Druga dama SAD na Cetinju: Upoznali je sa pčelarstvom i proizvodima od meda

Nakon posjete imanju Martinovića, Karen Pens se uputila na krstarenje Skadarskim jezerom
896 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 02.08.2017. 17:11h

Druga dama Sjedinjenih Američkih Država Karen Pens, supruga potpredsjednika Majka Pensa i Nata Marković, supruga premijera Duška Markovića posjetile su imanje porodice Martinović sa Cetinja koja se bavi proizvodnjom meda.

Druga dama SAD-a probala je razne proizvode sa medom, a posebno je interesovalo zašto crnogorski med ima specifičan ukus.

"Kazala je da ovakav med nikad nije probala, jer se to što je imala priliku do sada da proba razlikuje zbog podneblja, načina pčelarenja, tipa košnica“, pojasnila je Lidija Martinović nakon posjete Pensove.

Tokom posjete Pensova je saznala da specifičnost crnogorskog meda čini to što se vrca jednom godišnje, kada se ukusi svih vrste bilja koje je pčela sakupila spoje.

„Bilo je pravo zadovoljstvo što sam imala vremena da sjednem i probam vašu ukusnu hranu i piće. Uvijek ću se sjećati posjete vašoj farmi meda. Mogu vam reću da su vaše pčele veoma srećne!“, napisala je Pens u knjizi utisaka.

Druga dama se u SAD-u bori za zaštitu pčela, a u rezidenciji potpredsjednika se sada nalaze košnice. Od domaćina je, stoga tražila i dobila nekoliko savjeta o uzgoju pčela.

O broju pčelara, košnica meda, cijeni i prinosima meda, kao i o planu razvoja crnogorskog pčelarstva i trenutnom stanju Pensova je razgovarala sa tehničkim sekretarom Saveza pčelara Crne Gore Vladimirom Radulovićem.

Takođe je skrenuo pažnju na globalne trendove, odnosno smanjenje broja pčela na svjetskom nivou.

„Gospođa Pens je spremna da se aktivnije uključi u borbu za očuvanje jednog važnog, vrijednog insekta, kako bi planetu pokušali da spasimo“, kazao je Radulović, dodajući da se taj trend još uvijek nije odrazio na stanje u Crnoj Gori.

Ipak, šta su sve probale supruge visokih državnika, kao i kakva su pitanja postavljale domaćinima novinari nisu mogli u potpunosti da vide i čuju. Ono u šta smo mogli da se uvjerimo jeste da je i hrana provjeravana. Protokol je morao biti strogo poštovan, a brigu o sigurnosti dama su vodili brojni crnogorski i američki bezbjednjaci.

U Sjedinjene Američke Države Pensovi će ponijeti dubinu, vrstu stare crnogorske košnice, koja je poklon porodice Marković i Vlade Crne Gore.

Nakon posjete imanju Martinovića, Karen Pens se uputila na krstarenje Skadarskim jezerom gdje medijima nije bilo dozvoljeno prisustvo.

Međutim, osim ljepota Crne Gore, Druga dama je imala priliku i da se na putu kroz Crnu Goru vozi makadamom. Naime, na putu za imanje Martinovića, od Cetinja ka Njegušima, dio novog puta nije bio asfaltiran. Vozilo sa Pensovom i Markovićevom kao i brojna pratnja, morali su preći par stotina metara makadama, nakon čega su se domogli nedavno asfaltirane dionice puta.

Galerija

Bonus video: