Dogodine počinju radovi na Lukovića barakama?

Prema riječima Bulajića, Ministarstvo odbrane (MO) će umjesto kasarne Lepetane koja je prethodno bila dio “paketa” vezanog za gradnju na lokalitetu Lukovića barake, Opštini Tivat dodijeliti neku drugu lokaciju
282 pregleda 1 komentar(a)
Budimir Cupara, Slobodan Bulajić, Foto: Siniša Luković
Budimir Cupara, Slobodan Bulajić, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 02.08.2017. 13:33h

Izgradnji stambeno poslovnog objekta “Lukovića barake” pristupiće se naredne godine, a projekat će se finansijski podržati od strane Ministarstva odbrane kroz sredstva planirana u budžetu, saopštili su na kongferenciji za štampu, Sobodan Bulajić, predsjednik NVO “Arsenal” koja okuplja bivše radnike istoimenog tivatskog vojnog brodogradilišta i predsjednik građanske liste “Arsenal za Tivat” i odbornik u SO Budimir Cupara.

Oni su istakli da je to dogovoreno na nedavnom sastanku koji su imali sa ministrom odbrane Predragom Boškovićem i gradonačelnicom Tivta dr Snežanom Matijević.

Prema riječima Bulajića, Ministarstvo odbrane (MO) će umjesto kasarne Lepetane koja je prethodno bila dio “paketa” vezanog za gradnju na lokalitetu Lukovića barake, Opštini Tivat dodijeliti neku drugu lokaciju u Tivtu koja vojsci više nije potrebna.

“Za pogon Opatovo je dogovoreno da MO iseli preostala sredstva i opremu, a da opština Tivat uradi plansku dokumentaciju. Nakon toga MO će dostaviti predlog Vladi i Savjetu za privatizaciju da se lokacija Opatovo pripremi za prodaju i stavi u Plan privatizacije”, kazao je Bulajič, dodajući da time napokon sa mrtve tačke kreće realizacija sporazuma koji je Sindikat Arsenala napravio sa Vladom i Opštinom 2007, prilikom zatvranja tivatskog vojnog brodogradilišta.

Dio tog sporazuma bilo je ustupanje Sindikatu lokacije Lukovića barake na kojoj je predviđena gradnja stambeno-poslovnog kompleksa u kome bi stanove po povlašćenim cijenama, dobilo 75 bivših radnika Arsenala, kao i prodaja Arsenalovog artiljerijskog pogona na Opatovu od čega bi 70 odsto novca trebalo da dobiju radnici i penzioneri te firme. Međutim, realizacija ovog sporazuma gotovo da nije odmakla od početka, za što u NVO Arsenal i AZT krive bivše gradonačelnike Dragana Kankaraša i Ivana Novosela, odnosno bivšu ministarku odbrane dr Milicu Pejanović-Đurišić.

Cupara je istakao da za prodaju pogona Opatovo koji zahvata oko 100 hiljada kvadrata zemljišta u blizini mora na istoimenom rtu u Tivtu, treba prethodno donijeti i novu plansku dokumentaciju koja će taj kompleks opredijeliti za turizam i mješovitu namjenu.

“Prodaja tog kompleksa od velikog je značaja za porodice ukupno 1.734 bivša radnika i penzionera Aesenala koji po Sporazumu sa Vladom i Opštinom iz 2007. treba da dobiju 70 odsto novca od te transakcije”, istakao je Cupara.

On je dodao da je NVO Arsenal izvršila sve svoje obaveze u vezi gradnje na Lukovića barakama i da je napravljen projekat novog poslovno-stambenog kompleksa površine oko 12.700 kvadrata koji će imati ukupno 108 stanova, 12 poslovnih prostora i po 80 parking mjesta u garažama i na otvorenom, od toga 75 stanova treba da dobiju bivši radnici Arsenala, 14 garsonjera familije koje sada žive u nekadašnjim vojnim objektima na ovoj lokaciji, a 18 stanova MO.

Potisivanje Ugovorao zajedničkoj izgradni tog kompleksa između MO, Opštine i NVO Arsenal nije obavljeno ni do danas, zbog čega su bivši arsenalci odlučili i da se politički aktiviraju krog grupu građana AZT koja je na lokalnim izborima osvojila jedno mjesto u lokalnom parlamentu.

“To se pokazalo ispravnim i djelotvornim. Cjelokupna crnogorska javnost je upoznata sa problemima radnika i penzionera Arsenala. Kroz rad u lokalnom parlamentu, kolega Cupara je temeljito, predano i argumentovano isticao značaj rješavanja ovih pitanja što je dalo za rezultat da se novi predstavnici lokalne uprave u Tivtu i MO, založe da se projekat izgradnje stambeno – poslovnog objekta “Lukovića barake” realizuje i pogon Opatovo pripremi za privatizaciju”, kazao je Bulajić izražavajući zahvalnost gradonačelnici Matijević i ministru Boškoviću “koji je, za razliku od svojih prethodnika, pravilno reagovao i odgovorno pristupio rješavanju problema u realizaciji projekta “Lukovića barake” i pripreme za prodaju pogona Opatovo.”

Bonus video: