Svjetski dan osoba sa autizmom: Plavi baloni, pjesma i ples na barskom trgu

"Zavirite u naš svijet i vidjećete kako mi možemo da ga uljepšamo i vama i okolini. Nismo različiti, samo smo posebni", kazala je Sara Bero

1816 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Marija Pešić
Foto: Marija Pešić

Svjetski dan osoba s autizmom, drugi april, obilježen je na Trgu Vladimira i Kosare u Baru u organizaciji NVO Plava planeta. Plesom i pjesmom a zatim i simboličnim puštanjem plavih balona poslata je poruka da djeca sa autizmom nisu drugačija, već posebna.

Barski predškolci i osnovci učestvovali su u zabavnom programu. Benisa Kukalj otpjevala je pjesmu, a svoje tačke su imali i učenici osnovnih škola „Meksiko“, „Blažo Jokov Orlandić“ i „Anto Đedović“, predškolci vaspitnih ustanova „Delfin“, „Mala luka“ i „Pužić Veseljko“ JPU „Vukosava Ivanović Mašanović“, polaznici privatnih predškolskih ustanova „Svetionik“ i „Mala bajka“.

Sara Bero, predsjednica prvog Udruženja djece i omladine sa Daunovim sindromom u Crnoj Gori „Ljubav za ljubav“, poručila je da je njenu podršku imaju ne samo djeca sa autizmom već sva djeca sa smetnjama u razvoju.

„Autizam nije nešto što je strašno za nas roditelje, možda jeste za okolinu. Zavirite u naš svijet i vidjećete kako mi možemo da ga uljepšamo i vama i okolini. Nismo različiti, samo smo posebni“, poručila je Bero.

Dan osoba sa autizmom Bar
foto: Marija Pešić

Okupljenima se obratila i Tanja Spičanović, potpredsjednica Opštine Bar, koja je kazala da je lokalna uprava podržala ovaj projekat i da će nastaviti da podržava sve aktivnosti koje utiču na jačanje i osnaživanje svijesti o jednakosti i ravnopravnosti.

„Naša zajednička je i borba i obaveza da unapređujemo svijest o društvenoj odgovornosti, o solidarnosti, i da se borimo protiv svih vidova isključivanja i diskriminacije“, isakla je.

Spičanović je dodala da je Opština Bar tu kao podrška za sve one koji žele da na ovakav način šire važnost dječijih i ljudskih prava.

Predsjednik Internacionalne policijske organizacije Crne Gore (IPO Montenegro), Ivan Pekić kazao je da su „djeca sa autizmom naše blago“ i istakao da će ta organizacija nastaviti da pomaže u skladu sa sopstvenim mogućnostima.

Predsjednik NVO Plava planeta Predrag Perak zahvalio je svima koji su svojim prisustvom uveličali današnji događaj i poručio da će ova nevladina organizacija i u narednim godinama prigodnim programom obilježavati Drugi april.

Bonus video: