Gubi li svrhu program Škola u prirodi: Mnogo košta šetnja bez nastave

Program se svodi na zabavu i druženje više nego na edukaciju. Škole ne bi smjele da podstiču materijalne razlike među djecom i zato opravdanje da program nije obavezan apsolutno ne stoji, poručuje Lepa Žunjić iz Udruženja Roditelji

38225 pregleda 94 reakcija 60 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Cijene programa Škola u prirodi ne može da plati značaj dio porodica, a sporan je i način na koji se organizuju, s obzirom na to da đaci ne nauče ništa, osim što se druže sa nastavnicima u manje formalnoj atmosferi.

Roditelji su, poručuje Lepa Žunjić iz istoimenog Udruženja, u velikom problemu - kako objasniti djetetu da neće ići sa vršnjacima i nastavnicima van grada, jer je cijena nedostižna za kućni budžet.

Žunjić ističe da bi Škola u prirodi trebalo da bude dostupna “svoj djeci jer ne bi trebalo da bude samo puko odmaranje i šetanje”.

Roditelji danima upozoravaju na visoke cijene programa, ali i činjenicu da školama uglavnom stigne jedna ponuda koju mogu ili da prihvate ili da objašnjavaju djetetu zbog čega se neće van učionice družiti sa vršnjacima.

Program je zamišljen tako da uče u dodiru sa prirodom, čime se, pored ostalog, utiče i na poboljšanje njihovog zdravlja, ali i psiho-socijalnog i fizičkog razvoja.

Više direktora osnovnih škola koje su “Vijesti” kontaktirale kazali su da su procedure u toku, kao i da će sve podatke o lokaciji i cijeni Škole u prirodi imati tek nakon zaključenog tendera.

Radoje Novović iz Zavoda za školstvo kazao je juče u “Bojama jutra” da će program će biti organizovan krajem ovog mjeseca i tokom maja, uglavnom u Ulcinju, Budvi i na Žabljaku.

Programi koštaju i do više od 200 eura za tri noćenja.

Pravi razliku među djecom, ali ne u znanju

Žunjić “Vijestima” kaže da se poskupljenjem Škole u prirodi produbljuju ionako velike razlike koje “postoje među djecom i nastavljamo da pravimo dodatni jaz”.

“Škola ne bi trebalo da podstiče takav način funkcionisanja i zato opravdanje - nije obavezno apsolutno ne stoji. Ako je Škola u prirodi zamišljena da se i nastava održava ali po prilagođenom programu pa i da se funkcionalno uči, tj. primijeni u praksi ono što se savladavalo u toku nastave, onda djeca koja ne odu, budu dodatno uskraćena za to iskustvo. Mada bi se moglo raspravljati i o svrsi programa i povezanosti sa incijalnom zamisli, jer nijesmo sigurni da to više uopšte tako funkcioniše”, kazala je Žunjić.

Žunjić
Žunjićfoto: Privatna arhiva

Istakla je da su opravdane brige roditelja da djeca ne nauče ništa novo tokom Škole u prirodi.

Sagovornica “Vijesti” naglašava da je to zbog toga što dosta nastavnika “ne sprema program rada i djeca ne uče školsko gradivo, barem ne onako kako je zamišljeno programom koji je pripremio Zavod za školstvo”.

“Škola u prirodi se svodi na zabavu i druženje više nego na edukaciju. Ne kažemo da djeca, iz tih iskustava zajedništva, neće naučiti i neke važne životne lekcije, ali jedno ne treba da isključuje drugo”, kazala je Žunjić, dodajući da je Crna Gora daleko od razvijenih zemalja po tom pitanju, gdje se slični programi realizuju češće, a uglavnom bez finansijskog učešća roditelja.

Naglasila je da bi trebalo iskoristiti prednosti odmarališta u vlasništvu države i opštine, i priuštiti djeci kvalitetno organizovano iskustvo.

Tenderi još traju, opcije se nižu

Direktori osnovnih škola sa kojima su “Vijesti” razgovarale kazali su da su procedure u toku. Sa detaljima će, tvrde neki, roditelji biti upoznati tek nakon završenog tendera.

Direktor OŠ “Maksim Gorki” Tigran Dobrašinović kazao je da tender još uvijek nije zaključen, kao i da je postupak javnog poziva u toku. Dodao je i da se na tender javila samo jedna agencija.

Dragan Mijušković, direktor OŠ “Oktoih” kazao je da će Škola u prirodi roditelje koštati 225 eura po đaku, kao i da se samo jedna turistička agencija prijavila na tender.

“Svim nastavnicima od prvog do šestog razreda koji učestvuju u školu u prirodi, Savjetu roditelja i svim roditeljima odjeljenja od prvog do šestog razreda. Poslao sam im preko Vajbera da popune onlajn anketu”, rekao je Mijušković.

Roditelji, međutim, tvrde da im je ponuda previše skupa, kao i da ih niko nije konsultovao u vezi iste. Mijušković je, na pitanje “Vijesti” da li su ti navodi tačni, kazao da su “to zlonamjerni roditelji” i da ga takvi “uopšte ne tangiraju”.

Direktor OŠ “Vuk Karadžić” Budimir Vukićević je, međutim, istakao da Škola u prirodi uveliko zavisi od cijene ponude.

“Roditelji plaćaju, pa ako prihvate. Roditelji su predložili da neće sjeverni dio, nego da će primorski. I mi smo tako i predložili”, objasnio je on.

Vukićević
Vukićevićfoto: Privatna arhiva

Žunjić: Svi žmurimo na monopol dviju agencija

Žunjić “Vijestima” kaže da je “štetno i porazno” što dvije turističke agencije imaju monopol u Crnoj Gori.

“... Jer svi to znamo i tako godinama prolazi. Ipak, moramo taj dio odgovornosti ponijeti svi mi jer prvo ne insistiramo na odgovornost onih koji to rade svima nama na oči, a onda i pristajemo prihvatajući na kraju takve uslove. Na tendere, koji su nerijetko vrlo precizno opisani i napisani tako da se ponuda kasnije praktično samo prebaci u drugo vrijeme, stigne upravo jedna ponuda. I onda se, kažu, nema izbora. I tako godinama”, rekla je Žunjić.

Put pod znakom pitanja za OŠ “Vladika Danilo”

Nije sigurno i da će svi osnovci “pohađati” Školu u prirodi, a tu sumnju “Vijestima” je potvrdila i Lidija Rašović, direktorica OŠ “Vladika Danilo” u Opštini Zeti.

“Poslali smo roditeljima da se izjasne da li su zainteresovani da djeca idu, a s obzirom na da smo svjedoci da su moći roditelja ograničene. Mali broj učenika se prijavio, tako da ćemo na sjednici Nastavničkog vijeća odlučiti da li uopšte da idemo i šta da radimo”, kazala je ona.

Bonus video: