bonus video: