Beranci i Mojkovčani koji imaju imanja u okviru NP Biogradska gora tvrde da su oštećeni

Oni tvrde da im je “u potpunosti ograničeno korišćenje imovine, tako da su vlasnici samo “na papiru”

5300 pregleda 4 komentar(a)
NP Biogradska gora (ilustracija), Foto: Shutterstock
NP Biogradska gora (ilustracija), Foto: Shutterstock

Beranci i Mojkovčani, koji imaju imanja u okviru Nacionalnog parka (NP) Biogradska gora, kažu da su oštećeni zbog činjenica da im nije dozvoljena, kako tvrde, bilo kakva gradnja, na bjelasičkim katunima Dolovi Lalevića, Šiška, Katun Raičevića…

Podsjećaju da je Prostornim planom posebne namjene (PPPN) za Bjelasicu i Komovi “istovremno predviđenja revitalizacija tih katuna u turističke svrhe”. Vlasnici imanja na Bjelasici za probleme koje imaju smatraju odgovornom Agenciju za zaštitu životne sredine. O tom problemu, kako su saopštili, u ponedjeljka su razgovarali sa sa direktorom preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) Vladimirom Martinovićem i direktoricom NP Biogradska gora Marijom Dulović, kao i predstavnicima resora ekonomije i poljoprivrede. Tvrde da, iako su to najavili, na sastanak nijesu došli predstavnici Agencije i Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine.

“Vlasnici imovine saopštili su na sastanku da na katunima ne mogu graditi ni kolibe, bungalovi, vikendice, objekata za stoku, objekte za čuvanje mlječnih proizvoda, “kućere”, toaleta… Nemoguća je bilo kakva eksplotacije šume , pa čak ni za ogrev onih koji imaju objekte. Loša putna infrastruktura, nemogućnost probijanja novih i proširenja postojećih puteva, proširenje granica NP Biogradaka gora, bez obavještenja javnosti i vlasnika privatne imovine, samo su neki od problema koje su na sastanku apostrofirali predsavnici vlasnika imanja”, piše u saopštenju.

Sve što im je zabranjeno, tvrde vlasnici imanja u NP, “predviđeno postojećim PPPN, ali je, kako kažu, “Mišljenje Agencije za zaštitu životne sredine jače od Plana”.Predstavnici vlasnika imanja kažu da im veliku teškoću stvara i nemogućnost radova na putnoj infrastrukturi, to jest, probijanje kraćih pteva.

“Riječ je o dva kraća puta, od katuna Pešića do kose na Bjelasici, zatim puta Šiško jezero- Svatovsko o čemu je govorio potpredsjednik opštine Berane Mladen Premović. On je saopštio činjenice da probijanje, odnosno, proširenje ta dva putna pravca, u dužini od oko 1.000 m ničim ne narušavaju ambijent Bjelasice i nema devastacije. I u tom slučaju su problem saglasnosti”, piše u saopštenju Beranaca i Mojkovčana.

Oni tvrde da im je “u potpunosti ograničeno korišćenje imovine, tako da su vlasnici samo “na papiru”. Podsjećaju da Ustav Crne Gore “jemči pravo svojine, te da, kako kažu, “to pravo nikom ne može biti oduzeto ili ograičeno, osim kad zahtijeva javni interes, ali, u tom slučaju, uz pravičnu naknadu”.

“Od rukovodstva NP i predstavnika nadležnih ministarstava saznali smo da ključ problema leži kod Agencije za zaštitu životne sredine. Predstavici vlasnika imanja tražili su da NP budu posrednici između mještana, Agencije i drugih državnih organa u rješavanju problema. Time bi se omogućila djelimična valorizacija privatne imovine, u cilju pospješivanja razvoja poljoprivrede i turizma. Istaknuto je da Agencija ne dozvoljava vlasnicima bilo kakvo korišćenje nepokretnosti (osim košenja trave ) i da mijenja granice NP, koje se konstantno šire, bez obaveštenja javnosti i bez obaveštenja vlasnika privatne imovine i na uštrb njihove svojine”, piše u saopštenju.

Zaključak, nakon sastanka u Mojkovcu je, kako je saopšteno, da se se u Beranama u organizaciji NPCG održi, što hitnije, novi sastanak vlasnika privatne imovine sa predstavnicima tog preduzeća, nekokoliko ministarstava i Agencije i da se “pokuša naći način za prevazilaženje aktuelnih teškoća”.

Bonus video: