Džip reli za djecu sa autizmom, korisnike Dnevnog centra

"Željeli smo da skrenemo pažnju javnosti i na ove mlade ljude, ali i na njihovu potrebu da se u našem Nikšiću otvori jedan Dnevni centar za osobe sa autizmom", kazao je Labudović

3491 pregleda 86 reakcija 4 komentar(a)
Upoznali manje poznate krajeve Crne Gore: Detalj sa izleta, Foto: Svetlana Mandić
Upoznali manje poznate krajeve Crne Gore: Detalj sa izleta, Foto: Svetlana Mandić

"Izlet je bio predivan. Sve mi se svidjelo, uživali smo, i ovo mi je prvi put da sam na Lukavici. Drago mi je što su na ovaj način obilježili naš dan", kazao je dvadesetšestogodišnji Dejan Vučetić, korisnik Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa autizmom, prenoseći utiske koje je na njega ostavio džip reli u organizaciji NVO "Montenegro trophy".

Već 24 godine NVO "Montenegro trophy" iz Nikšića organizuje džip relije, trodnevne, ljetnje, i jednodnevne, jesenje. Zahvaljujući njihovim relijima mnogi gosti iz inostranstva, ali i ne mali broj domaćih džipadžija, upoznao je manje poznate krajeve Crne Gore, otkrio nove vidikovce, prisjetio se starih. I dok su organizatorima sve maršrute posebne i teško mogu da izaberu najbolju, ne razmišljaju mnogo kada treba da kažu koji je to reli koji im je najdraži.

džip reli dnevni centar
foto: Svetlana Mandić

To su reliji koje su po četvrti put organizovali za korisnike Dnevnog centra, njihove roditelje i zaposlene. Ovoga puta posebna posada prešla je rutu dugu oko 70 kilometara, stigli su do Lukova, Vučja, Krnova, Lukavice, divili se vrhovima Malog i Velikog Žurima, obojili nebo plavim balonima, i svi zajedno, potpomognuti novinarskih ekipama, poslali poruku da nas različitosti čine velikima i da smo jedni drugima potrebni da bi ovo društvo bilo društvo jednakih. Veliko srce i dugine boje, plavi baloni i ljubav i empatija. I sreća, jer male stvari život čine velikim.

"Za nas roditelje ovaj izlet je pravi odmor, a za njih je ovo Nova godina, rođendan i više od toga. Presrećni su što ovaj dan mogu da provedu u prirodi, sa društvom, vaspitačima. Hvala organizatorima i svim ljudima dobre volje, čak su došli i iz BiH da pomognu ovaj događaj", kazala je Vukica Novaković, majka dvadesetosmogodišnjeg Vuka koji ima autizam.

džip reli dnevni centar
foto: Svetlana Mandić

Radovan Dragnić, direktor Dnevnog centra kazao je da po četvrti put sa džip relijem organizuju reli i istakao da je ovoga puta povod Svjetski dan osoba sa autizmom koji se obilježava 2.aprila.

"Željeli smo da pošaljemo poruku da smo potrebni osobama sa autizmom i njihovim porodicama. Ovo je i poruka da smo kao društvo sazreli da imamo Dnevni centar za autizam koji bi bio onakav kako dolikuje društvenoj zajednici, a prije svega potrebama osoba sa autizmom. Dnevni centar nema dovoljno kapaciteta za djecu iz autističnog spektra kojima je potrebno više prostora", kazao je Dragnić.

džip reli dnevni centar
foto: Svetlana Mandić

Istakao je da su djeca oduševljena izletom i da je to bio izazov za sve njih. "Promijenili smo im makar jedan dan", kazao je Dragnić.

Prema riječima Željka Labudovića, jednog od organizatira relija, željeli su da hrabrim ljudima i njihovim porodicama bar jedan dan u godini učine drugačijim i ljepšim.

džip reli dnevni centar
foto: Svetlana Mandić

"Ako smo to postigli onda smo ispunili svoj cilj. Željeli smo da skrenemo pažnju javnosti i na ove mlade ljude, ali i na njihovu potrebu da se u našem Nikšiću otvori jedan Dnevni centar za osobe sa autizmom. Snažno stojimo iza te ideje", kazao je Labudović.

džip reli dnevni centar
foto: Svetlana Mandić

Izlet je, prema njegovim riječima, prilika da pozovu sve da pomognu tim hrabrim i velikim ljudima i njihovim porodicama.

džip reli dnevni centar
foto: Svetlana Mandić

Male-velike heroje i ljude velikog srca došli su da podrže dugogodišnji učesnici relija iz Podgorice, kao i iz Bosne i Hercegovine, a organizatori su svima uručili zahvalnice za doprinos obilježavanju Svjetskog dana osoba sa autizmom.

Bonus video: