Milatović: Od suštinske važnosti je čuti glas članova porodica golootočkih žrtava

Iz Kancelarije za odnose s javnošću predsjednika Crne Gore je saopšteno da je Milatović razgovarao sa predstavnikom jedne od porodica žrtava sa Golog otoka, kao i predstavnicima civilnog sektora, Teom Gorjanc Prelević i Daliborkom Uljarević

8059 pregleda 5 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Kancelarija za odnose s javnošću predsjednika Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Kancelarija za odnose s javnošću predsjednika Crne Gore

Od suštinske važnosti je čuti glas članova porodica golootočkih žrtava i uzeti u obzir napore pojedinaca i organizacija koje su se temeljno bavile ovom temom, saopštio je predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović.

Iz Kancelarije za odnose s javnošću predsjednika Crne Gore je saopšteno da je Milatović danas razgovarao sa predstavnikom jedne od porodica žrtava sa Golog otoka, kao i predstavnicima civilnog sektora, Teom Gorjanc Prelević i Daliborkom Uljarević.

Gorjanc Prelević, Milatović i Uljarević
Gorjanc Prelević, Milatović i Uljarevićfoto: Kancelarija za odnose s javnošću predsjednika Crne Gore

"Predsjednik Milatović je istakao da je od suštinske važnosti čuti glas članova porodica golootočkih žrtava i uzeti u obzir napore pojedinaca i organizacija koje su se temeljno bavile ovom temom", ističe se u saopštenju.

Navodi se da su se predstavnici civilnog sektora zahvalili Milatoviću što je aktuelizovao pitanje kojim su obilježene neke od najtraumatičnijih stranica naše istorije.

"Sagovornici su saglasni da svaki budući pristup ovoj temi mora biti zasnovan na temeljima antifašizma. Na sastanku je zaključeno da se samo uz sinhronizovano djelovanje različitih aktera u društvu može ispuniti i moralni i formalni dug prema onima čija su prava bila grubo kršena a patnje godinama ignorisane". piše u saopštenju.

Iz civilnog sektora su rekli da je ovo peti put da se pokreće inicijativa za obeštećenje golootočkih žrtava, te da za razliku od Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crna Gora nije donijela nijedan zakon koji na pravi način tretira ovo pitanje.

"Takođe, ukazano je da ovo kompleksno pitanje treba rješavati na način koji će biti rezultat širokog društvenog konsenzusa kako se u društvu ne bi dodatno jačali polarizacija i revizionizam. Jedini zvanični akt do sada donijet u Crnoj Gori, koji se bavi pitanjem moralnog i pravnog obeštećenja političkih zatvorenika, je Deklaracija o osudi kršenja ljudskih prava i zloupotrebe vlasti, koju je Skupština Republike Crne Gore usvojila u januaru 1992. godine", zaključuje se u saopštenju.

Milatović je 31. marta poručio da će inicirati obeštećenje golootočkih žrtava.

Bonus video: