Zakon o rodnoj ravnopravnosti čeka

Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava nije realizovalo šest od 10, a Ministarstvo rada i socijalnog staranja dvije od šest preporuka DRI

6916 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Tek kad bude usvojen Zakon o zaštiti jednakosti i zabrani diskriminacije, Ministarstvo ljudskih i manjinski prava radiće i na izmjenama Zakona o rodnoj ravnopravnosti, kojim bi se, pored ostalog, uvela obaveza rodne analize, jasno definisao institucionalni okvir za ostvarivanje rodne ravnopravnosti, kao i obaveze državnih organa, poslodavaca i drugih socijalnih partnera da integrišu rodnu perspektivu u oblasti u kojoj djeluju.

To se navodi u izvještaju koji je nakon kontrole realizacije preporuka datih u Izvještaju o reviziji “Uspješnost sprovođenja politike rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori”, juče objavila Državna revizorska institucija (DRI).

Vrhovna državna revizija dala je tada 35 preporuka za šest subjekata revizije, a Kolegijum DRI koji u sastavu dr Branislav Radulović, kao rukovodilac, i dr Milan Dabović, kao član, na osnovu dostavljenih izvještaja i ocjene revizorskog tima, zaključili su da je realizovano 11 preporuka, da su četiri u fazi realizacije, da je 12 preporuka djelimično, a osam nije realizovano.

Revizijom “Uspješnost sprovođenja politike rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori” bili su obuhvaćeni resor ljudskih i manjinskih prava, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, te ministarstva finansija i ekonomskog razvoja i turizma, kao i dvije lokalne samouprave, Glavni grad Podgorica i Opština Berane.

Ministarstvo ljudskih i manjinski prava nije u međuvremenu realizovalo šest od 10 preporuka, a Ministarstvo rada i socijalnog staranja dvije od šest. Ostali su ili u potpunosti ili djelimično realizovali preporuke DRI, a u slučaju resora finansija jedna je preporuka u fazi realizacije.

“Ministarstvo ljudskih i manjinskih nije preduzimalo aktivnosti u cilju izmjena Zakona o rodnoj ravnopravnosti, kako bi se kroz isti definisale mjere politike za ostvarivanje i unapređivanje rodne ravnopravnosti, uvela obaveza vršenja rodne analize, definisali planski akti u oblasti rodne ravnopravnosti i izvještavanje o realizaciji istih, jasno definisao institucionalni okvir za ostvarivanje rodne ravnopravnosti, kao i obaveze državnih organa, poslodavaca i drugih socijalnih partnera da integrišu rodnu perspektivu u oblasti u kojoj djeluju. Iz Ministarstva su naveli da će se na izmjenama i dopunama Zakona o rodnoj ravnopravnosti raditi nakon usvajanja Zakona o zaštiti jednakosti i zabrani diskriminacije”, saopštili su juče iz DRI.

Radulović
Radulovićfoto: SAVO PREELVIC

Zakon o rodnoj ravnopravnosti usvojen je 2007, a osam godina kasnije usvojene su i prve izmjene i dopune.

Izvještaj o realizaciji preporuka DRI će, osim subjektima revizije, dostaviti i Odboru za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore.

Odboru je ranije dostavljena i revizija o sprovođenju rodno odgovornog budžetiranja, a u vezi sa tim tokom proljećnog zasjedanja Skupštine biće organizovana konsultativna sjednica.

Iz DRI su sugerisali da bi za raspravu na sjednici korisno bilo da sjednici prisustvuju i predstavnici UN Women organizacije.

“UN Women već više od decenije aktivno podržava integraciju rodno odgovornog budžetiranja na zapadnom Balkanu kroz pružanje tehničke podrške vladama, parlamentima, te kroz uključivanje civilnog društva i medija. Oslanjajući se na dobre rezultate i naučene lekcije, UN Women želi da istraži mogućnost uključivanja Crne Gore u regionalnu inicijativu o rodno odgovornom budžetiranju”, rekao je “Vijestima” juče Radulović.

U reviziji “Uspješnost sprovođenja rodno odgovornog budžetiranja u Crnoj Gori”, koja je objavljena sredinom januara, DRI je ocijenila da su od uvođenja rodno odgovornog budžetiranja u budžetski proces u Crnoj Gori, 2022. godine, preduzeti početni koraci, ali i nisu još u dovoljnoj mjeri i ostvareni preduslovi da bi rodno odgovorno budžetiranje bilo uspješno sprovedeno u praksi.

U cilju unapređenja sprovođenja rodno odgovornog budžetiranja, DRI je tada dala subjektima revizije devet preporuka, koji su dužni da do 29. juna dostave Izvještaj o preduzetim radnjama po izrađenim i dostavljenim preporukama.

U odnosu na kontrolu realizacije preporuka datih u Izvještaju o reviziji “Uspješnost sprovođenja politike rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori”, subjekti revizije novi izvještaj vrhovnoj državnoj reviziji treba da dostave do 23. septembra.

Bonus video: