Račić uzme pare, pa kuće "zaboravi": Pred sudovima više tužbi protiv građevinskog preduzimača zbog prevare

Pred Osnovnim sudom u Baru protiv njega je u toku krivični postupak, zbog krivičnog djela prevara, a pred podgoričkim šest parničnih po privatnim tužbama. I prethodnih godina sudovi presuđivali u korist klijenata. Scenario je kod svih uglavnom isti - nakon potpisanog ugovora, Račić uzme novac, a radovi ostaju nedovršeni

80958 pregleda 78 reakcija 21 komentar(a)
Jedna od nikad završenih Račićevih montažnih kuća po sistemu “ključ u ruke”, Foto: Privatna arhiva
Jedna od nikad završenih Račićevih montažnih kuća po sistemu “ključ u ruke”, Foto: Privatna arhiva

Protiv Milinka Račića iz Podgorice, graditelja montažnih kuća po sistemu “ključ u ruke”, donijete su tri pravosnažne presude zbog nepoštovanja ugovora o gradnji, a pred crnogorskim sudovima u toku je više postupaka, od kojih se tri u Osnovnom sudu u Podgorici odnose na namirenje duga.

Pred Osnovnim sudom u Baru, protiv njega je u toku krivični postupak, zbog krivičnog djela prevara.

Račić uslugu gradnje montažnih objekata po sistemu “ključ u ruke” pruža preko deset godina. Na to ukazuje odgovor koji su “Vijestima” dostavili iz Osnovnog suda u Kolašinu, gdje je vođen jedan parnični postupak zbog duga, a u aprilu 2015. donijeta pravosnažna presuda.

U tekstu presude, pored ostalog, navodi se da je tužiteljica, kao investitor, u oktobru 2013. u Kolašinu sa Račićem, kao izvođačem, zaključila ugovor o izgradnji stambenog objekta - brvnara.

“Kojim se tuženi obavezao da za iznos od 20.000 eura izgradi kuću 7,9x9 metara po sistemu ‘ključ u ruke’, a tužiteljica se obavezala da isplati određeni iznos u fazama kako je to ugovoreno”, navedeno je u presudi.

32,5

hiljada eura dao je podgorički par Račiću za “posao”. Sa njim će se 17. aprila sresti pred podgoričkim Osnovnim sudom

Sud je utvrdio da je tužiteljica Račiću nesporno isplatila iznos od 17.510 eura, da on radove nije izveo u ugovorenom, ni u naknadnom roku, utvrđeno je i da objekat nije završen…

Ista shema, slični odgovori

Iz svjedočenja više osoba sa kojima su “Vijesti” razgovarale, a koje su sklopile sličan ugovor sa Račićem, te iz izjava koje su, oni koji su podnosili prijave, dali u policiji ili pred tužiocima, dogovori sa Račićem odvijaju se po sličnom scenariju, a sličan je i ishod tih dogovora.

U presudi po prijavi investitorke iz Kolašina, navedeno je da, nakon što je ispunila svoje obaveze prema Račiću, on nije ispunio svoju ugovorenu obavezu:

“Jer nije završio oluke, kalpake na prozorima, nije prefarbao kuću, nije uradio ogradu na dvije terase, trotoari nisu obloženi kamenom, nisu urađene pločice u hodniku, a pločice u kuhinji nisu urađene po standardima... nema sanitarija, ni vodovodne instalacije… da je urađena cokla već propala, da su noseći stubovi na terasi krivi, da nema staze za auto, kao ni stepenica za sobe na spratu”...

U konkretnom slučaju, tužiteljka je navela i da je, zbog nepoštovanja rokova, do završetka stanovala privatno, te da je tuženi, Milinko Račić, određene radove “obavljao na svoju ruku, mijenjao ugovorene radove”.

I vještak je u tom slučaju utvrdio “da je nivo kvaliteta izvedenih radova osrednji, da od završenih radova nijedna pozicija nije dovedena do kraja, a da ima dosta pozicija radova i spolja i iznutra koje uopšte nisu urađene”.

Nakon presude Osnovnog suda u Kolašinu, dvije godine kasnije, 2017. donijeta je još jedna, u postupku koji je protiv Račića vođen pred Osnovnim sudom u Pljevljima.

O slučaju Vahrije Demirović iz Pljevalja, objavile su početkom januara 2018. “Dnevne novine”. I ona je, kako se navodi, angažovala Račića za izgradnju brvnare po principu “ključ u ruke”, ugovor o gradnji ovjerila je kod notara. Zbog nepoštovanja ugovora, završila je na sudu i dobila spor, ali se, pisale su tada “Dnevne novine”, od Račića nije mogla naplatiti, jer on u to vrijeme nije imao firmu, žiro-račun, niti se bilo šta od imovine vodilo na njega.

Jedan parnični predmet protiv Račića, “radi naknade štete zbog nepotpunog ispunjenja ugovora”, 2022. godine pravosnažno je okončan i pred Osnovnim sudom u Cetinju.

Firma u blokadi, vinograd “ogradila” prevarena klijentkinja

Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), Račić je osnivač firme “Helena I” iz Kolašina, koja je registrovana 2012.

Prema podacima sa portala Poreske uprave, za tu firmu finansijski iskaz predat je samo za 2013. godinu.

Kao izvršna direktorica firme, čija je djelatnost trgovina na malo voćem i povrćem u specijalizovanim prodavnicama, navedena je Jelena Račić.

Milinko Račić povezan je sa još jednom firmom, “Moderna Mont” d.o.o. iz Podgorice, ali Jelena i on sada mijenjaju uloge - Jelena je navedena kao osnivač, a Milinko kao izvršni direktor.

“Moderna Mont” d.o.o. registrovana 2022, za obavljanje djelatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata.

Za tu firmu, prema podacima Poreske uprave, nije predat nijedan finansijski iskaz.

Prema podacima Centralne banke Crne Gore, na dan 28. 2. 2023. “Moderna Mont” bila je u blokadi 89 dana, na iznos 35.401,67 eura. Godinu kasnije, na dan 29. 2. 2024, “Moderna Mont” u blokadi je 455 dana, na iznos 926,84 eura.

Prema katastarskoj evidenciji, na tu firmu je upisan vinograd II klase, površine 612 kvadrata, u naselju Tološi, u Podgorici.

U listu nepokretnosti stoji i zabilježba rješenja o izvršenju, u korist izvršnog povjerioca Vesne Vuksanović iz Podgorice.

Vesna Vuksanović izgradnju montažnog objekta po sistemu ključ u ruke sa Račićem je dogovorila 2022.

Za kuću na Bioču dogovorili su cijenu od 32.500 eura, na tri rate. Ugovor su u maju 2022. ovjerili kod notara. Nakon što su suprug i ona Račiću isplatili prvih 18.500 eura, tvrdi, on je doveo radnike, uradili su tri reda blokova, na to digli drvenu konstrukciju.

“I to ostaje tako do skoro isteka prvog roka. Od tog dana do sredine jula, on se nije više pojavljivao lično, niti njegovi radnici, ali se jesmo čuli…Sredinom jula, ja njemu dajem na ruke ostatak para u iznosu od oko 14.500 eura… Poslije toga se Račić ne pojavljuje, čujemo se par puta, dogovaramo susret… on preklinje da mu se da druga šansa”, navodi se u zapisniku, nakon prijave koju su Vuksanovići u junu 2023. podnijeli Upravi policije.

Krajem avgusta 2022. ipak su potpisali i aneks ugovora, a Vesna Vuksanović potom se sredinom septembra iste godine obratila i Upravi za katastar i državnu imovinu Područja jedinica Podgorica, sa zahtjevom za upis zabilježbe hipoteke na list nepokretnosti u koji je upisan vinograd, imovina firme “Moderna Mont”.

Tvrdi da Račić na gradilište na Bioču niti je dolazio, niti se uopšte javljao dva mjeseca, do 1. oktobra 2022, kada je donijeto rješenje o zabilježbi hipoteke, “te se odmah javio kako bi donio neki materijal”.

Vuksanovići su Milinku Račiću, navode u prijavi, dali ukupno 32.500 eura, od čega za izvedene radove priznaju 8.300, kolika je procjena vještaka koji je na licu mjesta sačinio nalaz i mišljenje.

“Ja sam nakon svega ovoga podigla dva manja i jedan veći kredit, da bih ukrovila objekat, da ne bi propao. I sada za to plaćam veliku kamatu, imam dva đaka u kući”, navodi Vesna Vuksanović u prijavi i dodaje i da je, nakon tog iskustva, stupila u kontakt sa mnogo osoba “koje je Milinko na isti način oštetio”.

Vuksanovići će se sa Račićem sresti na sudu 17. aprila, za kada je zakazano ročište.

Trenutno se vodi jedan krivični i četiri parnična postupka

Pred Osnovnim sudom u Podgorici, kako su rekli “Vijestima”, protiv Račića se vode četiri parnična postupka.

“Od kojih se tri odnose na namirenje duga, a jedan na naknadu nematerijalne štete zbog povrede časti i ugleda”, rekli su redakciji.

I pred Osnovnim sudom u Herceg Novom, kako su rekli "Vijestima", u toku je jedan parnični postupak protiv Račića, a predmet spora je isplata.

Jedan parnični postupak u toku je i pred Privrednim sudom Crne Gore “radi naknade materijalne štete u kojem je kao tuženi označeno pravno lice ‘Moderna Mont’ d.o.o. Podgorica”.

Zasad jedini krivični postupak protiv Račića vodi se pred Osnovnim sudom u Baru:

“Pred Osnovnim sudom u Baru u toku je krivični postupak protiv optuženog Račić Milinka, zbog krivičnog djela - prevara iz čl. 244 st. 3 u vezi st. 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, a po optužnici Osnovnog državnog tužilaštva u Ulcinju KT br. 22/22 od 11. 8. 2022”, kazali su “Vijestima”.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici kazali su da je u tom tužilaštvu formiran predmet protiv Račića, po prijavi za krivično djelo prevara, “i isti je okončan odbacivanjem krivične prijave”.

Iz Uprave policije nisu odgovorili na pitanja redakcije.

“Vijesti” su pokušale da dobiju i komentar Milinka Račića. Broj telefona koji je u CRPS upisan kao kontakt firme “Moderna Mont”, mreža pokazuje kao nepostojeći. Nepostojeća su i druga dva broja, koja su navedena na Fejsbuk profilima putem kojih Račić oglašava posao izgradnje montažnih kuća...

Bonus video: