Vukčević, dobitnik počasne medalje britanske imperije: "Prvi crnogorski državljanin kojeg Kralj Čarls odlikuje"

"Bila mi je privilegija da uručim Ivanu Vukčeviću Medalju britanske imperije. Ivanova posvećenost i uzoran rad u javnoj upravi oličava kvalitete koje ovaj sistem nagrađivanja i promoviše", rekla je ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Don Meken

4990 pregleda 2 komentar(a)
Vukčević, Foto: Britanska ambasada u Podgorici
Vukčević, Foto: Britanska ambasada u Podgorici

Ivan Vukčević, dobitnik je počasne medalje britanske imperije koju mu je, u ime kralja Čarlsa III, uručila ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Don Meken na ceremoniji u britanskoj rezidenciji u Podgorici.

To je saopšteno iz Britanske ambasade u Podgorici.

"Ovo prestižno priznanje Ivan Vukčević, službenik ambasade za politička pitanja, je dobio za svoj rad na unapređenju odnosa između Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva u prethodnih 17 godina njegovog rada kao dio ove misije. Ivan Vukčević je prvi crnogorski državljanin kojeg Kralj Čarls odlikuje", ističe se u saopštenju.

Počasna medalja britanske imperije
foto: Britanska ambasada u Podgorici

"Bila mi je privilegija da uručim Ivanu Vukčeviću Medalju britanske imperije. Ivanova posvećenost i uzoran rad u javnoj upravi oličava kvalitete koje ovaj sistem nagrađivanja i promoviše. Njegova posvećenost njegovanju odnosa Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore je neprocjenjiva, a ova medalja je svjedočanstvo njegovog izuzetnog doprinosa", rekla je Meken.

Sa ceremonije
Sa ceremonijefoto: Britanska ambasada u Podgorici

Nakon dodjele, okupljenima se obratio i Vukčević koji je rekao da je počastvovan i zahvalan na ovom priznanju, kao i na prilici da doprinese jačanju odnosa između Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore.

Iz Britanske ambasade u Podgorici su kazali da je ovo odlikovanje ustanovio britanski kralj Džordž V u prvoj polovini 20. vijeka.

"Medalja je prvobitno bila namijenjena samo Britancima i stanovnicima nekadašnjih kolonija, ali se od 1992. dodjeljuje i stranim državljanima koji su se istakli u drugim oblastima, uz posebne zasluge za unaprjeđenje bilateralnih odnosa Ujedinjenog Kraljevstva i drugih država. Odluku o tome ko zapravo dobija ovu počast donosi poseban odbor, koji se sastoji od visokih državnih službenika i drugih koji nisu dio javne uprave. Preporuke odbora zatim idu britanskom premijeru, a potom i samom Kralju, koji ih dodjeljuje", zaključuje se u saopštenju Britanske ambasade u Podgorici.

Bonus video: