Požar i dalje na Luštici: Vatru gase i Air Tractori, ništa bez kiše

S obzirom da će avioni poslijepodne prekinuti dejstvo jer se njihovi piloti moraju odmoriti, za očekivati je da će i ovaj požar na Luštici biti ugašen tek kada bude pala prva kiša
107 pregleda 2 komentar(a)
Luštica, Zabrđe, Foto: Siniša Luković
Luštica, Zabrđe, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 02.08.2017. 14:17h

Dva aviona "Air Tractor" od jutros su obavili 10 preleta, dejstvujući u gašenju požara ispod puta na 700 metara od kuća u zaseoku Petrovići na Luštci.

“Mi smo od juče na ovoj lokaciji u Petrovićima, koja nije bila zahvaćena prethodnim požarima. Na terenu su naši i vatrogasci iz DVD Krtoli sa tri protivpožarna vozila i cisternama privatnih preduzetnika", kazao je načelnik Službe zaštite i spasavanja Opštine Herceg-Novi Zlatko Ćirović.

On je naglasio da kuće nijesu ugrožene, ali da je napravljen plan njihove odbrane. Tropska vrelina i promjena smjera vjetra, vatrogascima ne ide na ruku. Gori makija, a vjetar nosi požar, čas prema selu, potom prema putu.

Tinja i požar na nepristupačnom terenu prema Obosniku, na kome je vatra prije nekoliko dana već opustošila teren .

Ćirović je kazao da očekuju dolazak direktora Direktorata za vanredne situacije, Mirsada Mulića, kako bi zajedno sagledali situaciju i preduzeli neophodne radnje.

Postoji mogućnost da se, ukoliko vjetar ojača i promijeni smjer, prenese i na tivatsku teritoriju u reonu poznatog vikendaškog naselja Krašići.

Zbog toga su još od sinoć na terenu u Krašićima ekipe Službe zaštite i spašavanja Opštine Tivat i Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Krtoli“ iz Radovića koje su preduzele sve prioritetne mjere da spremno dočekaju vatru, ako ona krene prema Krašićima.

Novi požar na Luštici jutros su iz vazduha gasila i dva protivpožarna aviona tipa „Air Tractor“ Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore, ali njihov efekat je bio neznatan. S obzirom da će avioni poslijepodne prekinuti dejstvo jer se njihovi piloti moraju odmoriti, za očekivati je da će i ovaj požar na Luštici biti ugašen tek kada bude pala prva kiša.

Pored Krašića, tivatski vatrogasci i danas su angažovani na terenu iznad Solila i Topliša gdje još od prethodnog velikog požara na Luštici, pomalo gori vatra u gustoj makiji i šumi na potpuno neprohodnom terenu.

Bonus video: