Otvoreno Sklonište za žrtve trgovine djecom i mladima

Spajić poručio da je obaveza države da se predano bori protiv svih oblika kriminala, "koji nažalost obilježavaju brojna djetinjstva"

6877 pregleda 3 komentar(a)
Iz Skloništa, Foto: Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore
Iz Skloništa, Foto: Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore

Bezbjednost svakog pojedinca, a naročito djece i omladine na početku su i na kraju svake borbe za bolje društvo i ljepšu budućnost, poručio je predsjednik Vlade Milojko Spajić povodom otvaranja Skloništa za žrtve trgovine djecom i mladima.

Kazao je kako je obaveza države da se predano bori protiv svih oblika kriminala, "koji nažalost obilježavaju brojna djetinjstva".

Licenciranje Skloništa je važan pokazatelj da Crna Gora ne zatvara oči ni pred jednim problemom, a vrlo je važno što je baš ovo bio jedan od prioriteta ministarke Naide Nišić i njenog tima, navodi se u saopštenju Kabineta predsjednika Vlade.

Ističu i da je Crna Gora poslije 16 godina dobila takvo Sklonište.

Iz Skloništa
Iz Skloništafoto: Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore

„Činjenica da otvaramo Sklonište kao mjeru reakcije prema posljedici sugeriše i da naši napori u iskorjenjivanju uzroka moraju biti snažniji. Pritom svjestan da ovo nije samo lokalni izazov već pitanje koje opterećuje i veća, razvijenija društva od našeg“, kazao je Spajić i dodao:

„Razumljivo je da u globalnom svijetu Crna Gora ne može sama riješiti ovo pitanje ali može biti dijelom rješenja. Naša zemlja mora jačati svoje institucije, kreirati adekvatne zakonske propise, usvajati najbolje prakse i intenzivirati međunarodnu saradnju u cilju suzbijanja trgovine ljudima kao jednog od najtežih pojavnih oblika organizovanog kriminala. Zato je ovo danas samo prva u nizu aktivnosti koju ćemo preduzeti ovim povodom.“

Ministarstvo rada i socijalnog staranja je, kako se navodi u saopštenju, uradilo "veliki posao u ovom projektu", čime je "dokazalo želju da na efikasan način rješava sva otvorena pitanja i da prepozna probleme i pruži odgovore."

Ministarka Nišić je poručila da maksimalna sigurnost i zaštita mora biti osigurana kroz specijalizovane usluge za sve žrtve trgovine ljudima.

Iz Skloništa
Iz Skloništafoto: Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore

U tom smislu je, dodaje se, otvaranje skloništa važan korak u stvaranju ambijenta koji će pomoći najranjivijima, "onima čija se djetinjstva prekidaju na najsuroviji način".

„Trgovina ljudima, posebno djecom je problem svjetskih razmjera, koji pogađa sve zemlje, bez obzira na društvene, političke ili ekonomske prilike koje vladaju u njima. To je višeslojan, kompleksan i dinamičan društveni fenomen kojeg karakteriše prikrivenost. Ova ozbiljna posljedica jedne društvene bolesti mora biti sanirana i mi moramo svi zajedno mnogo više da radimo, da branimo žrtve i osuđujemo zločin. Za žrtve treba da obezbijedimo uslove za rehabilitaciju, dok za zločince pravda treba da kaže svoju riječ“, navela je Nišić.

Izgradnju Skloništa finansirala je Vlada, uz tehničku podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori. Objekat ima 200 kvadratnih metara, a može da primi deset osoba. Jedna soba prilagođena je osobama sa invaliditetom.

Bonus video: