Bivši i sadašnji radnici "Ulcinjske rivijere" na sudu traže više od 250.000 eura

Više od 60 bivših i sadašnjih radnika “Ulcinjske rivijere” pokrenulo sporove zbog plata, otpremnina...

11943 pregleda 34 reakcija 3 komentar(a)
Detalj sa Velike plaže, Foto: Shutterstock
Detalj sa Velike plaže, Foto: Shutterstock

Bivši i sadašnji radnici “Ulcinjske rivijere” tužili su to preduzeće Osnovnom sudu u Ulcinju zahtijevajuću isplatu dijela otpremnine i razlike ličnih primanja u postupku vrijednom više od 250 hiljada eura.

To piše u analizi stanja u ulcinjskom hotelijeru, koju je uradilo Ministarstvo turizma, uz preporuku da je rješenje problema prodaja nefunkcionalnog zemljišta na Autobuskoj stanici koje je u svojini “Ulcinjske rivijere”.

“Oko 40 bivših radnika, kojima je prestao radni odnos na osnovu otpremnine, podnijeli su u 2021. i 2022. godini tužbu Osnovnom sudu u Ulcinju radi isplate dijela otpremnine. Takođe, oko 30 radnika koji su i dalje u radnom odnosu, tužili su HTP ‘Ulcinjska rivijera’ na ime isplate razlike ličnih primanja za period od 2009. do 2021. U slučaju okončanja spora u korist radnika, procjenjuje se da visina isplate na ime radnog spora radnika sa svim troškovima može dostići iznos od preko 250.000 eura”, piše u analizi.

Konstatuje se da je kao jedno od rješenja za taj problem prodaja zemljišta na Autobuskoj stanici koje je vlasništvo “Ulcinjske rivijere”, a nije u funkciji.

“Ministarstvo finansija uputilo je dopis izvršnom direktoru, u kojem je objašnjeno da je potrebno donijeti odluku o prodaji zemljišta na Autobuskoj stanici od strane organa upravljanja HTP ‘Ulcinjska rivijera’, te istu dostaviti resornom Ministarstvu turizma”, piše u dokumentu.

Pravni zastupnik “Ulcinjske rivijere”, advokat Branko Lutovac potvrdio je “Vijestima” da je tačno da su pokrenute tužbe više od 60 radnika i to kako onih koji su sada u radnom odnosu, tako i onih koji su napustili firmu Ili ostvarili pravo na penziju.

“Potraživanja se odnose na naknadu štete zbog navodno manje isplaćene zarade, naknadu za prekovremeni rad, neiskorišćene godišnje odmore i rad za vrijeme praznika. Ima potraživanja i po osnovu navodno manje isplaćene otpremnine. Ukupna potraživanja prelaze iznos od 250.000 eura”, kazao je Lutovac.

On je naveo da su postupci u toku pred Osnovnim sudom u Ulcinju i Višim sudom u Podgorici.

“Do sada je okončano samo nekoliko predmeta u kojima su djelimično usvojene tužbe i zahtjevi. Takođe, moja kancelarija podnijela je tužbe i protivtužbe zbog više isplaćene naknade radnicima u sezonskom dijelu godine i ti postupci su u toku”, kazao je Lutovac.

Smatra da je prodaja zemljišta kod Autobuske stanice neophodna.

“Kako zbog navedenih potraživanja radnika, tako i zbog plana investicionog ulaganja, koji je predložio sadašnji menažment firme a sve u cilju poboljšanja turističke ponude na Adi Bojani”, ocijenio je Lutovac.

Radnici koji su podnijeli tužbe protiv “Ulcinjske rivijere”, kao i oni koji su predmet tužbi preduzeća, nijesu bili rasploženi za razgovor na tu temu.

Iz “Ulcinjske rivijere” nezvanično je potvrđeno “Vijestima” da menadžment već nekoliko godina pokušava da riješi taj problem, ali “da to nije još ništa ni blizu završeno”.

U “Ulcinjskoj rivijeri” trenutno je više od 65 zaposlenih radnika. U okviru nje posluju nudistički kamp “Ada Bojana” i auto-kamp “Neptun” na Velikoj plaži, koji je predmet imovinskog spora.

Bonus video: