Vujović: Veljko je bio poeta filma kroz čije djelo se ogledao veliki dio naše istorije, sa dramama, kompleksnostima

"Stvaralački raspon obogaćen filmskim nagradama širom svijeta, kao i kandidatura za nagradu Akademije filmske umjetnosti i nauke – Oskar 1970. godine, u kategoriji Najbolji film na stranom jeziku vjerodostojni su prikaz jednog umjetničkog traga u vremenu i besmrtnosti istaknutog artiste koji je svoj život posvetio umjetnosti", poručila je Vujović

3315 pregleda 3 komentar(a)
Vujović, Foto: Gardašević Photography
Vujović, Foto: Gardašević Photography

Odlazak Veljka Bulajića ostavlja ogromnu prazninu u svijetu kulture jer se radi o istaknutom stvaraocu jedinstvenog opusa i izuzetne umjetničke snage, rigoroznom interpretatoru životne borbe, inspirisanog najsvjetlijim stranicama jugoslovenskih slobodarskih tradicija, saopštila je danas Tamara Vujović, ministarka kulture i medija.

Veljko Bulajić, jedan od najpoznatijih i najznačajnijih reditelja Crne Gore i bivše Jugoslavije, preminuo je juče u 97. godini u Zagrebu.

"Veljko je bio poeta filma kroz čije djelo se ogledao veliki dio naše istorije, sa svojim dramama, kompleksnostima ovog prostora i mentaliteta. Od formativnih godina u kojima je bio u kulturnim krugovima nekadašnje zemlje, do priključenja Narodno oslobodilačkom pokretu i antifašistima, angažmana u razvoju podređenih društvenih klasa, puta ubijeđenog evropejca kosmopolitskog opredjeljenja sve do zalaganja na podsticanju vrijednosti demokratskog društva, Bulajić je vodio značajne bitke društvenog razvoja i kulturno-umjetničkog stvaralaštva", istakla je Vujović u telegramu povodom smrti Bulajića.

Ona je dodala da se radi o velikanu jugoslovenskog kulturnog prostora koji je bio u stanju da dotakne najveće svjetske domete u oblasti filma osvajajući Kan, upisujući jugoslovensku kinematografiju u poduhvate magnitude uporedive jedino sa monumentalnim Kjubrikovim djelima, inspirišući i velikog Pabla Pikasa, da od ukupno dva filmska plakata koje je uradio, jedan bude upravo za Veljkovu "Bitku na Neretvi" u čijoj ekipi su bili gorostasna imena poput Orsona Velsa.

"Nije zato slučajno da je to najveća i najznačajnija filmska produkcija Jugoslavije kojom je ovaj prostor bio relevantan i prepoznat kao dio svjetske kulturne baštine jedinstvenog kinematografskog rukopisa, pa je i sami Bulajić nosilac UNESCO nagrade, među brojnim prestižnim priznanjima koje je zavrijedio. Stvaralački raspon obogaćen filmskim nagradama širom svijeta, kao i kandidatura za nagradu Akademije filmske umjetnosti i nauke – Oskar 1970. godine, u kategoriji Najbolji film na stranom jeziku vjerodostojni su prikaz jednog umjetničkog traga u vremenu i besmrtnosti istaknutog artiste koji je svoj život posvetio umjetnosti", poručila je Vujović.

Ona je navela da je Bulajićeva smrt veoma žalosti i, dok izražava njegovom liku i djelu najintenzivnije izraze zahvalnosti države Crne Gore, njegovoj porodici prenosi saučešće svijeta kulture.

"Ministarstvo kulture i medija će čuvati umjetnicki genij Veljka Bulajića, promovišući njegovo monumentalno djelo i društveni angažman koji je trajno upisao Crnu Goru u savremeni umjetnički kontekst", zaključila je Vujović.

Bonus video: