Martinović: Ove godine 4,5 miliona eura za Pljevlja, ubrzati aktivnosti na toplifikaciji

Ministar je, tokom obilaska radova ekološke rekonstrukcije Termoelektrane Pljevlja, istakao da je u pitanju jedan od najznačajnijh i najzahtjevnijih projekata u državi vrijedan preko 80 miliona eura

5182 pregleda 10 komentar(a)
Foto: PR Centar
Foto: PR Centar

Ekološki projekti treba da budu ubrzani i što prije realizovani, kako bi Pljevlja konačno dobila čist vazduh i zdravu životnu sredinu, poručio je ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović.

On je, tokom radne posjete Pljevljima, rekao da će ove godine u tu opštinu biti uloženo 4,5 miliona eura.

Kako prenosi PR Centar, Martinović je Pljevlja posjetio sa saradnicima, direktorom Eko fonda Draškom Boljevićem i generalnim direktorom Direktorata za održivi razvoj i razvoj sjevera Daliborom Jošovićem.

Martinović je, tokom obilaska radova ekološke rekonstrukcije Termoelektrane Pljevlja, istakao da je u pitanju jedan od najznačajnijh i najzahtjevnijih projekata u državi vrijedan preko 80 miliona eura.

"U Pljevljima želimo čist vazduh i zdravu životnu sredinu, zato moramo da radimo ubrzano i da realizujemo po planu sve ekološki važne projekte”, rekao je Martinović.

Kako je naveo, ekološkom rekonstrukcijom Termoelektrane Pljevlja, biće zadovoljeni kriterijumi EU Direktiva u dijelu dozvoljenih granica zagađujućih materija.

“To je važno za građane Pljevalja i ekologiju grada. Ali moramo da obezbijedimo i snažan investicioni ciklus u nove projekte i da otvaramo nova radna mjesta. Samo tako možemo imati zdrav i razvijen sjever”, poručio je Martinović.

On je apelovao da se ubrzaju aktivnosti na toplifikaciji Pljevalja.

“Od kolega sam dobio informacije da uskoro počinju radovi i želim da posebno pozdravim ovaj projekat koji se čeka od 1982. godine”, istakao je Martinović.

On je saopštio da su ukupni efekti izmjena i dopuna Zakona o finansiranju lokalne samouprave na Pljevlja oko milion eura ove godine.

Martinović je podsjetio da je Ministarstvo obezbijedilo tri miliona eura za projekte odvođenja otpadnih voda iz kreditne linije međunarodnih finansijskih institucija.

“Upravo sam zajedno sa Nikšićem, odabrao Pljevlja za usmjeravanje ovih sredstva, imajući u vidu decenijsku zapostavljenost ovog grada", naglasio je Martinović, obilazeći postrojenje za preradu vode "Pliješ".

Martinović je obišao i deponiju Maljevac, koja je jednim dijelom već rekultivisana uz podršku Svjetske banke.

“Želimo da imamo nove zelene površine na mjestima gdje je devastirano zemljište. Primjer za to je Maljevac”, rekao je Martinović.

On je apelovao na Rudnik uglja Pljevlja da posebnu pažnju posveti sanaciji i rekultivaciji zemljišta nakon eksploatacije rude. “Važno je da uvijek vodimo računa šta ostavljamo generacijama koje dolaze”, dodao je Martinović.

On je, govoreći o ekološkim projektima za Pljevlja, istakao da Eko fond već učestuvije sa 500 hiljada eura u projektu sa Opštinom Pljevlja.

“Od vitalnog je značaja da opština Pljevlja izradi i plasira dobre projekte. Novca ima, ali je važno da se kroz projekte usmjeri upravo u gradove sa narušenom ekologijom”, rekao je Martinović.

Kako je kazao, ako nema projekata, onda je nemoguće obezbijediti novac.

“Zato je moj apel i prema opštini Pljevlja, da koristi svaku priliku i programe Eko fonda, da administracija bude fabrika projekata i podrška neće izostati", poručio je Martinović.

On je kazao da je, kada se sabere novac namjenjen za otpadne vode od tri miliona eura, efekti izmjene zakona o lokalnoj samoupravi od milion eura i učešće Eko fonda od 500 hiljada na eko projektima, zbir finansijskih efekata za Pljevlja ove godine 4,5 miliona eura.

Martinović je dodao da, u zavisnosti od dinamike, taj broj može biti još veći.

On je sa saradnicima, tokom posjete, razgovarao i sa predsjednicom Skupštine opštine Pljevlja Jovanom Tošić, direktorom Termoelektrane Pjevlja Mirkom Mazalicom i direktorom proizvodnje Elektroprivrede Bojanom Đordanom.

Martinović je obišao i Muzej, gdje se upoznao sa turističkom ponudom u razgovoru sa direktoricom Dejanom Drobnjak i predsjednikom Savjeta Lukom Cvijetićem.

On je, sa direktorom Borjanom Džogazom i predsjednikom Upravnog odbora Draženom Petrićem, obišao i "Centar za sport i rekreaciju" i radove koji su u toku, kao i lokaciju za rekonstrukciju odbojkaškog i teniskog terena koji će finansirati Vlada.

“U Pljevljima imamo mnogo posla u narednim godinama. Pljevlja imaju veliku i istorijsku šansu da postanu industrijski regionalni gigant i ja sam veliki optimista”, zaključio je Martinović.

Bonus video: