Digitalizovane lektire "Crvenkapa", "Pinokio" i "Doživljaji mačka Toše"

Hajduković je naglasila da ne žele da ugroze konvencionalne udžbenike.

4425 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Nikola Saveljić
Foto: Nikola Saveljić

"Crvenkapa", "Pinokio" i "Doživljaji mačka Toše" prve su školske lektire koje će biti digitalizovane i prilagođene obrazovanju djece.

To je tokom prezentacije digitalnog sadržaja e-lektire "Crvenkapa" najavila direktorica Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Aleksandra Hajduković.

Ona je kazala da je "Crvenkapa" prva u nizu digitalnih sadržaja, koji će biti objavljeni do kraja godine.

Prema njenim riječima, planirano je da "urade elektronske lektire, sadržaje iz sajber bezbjednosti, kao i za djecu sa posebnim potrebama".

"Digitalni sadržaji, koliko god da su dostupni, mi u institucijama obrazovanja moramo djelovati edukativno...", rekla je Hajduković, dodajući da planiraju da rade na sadržajima iz sfere medijske pismenosti.

e.lektira
foto: Nikola Saveljić

Naglasila je da ne žele da ugroze konvencionalne udžbenike.

"Neće se dovesti u pitanje postojanje tradicionalnih udžbenika", rekla je Hajduković.

Načelnica odjeljenja za ICT Ministarstva prosvjete Marina Matijević kazala je da se potreba za digitalizacijom najviše javila tokom pandemije koronavirusa.

"Digitalni sadržaji imaju najveći uticaj na sam nivo obrazovanja. Bitno nam je da se taj proces radi planski i sistematično. Veoma je zahtjevan posao. O dosta detalja treba voditi računa. Ovo su stvari koje najviše utiču na znanje djece", kazala je Matijević.

Izvršni direktor Codelaba Aleksandar Dlabač kazao je da su krajem prošle godine započeli rad na digitalnim i obrazovnim sadržajima za djecu. Podsjetio je da je "Crvenkapa" lektira za prvi razred osnovne škole, i otkrio da je njen ilustrator Dobrosav Bob Živković.

"Trudili smo da bude više od klasične ilustracije...", kazao je Dlabač, dodajući da je se sadržaj može naći na sajtu Zavoda i da je besplatan.

Psiholog Sreten Lutovac kazao je da učenici dolaze sa razvijenim vještinama korišćenja tehnologije.

e.lektira
foto: Nikola Saveljić

"Ovi digitalni sadržaji hi trebli da budu samo podrška učenicima. Da doprinesu da procesi podučavanja i učenja budu zaokruženi na kvalitetan način", rekao je Lutovac.

Kazao je da tehnologija mora biti prihvaćena kao ravnopravan akter u obrazovanju djece.

"Važna je uloga nastavnika koji mora kod učenika da razvije vještine da optimalno koriste resurse digitalnih sadržaja", naglasio je Lutovac.

Bonus video: