Endoskopsko uklanjanje diskus hernije od sada u Kliničkom centru

Endoskopske operacije diskus hernije podrazumijevaju minimalno invazivnu hirurgiju sa značajno manjim rezom na koži, što znači i manjim postoperativnim ožiljkom, uz značajno manje oštećenje tkiva pri operaciji u odnosu na klasičnu otvorenu hirurgiju

3484 pregleda 3 komentar(a)
Endoskopski stub, Foto: KCCG
Endoskopski stub, Foto: KCCG

Prve operacije kompletno endoskopskog uklanjanja lumbalne diskus hernije kod dva pacijenta nedavno su urađene u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), saopštila je ta ustanova.

"Sa posebnim zadovoljstvom ističemo da su operacije uspješno završene uz odličan postoperativni oporavak pacijenata. Ovo ujedno predstavlja i prve endoskospe operacije diskus hernije u javnim zdravstvenim ustanovama Crne Gore. Operacije su izveli neurohirurzi Klinike za neurohirurgiju dr sc. med. Slavko Đurašković i direktor Klinike dr Luka Borovinić uz konsultantsku podršku renomiranog stručnjaka u ovoj oblasti neurohirurga iz Njemačke dok je anesteziju vodila dr Ljubica Radunović", navodi KCCG.

Đurašković
Đuraškovićfoto: KCCG

Milenko Kojović iz Podgorice, prvi pacijent kod koga je endoskopski uklonjena dikus hernija, istakao je da je odlično podnio operaciju i da se dobro oporavlja.

„Operisao sam diskurs. Imao sam tih problema već duže vrijeme, ali posljednjih godinu dana baš intezivno. Moj doktor mi je predložio ovu novu metodu operacije koja je uspješno završena. Urađena je u utorak, u srijedu sam već ustao na noge a u četvrtak sam pošao kući i dobro se osjećam“, kaže je Kojović.

Endoskopske operacije diskus hernije, kako je pojašnjeno, podrazumijevaju minimalno invazivnu hirurgiju sa značajno manjim rezom na koži, što znači i manjim postoperativnim ožiljkom, uz značajno manje oštećenje tkiva pri operaciji u odnosu na klasičnu otvorenu hirurgiju.

Borovinić
Borovinićfoto: KCCG

"Operacija, takođe, traje kraće, pacijenti je lakše podnose, samim tim je i oporavak brži a ostanak u bolnici kraći. Endoskopska hirurgija je postala metoda koja ima brojne prednosti u odnosu na klasično otvoreno hirurško liječenje a benefite imaju, ne samo pacijenti, već i zdravstveni sistem. Zato nam predstavlja veliko zadovoljstvo što će u našoj ustanovi naši građani i građanke ubuduće imati mogućnost liječenja diskus hernije ovom savremenom metodom", navodi KCCG.

Ističu i da je za ove vrste operacija, pored edukacije ljekara, bilo neophodno nabaviti posebnu i vrijednu medicinsku opremu. Tako je, kako su kazali, ta ustanova nabavila endoskopski stub njemačkog proizvođača, "u svijetu najbolju endoskopsku opremu za ovu vrstu operacija".

Uporedo sa nabavkom opreme, dodaju, sprovedena je edukacija neurohiruga KCCG-a Đuraškovića i Borovinića.

"Oni su u prethodnom periodu prošli kroz kompleksan proces edukacije za ovu vrstu hirurgije, najvećim dijelom, takođe, u Njemačkoj. Nakon toga stekli su se svi neophodni uslovi da ova vrsta savremene i minimalno invazvne hirurgije, koja se najvećim dijelom odnosi na operativno rješavanje diskus hernije, zaživi u KCCG, a što se ujedno odnosi i na cjelokupni javni zdravstveni sistem Crne Gore, jer se nigdje drugo u javnom zdravstvenom sistemu Crne Gore ova vrsta hirurgije ne radi", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: